Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Guia del consumidor: Horaris comercials


Camí de tornada


Menú principal



Guia del consumidor: Horaris comercials

Horaris comercials

Legislació vigent

-- Llei 1/1990, de 8 de gener, sobre disciplina del mercat i defensa dels consumidors i usuaris. Publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 17.1.90. Núm. 1243.

-- Llei 23/1991, de 29 de novembre, de comerç interior. Publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 13.1.92. Núm. 1540)

-- Reial Decret llei 22/1993, de 29 de desembre, pel qual s'estableixen les bases per a la regulació dels horaris comercials. Publicat al Butlletí Oficial de l'Estat el 7.1.94. Núm. 6.

-- Decret 41/1994, de 22 de febrer, d'horaris comercials. Publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 4.3.94. Núm. 1868.

-- Ordre de 16 de febrer de 1996, per la qual s'estableix el calendari d'obertura dels establiments comercials els diumenges i festius. Publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 15.3.96. Núm. 2182.

-- Llei orgànica 2/1996, de 15 de gener, complementària de la d'ordenació del comerç minorista. Publicada al Butlletí Oficial de l'Estat el 17.1.96. Núm 15.

Conceptes

-- Horari comercial: és el període durant el qual l'establiment resta obert al públic per a la venda de mercaderies.

-- Botigues de conveniència: són els establiments comercials la superfície de venda dels quals no supera els 500 metres quadrats i que es dediquen a la venda dels articles següents: llibres, diaris i revistes; productes d'alimentació; discos i vídeos; joguines, regals i articles diversos. Aquests establiments han de restar oberts al públic durant un mínim de 18 hores al dia.

Horari general d'obertura dels establiments comercials

Els establiments comercials de venda al públic de mercaderies poden establir l'horari de la seva activitat --sens perjudici dels drets reconeguts als treballadors-- tenint en compte les normes següents:

a) El temps setmanal d'obertura dels dies feiners és de 72 hores, com a màxim.

b) El nombre de diumenges i festius que poden restar oberts els establiments és de vuit l'any en total.


c) El nombre màxim d'hores que poden restar oberts els diumenges i festius és de 12, excepte les botigues de conveniència, que poden restar obertes un màxim de 18 hores.


Cada comerciant pot fixar lliurement la distribució de l'horari global durant els dies feiners de la setmana, com també l'horari corresponent als diumenges i festius d'activitat autoritzada, dins els màxims establerts.

Calendari d'obertura dels establiments comercials els diumengues i festius

La disposició addicional del Decret 41/1994, de 22 de febrer, d'horaris comercials, preveu que, mitjançant una ordre del Departament de Comerç, Consum i Turisme de la Generalitat, s'establirà anualment el calendari dels diumenges i festius que poden obrir els establiments comercials.

En compliment d'aquesta disposició, l'Ordre de 16 de febrer de 1996 estableix els diumenges i festius que els establiments comercials de Catalunya poden obrir al públic entre el 15.3.96 i el 28.2.97 i que són els següents: 7 de juliol; 12 d'octubre; 6 de desembre; 8 de desembre; 15 de desembre; 22 de desembre; 5 de gener i 12 de gener.

Supòsits d'exlusió de l'horari general d'obertura dels establiments comercials

Els establiments exclosos de l'horari general d'obertura que no s'han de sotmetre a les limitacions abans esmentades són els següents:

a) Els establiments dedicats essencialment a la venda de productes de pastisseria i rebosteria, pa, plats preparats, premsa, combustibles i carburants, flors i plantes, i les anomenades botigues de conveniència, com també els establiments instal.lats en punts fronterers, estacions i mitjans de transport terrestre, marítim o aeri.

b) Els establiments comercials ubicats en zones turístiques.

SUPÒSITS EXCEPCIONALS D'HORARI ESPECÍFIC PROPI

a) Les farmàcies: que es regiran per la seva normativa específica.

b) Els establiments dedicats exclusivament a la venda de productes culturals, així com els que prestin serveis d'aquesta naturalesa.

Determinació de les zones turístiques

Es poden considerar zones turístiques els municipis en els quals, per afluència estacional, la mitjana ponderada anual de població sigui superior al nombre de residents, i el nombre d'allotjaments turístics, superior al nombre d'habitatges de residència primària, o que siguin llocs de gran afluència de visitants per motius turístics.

Per tal de determinar els municipis turístics els establiments dels quals seran exceptuats del règim general d'horaris, i gaudir d'un major horari d'obertura, cal presentar la proposta motivada de l'ajuntament directament afectat, a la qual s'ha d'adjuntar el següent:

a) Informe de la cambra de comerç de l'àmbit territorial afectat.
b) Informe de les associacions o agrupacions empresarials més representatives del sector comercial en l'àmbit territorial implicat.
c) Informe de les agrupacions més representatives dels consumidors i usuaris, per raó del territori afectat.
d) Informe de les organitzacions sindicals més representatives en l'àmbit territorial de què es tracti.

La Direcció General de Comerç Interior i Serveis és l'òrgan competent per aprovar o denegar la proposta o modificar-la en els termes que consideri oportú, amb l'informe previ de la Direcció General de Turisme. La proposta s'entén aprovada si no s'ha dictat resolució expressa en el termini de tres mesos a comptar de la seva presentació.

Publicitat de l'horari comercial

Tots els establiments comercials resten obligats a exhibir l'horari adoptat, de manera que la informació sigui visible al públic, fins i tot quan l'establiment romangui tancat.

Reclamacions

En cas d'irregularitat, de manera que no es compleixi algun dels requisits establerts, cal posar el fet en coneixement del propietari o encarregat de l'establiment.

En cas de no arribar a un acord, es podrà iniciar una reclamació mitjançant la corresponent denúncia davant els òrgans competents en matèria de consum.

Tanmateix, és recomanable, per a una millor resolució de la reclamació, procedir segons els tràmits següents:

-- Recórrer al gremi del sector (donat cas que l'establiment estigui agremiat), perquè dugui a terme una mediació per mirar de solucionar el problema d’una manera amistosa.

-- Recórrer a una oficina municipal d'informació al consumidor (OMIC) o associació de consumidors, perquè dugui a terme la mediació o trameti la denúncia corresponent davant l'òrgan administratiu competent.


Recomanacions a l'usuari

1) Es recorda que el temps setmanal d'obertura d'un establiment comercial durant els dies feiners és de 72 hores com a màxim.

2) El nombre de diumenges i festius que poden restar oberts els establiments comercials és de vuit l'any en total.

3) El nombre màxim d'hores que poden romandre oberts els diumenges i festius els establiments comercials és de 12, excepte les botigues de conveniència, que poden restar obertes un màxim de 18 hores.

4) Es recorda que resten exceptuats d'aquestes normes generals:

a) Els establiments dedicats essencialment a la venda de productes de pastisseria i rebosteria, pa, plats preparats, premsa, combustibles i carburants, flors i plantes, i les anomenades botigues de conveniència, com també els establiments instal.lats en punts fronterers, estacions i mitjans de transport terrestre, marítim o aeri.

b) Els establiments comercials ubicats en zones turístiques.

5) Es recorda que hi ha altres supòsits excepcionals d'horari específic propi:

a) Les farmàcies, que es regiran per la seva normativa específica.

b) Els establiments dedicats exclusivament a la venda de productes culturals, així com els que prestin serveis d'aquesta naturalesa.

6) Tots els establiments comercials resten obligats a exhibir l'horari adoptat, de manera que la informació sigui visible al públic.




Data de realització: | Data de la darrera actualització: 11/19/1998


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300