Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els Goigs de Blanes

Arxiu_Municipal

Camí de tornada


Menú principalEls Goigs de Blanes

   Presentació


   El llibre Els goigs de Blanes és el primer volum de la col·lecció Fons de l’Arxiu. Aquesta col·lecció donarà a conèixer al públic interessat en la nostra història alguns dels tresors que hi ha dipositats a l’Arxiu Municipal de Blanes, la majoria d’ells aconseguits com a resultat de la política de donacions i cessions que es duu a terme des de fa anys. Aquesta col·lecció també inclourà els fons i les col·leccions fotogràfiques més significatives, documentació de fons personals, d’associacions o d’empreses així com tots aquells documents que puguin ser testimoni de les activitats dels blanencs durant els darrers segles.

   Ben segur que aquest llibre que teniu a les mans despertarà la curiositat i l’interès de les persones que s’estimen les capelles de Blanes i les seves advocacions. A més, serà útil per a conèixer el trets més significatius de la història de Blanes que està més lligada a la tradició cristiana i a segles de presència de la religió catòlica.

   Blanes és un poble de capelles i ermites i cadascuna d’elles disposa dels seus goigs per ser cantats el dia de la festa del seu patró: la publicació en dona fe. Però el llibre que teniu a les mans vol ser quelcom més que una recopilació dels diferents goigs blanencs. Com ja s’indica a la portada el lector també hi podrà trobar referències històriques d’aquests llocs de culte (Sant Francesc, el Vilar, l’Antiga, l’Esperança, la Salut, Sant Joan, Santa Bàrbara...), acompanyades d’alguna de les seves llegendes i altres curiositats.
   La idea del llibre i de la col·lecció que encetem és posar a l’abast dels entesos i del públic en general, una còpia fidel d’una part important de la documentació històrica que es custodia a l’Arxiu. D’aquesta manera es dóna a conèixer un patrimoni comú i ens assegurem que no es malmeten els originals, que resten ben instal·lats i en òptimes condicions de conservació.

   Personalment, em fa molta il·lusió que el primer volum de la sèrie doni a conèixer la col·lecció de goigs blanencs de Domènec Valls i Coll, el meu pare. Els que el coneguin sabran que és un enamorat i estudiós de Blanes. Tant és així que ha decidit fer donació al poble de la seva extensa col·lecció de goigs així com d’una part del seu fons personal (correspondència, programes, fotografies dels seus anys com alcalde i president del Centre Catòlic, pel·lícules antigues de les seves excursions o de les obres fetes a Blanes durant els anys seixanta...etc.). La col·lecció de goigs, de prop de 10000 exemplars, és de les col·leccions particulars més importants del país. El seu contingut i el seu volum de ben segur que faran que partir d’ara sigui un tresor del nostre Arxiu.

   El record infantil de la omnipresència dels goigs i els llibres (especialment els dedicats a Blanes) als espais familiars i l’admiració adulta per l’exemplar dedicació a la cultura es barregen agradablement amb el compromís com a responsable polític de l’Arxiu. Serveixi doncs aquest llibre de mostra d’agraïment a una persona que ha fet del servei a Blanes, a la cultura i a la família les fites cabdals de la seva vida.


   Joaquim Valls i Ribas
   Tinent d’alcalde responsable de l’Arxiu

   Publicacions MunicipalsData de realització: 03/22/2001 | Data de la darrera actualització: 01/13/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300