Establiments de venda d'animals
Legislació vigent
GENERALITAT DE CATALUNYA:
- Llei 3/1988, de 4 de març, de protecció d'animals. Publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 18.03.88. Núm. 967.
- Ordre de 28 de novembre de 1988, de creació del Registre de Nuclis Zoològics de Catalunya. Publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 30.12.88. Núm. 1087.
- Llei 3/1994, de 20 d'abril, de modificació de la Llei 3/1988, de protecció d'animals. Publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 29.04.94. Núm. 1890.
Conceptes
- NUCLIS ZOOLÒGICS: són els centres que alberguen col× lecions zoològiques d'animals de la fauna salvatge amb finalitats científiques, culturals o recreatives i de reproducció, d'adaptació i de conservació d'aquests animals (parcs o jardins zoològics, zoosafaris, circs...).
- REGISTRE DE NUCLIS ZOOLÒGICS: es tracta d'un organisme dependent de la Direcció General de Producció i Indústries Agroalimentàries del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca que s'estructura en quatre seccions:
- Nuclis zoològics pròpiament dits.
- Instal.lacions per al manteniment temporal d'animals domèstics.
- Establiments per a la venda d'animals.
- Establiments per a la pràctica de l'equitació.
Classes de fauna i conseqüències per a la seva venda
Quant a la venda d'animals, cal tenir present que la normativa vigent distingeix entre fauna autòctona i no autòctona.
La fauna autòctona està formada per les espècies originàries de Catalunya o de la resta del territori espanyol --incloses les que hivernen o hi són de pas-- i per les espècies de peixos i d'animals marins de les costes catalanes.
En aquest sentit, queda expressament prohibida la venda de:
- Espècies protegides específicament i extensament relacionades a l'annex 2 de la Llei 3/1988, de 4 de març, de protecció d'animals, tant pel que fa a les adultes com als ous i a les cries, i de totes les subespècies.
- Les parts o els productes obtinguts a partir de les espècies esmentades anteriorment.
Aquestes prohibicions s'estenen tant a les espècies vives com a les dissecades.
- I el consum de peixos i de crancs menors de 8 cm de llargada.
La fauna no autòctona comprèn les espècies animals originàries de fora de l'Estat espanyol que viuen en estat salvatge. Queden exclosos d'aquesta categoria els animals domèstics de companyia, els animals que es crien per a la producció de carn, de pell o d'algun altre producte útil per a l'home, els animals de càrrega i els que treballen en l'agricultura. En aquest sentit, queda expressament prohibida la venda de:
- Espècies, ous, cries o qualsevol part o producte obtingut de les espècies protegides pels tractats i pels convenis internacionals signats per l'Estat espanyol, segons la normativa comunitària.
- Espècies, ous i cries de les espècies declarades altament protegides o en perill d'extinció pels tractats i els convenis vigents a l'Estat espanyol.
Establiments dedicats a la venda d'animals
Aquest apartat fa referència als establiments que es dediquen a la comercialització d'animals.
Els establiments dedicats a la venda d'animals han de complir les normes següents:
a).- Han d'estar declarats nuclis zoològics del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.
b).- Han de dur un registre, a disposició del Departament esmentat, en el qual han de figurar les dades establertes per reglament: data d'entrada, data de sortida, procedència i destinació de cada animal.
c).- Els animals s'han de vendre desparasitats i lliures de qualsevol malaltia.
Per obrir un establiment de venda d'animals, cal l'autorització i la inscripció al Registre General de Nuclis Zoològics.
Els establiments que venen exclusivament ocells o altres espècies, específicament indicades a la llicència, només podran ser registrats i autoritzats per a la venda d'aquests tipus d'animals.
Els establiments que venen animals de fauna no autòctona han de posseir de cada animal o de cada partida d'animals, amb l'especificació en aquest darrer cas del nombre d'animals que la componen, la documentació següent:
- El certificat sanitari d'origen.
- La llicència d'importació.
- La llicència d'exportació.
- L'autorització zoosanitària d'entrada.
- El certificat de reconeixement sanitari a la duana o la certificació de quarantena a Espanya.
Si el venedor no presenta la llicència d'exportació o la llicència d'importació, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca té la facultat per comissar l'exemplar i retornar-lo al lloc d'origen o cedir-lo a instal.lacions zoològiques o científiques.
El fet de no presentar el certificat sanitari d'origen, l'autorització zoosanitària d'entrada, el certificat de reconeixement sanitari a la duana o el certificat de quarantena a Espanya comporta el compromís temporal de l'exemplar perquè passi la quarantena en instal× lacions del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca o en centres que hi tenen conveni.
Un cop transcorreguda la quarantena, el propietari pot recuperar l'animal, amb el pagament previ de les despeses que ha originat.
Si trenta dies després de la quarantena de l'animal no es compleixen les disposicions esmentades, l'animal pot ser retornat al país d'origen o bé cedit a institucions zoològiques o científiques.
