Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Francesc Salt. La mirada del poble. 2008.

Arxiu_Municipal

Camí de tornada


Menú principalFrancesc Salt. La mirada del poble. 2008.

Coincidint amb la donació al municipi del fons fotogràfic de Francesc Salt, l’exposició d’estiu de 2008 de l’Arxiu Municipal vol donar a conèixer l’obra d’aquest autor, gairebé desconegut, que va saber captar l’ànima de la societat blanenca de la primera meitat del s. XX, sobretot la de les classes més populars. -El seu fons no destaca per la quantitat d’imatges (gairebé dues mil), sinó per l’abast cronològic, la singularitat temàtica i la condició d’inèdites que tenen la majoria de les seves fotografies.A grans trets, les fotografies de Francesc Salt abasten un període cronològic que s’inicia pels volts de 1919 i que s’allarga fins a l’any 1962.

Salt, tot i tenir un laboratori de revelat a casa seva, no es va dedicar a la fotografia de manera professional. La seva vida laboral es va desenvolupar entre l’estació del tren i la fàbrica SAFA. El que va determinar la seva dedicació vital a la fotografia varen ser els seus anys d’aprenentatge a l’estudi del preuat fotògraf Josep Pons i Girbau al carrer dels Valls de Blanes. Dels 16 als 23 anys, Salt va ser l’alumne avantatjat de Pons.

Salt va ser un menestral de la fotografia i aplicà el seu ofici de manera minuciosa sense deixar res a l’atzar. En aquest sentit, és de destacar el seu gust per la preparació i l’estudi de la composició de les escenes, sobretot quan retrata grups de persones.

De caràcter metòdic, però obert i bromista, la càmera va ser una part més de la seva persona i l’acompanyava a tot arreu on anava. D’aquesta manera va documentar les activitats d’esbarjo més comunes d’una família blanenca de la primera meitat del segle XX.

Francesc Salt va treballar molt bé el retrat. De fet, es va convertir en un expert retratista. Com el seu mestre i amic, gaudirà amb les escenes costumistes i amb personatges, com ell, procedents de les classes populars. Per això la seva mirada esdevindrà la mirada del poble.

Gairebé quaranta anys després de la seva mort, la vella màquina de fotografiar de plaques de vidre i les seves fotografies surten de l’anonimat per ser compartides amb tothom qui vulgui fruir-ne.

L’exposició s’acompanya amb un catàleg que inclou un estudi sobre l’artista i la seva obra juntament amb totes les fotografies de l’exposició.

Les imatges de l’exposició s’han dividit en els apartats següents:

· Retrats
· El Moll
· Esdeveniments
· Nevades
· Cala Bona
· Banyistes
· La SAFA i el Racó Blau
· Paisatges
· Colles

L’exposició del Fons Francesc Salt es va allotjar a Casa Saladrigas del 22 d’agost al 5 d’octubre de 2008 i va ser visitada per prop de 3.500 persones.


Index Exposicions

Data de realització: 03/08/2010 | Data de la darrera actualització: 02/27/2013

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300