La venda en establiments comercials d'animals de la fauna no autòctona provinents d'instal.lacions de cria en captivitat amb finalitats comercials i degudament legalitzades requereixen la possessió, per a cada animal, del certificat que acrediti l'origen i també la documentació esmentada abans.
Si l'establiment no posseeix aquest certificat o els documents que acreditin l'origen o la procedència de l'animal, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca està facultat per comissar-lo.
Queda prohibida la venda ambulant d'animals de companyia i la venda ambulant d'altres tipus d'animals fora de les fires i dels mercats legalitzats.
Els titulars de tots els establiments de venda d'animals, independentment de l'espècie dels animals, han de sol.licitar la inscripció corresponent al Registre abans d'iniciar les activitats.
Les sol× licituds s'han de presentar a les oficines comarcals i als serveis territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca juntament amb els documents següents:
- Memòria de l'activitat.
- Llicència municipal.
- Projecte d'instal.lació.
- Llista d'animals.
Per a l'autorització i el registre dels establiments que venen animals, cal complir, a més del que disposa la Llei de protecció dels animals, els requisits següents:
a).- Emplaçament adequat, dotat dels mitjans necessaris per a l'aïllament sanitari.
b).- Instal.lacions i equips idonis que permetin el maneig higiènic de l'establiment.
c).- Dotació d'aigua potable i de desguassos que garanteixin l'absència de perjudicis per a l'entorn, les persones i els altres animals.
d).- Mitjans per a la neteja i la desinfecció del recinte dels animals, del material que hi està en contacte i dels vehicles utilitzats per al transport.
e).- Les instal× lacions han de garantir unes condicions de confort, durant tot l'any, en l'allotjament dels animals i el compliment del que disposa la Llei de protecció dels animals.
f).- Hi ha d'haver un sistema d'eliminació d'excrements i orins.
g).- Hi ha d'haver un sistema de destrucció o eliminació de cadàvers i matèries contumaces.
h).- Cal seguir un programa d'higiene i profilaxi elaborat per un veterinari.
Si l'establiment compleix els requisits esmentats, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca li concedirà l'autorització. A més, el classificarà dins de l'activitat i l'inscriurà al Registre. L'interessat, doncs, rebrà el document acreditatiu corresponent.
Els establiments registrats només poden portar a terme les activitats per a les quals han estat autoritzats i registrats. Per tant, es considerarà clandestina qualsevol altra activitat no registrada.
Qualsevol modificació de l'activitat que comporti l'ampliació, el trasllat o el canvi de titularitat s'ha de comunicar al Registre.
Són causes de baixa al Registre:
- La suspensió de l'activitat durant més de dotze mesos.
- El cessament de l'activitat.
- L'incompliment de qualsevol dels requisits necessaris per poder ser inscrits.
Els interessats han de comunicar al Registre tant la suspensió com el cessament de l'activitat.
Els establiments per a la venda d'animals han de portar un llibre de registre on s'especifiqui, per a cada animal, el següent:
- Data d'entrada.
- Procedència i identificació individual de l'espècie o de la raça.
- Data de sortida.
- Destinació.
En les espècies que per la seva mida o per les vies de comercialització es comprin en lots d'animals (per exemple ocells, peixos i determinats rèptils), la identificació en el llibre s'ha de fer per lots de la mateixa espècie que hagin entrat en la mateixa data a l'establiment. Els lots han de ser convenientment enumerats i s'hi ha d'anotar el propietari i l'adreça d'origen de cadascun.
Les baixes d'animals per mort, per venda o per qualsevol altre motiu han de figurar al llibre de registre.
Les dades del llibre de registre tenen consideració estadística i de control sanitari i, per tant, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca només les pot utilitzar amb les finalitats indicades.
S'ha de poder acreditar l'origen de cada animal de companyia --gats i gossos-- o de cada espècie protegida que hi hagi en un nucli zoològic mitjançant:
- Factura de compra, si és un animal de companyia.
- Certificat del Servei de Protecció de la Natura de la Direcció General de Política Forestal, si és una espècie de la fauna salvatge autòctona.
En les espècies no autòctones, cal acreditar:
- Document CITES
- Fotocòpia del certificat de reconeixement sanitari de la duana espanyola o autorització zoosanitària d'entrada.
- Factura de venda degudament legalitzada.
La importació d'animals per comercialitzar-los o utilitzar-los en la tinença privada només podrà ser realitzada pels establiments registrats amb aquesta finalitat. Per tant, aquests establiments hauran de tenir unes instal.lacions adequades per mantenir-los en les condicions de protecció i sanitat adients durant els períodes d'observació que marquin les disposicions vigents.
Les instal.lacions no registrades seran sancionades d'acord amb la normativa vigent, i se'ls concedirà un termini de sis mesos a partir del qual se'ls podrà prohibir l'exercici de l'activitat.
L'atorgament d'un número o d'una marca oficial per al moviment de bestiar no comporta la legalització de l'activitat ni de les instal× lacions a l'efecte sanitari.
Identificació.
Fins a l'1 de gener de 1998 els establiments de cria i venda de gats estan obligats a identificar aquesta espècie d'animals quan es venguin com a animals de companyia. La identificació es farà per un sistema adaptat a la normativa de la Unió Europea que implicarà fer-los un tatuatge indeleble a la pell, o la identificació electrònica mitjançant la implantació d'un microxip homologat, o un altre sistema establert reglamentàriament. La identificació es complementarà mitjançant una placa identificativa, en la qual ha de figurar el nom de l'animal i les dades de la persona que en sigui propietària.
Reclamacions
Si hi ha alguna irregularitat qua fa que no es compleixi algun dels requisits establerts, s'ha de fer saber al propietari o a l'encarregat de l'establiment.
Si no s'arriba a un acord, es podrà iniciar una reclamació, mitjançant la denúncia corresponent davant els òrgans competents en matèria de consum o una reclamació davant les instàncies oportunes.
De tota manera, és recomanable, per a una millor resolució de la reclamació, adreçar-se a una Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) o a una associació de consumidors, perquè duguin a terme la mediació o trametin la denúncia corresponent davant l'òrgan administratiu competent.
Responsabilitats
L'establiment ha de mantenir els animals en bones condicions higiènico-sanitàries.
L'establiment no està eximit de responsabilitat davant de malalties d'incubació no detectades en el moment de la venda, encara que tingui un servei de veterinari dependent de l'establiment que atorgui certificats de salut per a la venda dels animals.
Recomanacions a l'usuari
1).- Cal saber si l'establiment de venda d'animals al qual us adreceu està declarat nucli zoològic del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i, a més, si l'autorització que té és l'adequada per a la classe d'animals que ven.
2).- També cal saber si l'establiment porta un registre, a disposició del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, en el qual han de figurar les dades establertes per reglament per a cada animal o lot d'animals. Entre aquestes dades, cal tenir present que hi ha d'haver la procedència de l'animal i la identificació de la seva espècie o raça.
3).- L'establiment ha de vendre els animals desparasitats i lliures de qualsevol malaltia.
4).- Recordeu que el venedor no queda eximit de responsabilitat davant de malalties d'incubació no detectades al moment de la venda, encara que tingui un servei de veterinari dependent de l'establiment que atorgui certificats de salut per a la venda dels animals.
5).- Cal tenir present que la llei prohibeix la venda, entre d'altres, d'espècies --vives o dissecades-- de la fauna autòctona específicament protegides, i també dels seus ous, cries i subespècies; i de les parts o els productes obtinguts a partir d'aquestes espècies. Entre altres vendes d'espècies de la fauna autòctona que cal recordar que prohibeix la llei, hi ha la que comporta el consum de peixos i de crancs menors de 8 cm de llargada.
6).- Cal tenir present que la llei prohibeix la venda, entre d'altres, d'espècies de la fauna no autòctona específicament protegides, declarades altament protegides o en perill d'extinció per la normativa internacional, i també dels seus ous, cries o qualsevol part o producte obtingut d'aquests animals. Tot i així, la Llei admet la venda dels animals domèstics de companyia d'espècies no autòctones.
7).- En aquest sentit, qui compri un animal d'una espècie no autòctona --admesa per la Llei-- ha d'obtenir la documentació exigida (certificat sanitari d'origen, autorització zoosanitària d'entrada, certificat de reconeixement sanitari a la duana o certificat de quarantena a Espanya). En cas contrari, l'animal pot ser objecte de comís temporal perquè passi la quarantena en unes instal× lacions adequades. Un cop transcorreguda la quarantena, el propietari podrà recuperar l'animal, si paga prèviament les despeses que ha originat. Si trenta dies després de la quarantena de l'animal no es compleixen les condicions assenyalades, l'exemplar pot ser retornat al país d'origen o cedit a institucions zoològiques o científiques.
8).- Cal tenir present que la llei prohibeix la venda ambulant d'animals de companyia i també la venda ambulant d'altres tipus d'animals fora de les fires i dels mercats legalitzats.
9).- Si hi ha alguna irregularitat, cal fer-ho saber al propietari o a l'encarregat de l'establiment.
10).- Per a una millor resolució de la reclamació, és recomanable que us aculliu a la mediació o al sistema arbitral, per mitjà de la corresponent Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) o d'una associació de consumidors o del Servei Territorial de Comerç, Consum i Turisme de la Generalitat de Catalunya, o també de les associacions de consumidors i usuaris.
Informació Complementaria/Observacions:
Informació de Control i Gestió de Fitxes:
Fitxa Creada el 16/11/98 Actualitzada per ultima vegada el
Data de realització: 11/17/1998 | Data de la darrera actualització: 11/18/1998
© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies
Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300