Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Guia del consumidor: Establiments de venda de pa


Camí de tornada


Menú principal



Guia del consumidor: Establiments de venda de pa

Legislació vigent

GENERALITAT DE CATALUNYA

- Decret 167/1990, de 20 de juny, sobre comercialització i venda de pa. Publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, número 1320, de 20.07.1990 (correcció d'errades al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, número 1337, de 31.08.909).

- Decret 188/1992, de 4 d'agost, pel qual es modifica el Decret 167/1990, de 20 de juny, sobre comercialització i venda de pa. Publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, número 1646, de 18.09.1992.

- Decret legislatiu 1/1993, de 9 de març, sobre comerç interior, pel qual s'aprova la refosa en un text únic dels preceptes de la Llei 1/1983, de 18 de febrer, i de la Llei 23/1991, de 29 de novembre. Publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 21.05.93, número 1748.

ESTAT

- Reial decret 542/1976, de 5 de març, pel qual es regula l'elaboració i la venda de pa. Publicat al Butlletí Oficial de l'Estat, número 73, de 25.03.76.

- Ordre del Ministeri de Comerç, de 26 de març de 1976, sobre el desenvolupament del que es disposa en el decret pel qual es regula l'elaboració, la distribució i la venda de pa. Publicada al Butlletí Oficial de l'Estat, número 75, de 27.03.76.

- Reial decret 1967/1977, de 23 de juliol, pel qual es modifica parcialment el Decret 542/1976, que regula l'elaboració, la distribució i la venda de pa. Publicat al Butlletí Oficial de l'Estat de 03.08.77.

- Ordre de la Presidència del Govern, de 15 de febrer de 1978, per la qual s'estableixen les normes d'envasament i comercialització de pa. Publicada al Butlletí Oficial de l'Estat, número 43, de 20.02.78.

- Reial decret 1137/1984 de la Presidència del Govern, de 28 de març, pel qual s'aprova la reglamentació tècnico-sanitària per a la fabricació, la circulació i el comerç de pa i de pans especials.

Conceptes

PA: producte perible que resulta de la cocció d'una massa obtinguda amb farina, sal, aigua potable i llevat.

ESTABLIMENTS DE VENDA DE PA: són els que es dediquen a vendre aquest producte, destinat a consumir-se al dia.

Classificació

Aquests establiments es poden classificar en els següents:

1- ESTABLIMENTS ESPECIALISTES.

2- ESTABLIMENTS POLIVALENTS.


1- ESTABLIMENTS ESPECIALISTES: són els establiments que es dediquen a vendre pa, productes elaborats essencialment amb massa de pa i pastisseria.

Requisits exigibles als establiments especialistes

Aquests establiments podran complementar la venda i la degustació dels seus productes --sempre que compleixin les reglamentacions tècnico-sanitàries corresponents-- amb els següents:

- Pa farcit, altres productes elaborats essencialment amb massa fermentada o sense fermentar, farcida o recoberta d'altres productes alimentaris.
- Farines de blat i els seus derivats.
- Llet esterilitzada, pasteuritzada i gelats.
- Productes derivats del cacau, del cafè i de les infusions i begudes alcohòliques envasades.
- Caramels, xiclets i altres productes afins.

Així mateix, els establiments especialistes que vulguin compaginar la venda dels seus productes amb productes de pastisseria ho poden fer si compleixen totes les condicions exigibles als establiments de pastisseria --tècnico-sanitàries, fiscals o de qualsevol altra mena--. En tot cas, la venda de pa s'haurà de fer en un taulell distint i separat del que es destini a la venda de pastisseria.

A les poblacions de menys de 1.500 habitants, els establiments especialistes podran complementar la venda dels seus
productes amb d'altres de tipus alimentari i no alimentari, sempre que no produeixin alteracions al pa i als productes complementaris per olors i per sabors estranys, i estiguin exposats al públic degudament separats de la resta, en taulells independents i amb una separació mínima d'un metre.

Així mateix, els establiments especialistes de nova instal.lació han de disposar d'una superfície dedicada a la venda de pa, de productes de massa de pa i d'altres productes elaborats essencialment amb massa de pa de 30 m2 com a mínim, independentment de la zona de degustació, si n'hi ha, i de les dependències complementàries.

En el cas de venda de pa als mercats, la superfície de l'espai haurà de ser de 10 m2 i d'un mínim lineal de 4 metres. Les parades per a la venda de pa no podran estar situades al costat de parades de peix, carn, hortalisses, fruites o qualsevol altre tipus de producte perible. Si es venen productes de pastisseria, la superfície mínima haurà de ser de 15 m2 i d'un mínim lineal de 6 metres.

Aquests establiments hauran de complir les mateixes condicions de comercialització que la resta d'establiments especialistes.

Els establiments especialistes es poden classificar en els següents:

a.- Despatxos artesans de pa elaborat en una fleca annexa: són els establiments de venda de pa, de productes elaborats essencialment amb massa de pa i, si es vol, de pastisseria on els productes es fan al mateix establiment o en un local annex. Aquests establiments es poden distingir amb la denominació Artesà al rètol.

b.- Despatxos de pa sense fleca annexa, ja que és propietat del fabricant que l'elabora: són els establiments que es dediquen a la venda al detall de pa, de productes de massa de pa i d'altres productes elaborats essencialment amb massa de pa subministrats en exclusiva pel mateix fabricant, titular de l'activitat de l'establiment comercial.

En aquests dos subtipus d'establiments no és necessari que els productes es venguin embolicats. En canvi, sí que cal que es col.loquin en prestatgeries --separades del públic pel taulell-- amb compartiments diferents, en què s'indiqui d'una manera clara i visible la denominació del producte, el pes i el preu.

El venedor no pot realitzar l'operació de cobrament, llevat que utilitzi pinces o qualsevol altre instrument adequat per no tocar l'article amb les mans.

Els productes de pastisseria ordinària s'hauran d'exposar en vitrines, i davant de cada producte hi haurà de figurar el nom i el preu unitari. En aquests casos el venedor pot manipular els productes amb pinces o amb instruments similars.

En els despatxos de pa sense fleca annexa --a més de complir la resta de requisits que preveu aquest decret--, s'haurà de disposar d'una factura o d'un albarà emès pel subministrador en què figurin les dades següents:

- Classe.
- Quantitat i qualitat del producte.
- Nom del comprador.
- Domicili de l'establiment on va destinat.

c.- Despatxos de pa sense producció pròpia: són els establiments de venda al detall de pa, de productes de massa de pa i d'altres productes elaborats essencialment amb massa de pa en què qualsevol fabricant subministra els productes esmentats. Aquests establiments estan obligats a vendre el pa embolicat en origen perquè es pugui identificar d'on procedeix.

2- ESTABLIMENTS POLIVALENTS: són els establiments d'alimentació en règim d'autoservei que compaginen la venda de diferents productes alimentaris i afins amb la venda de pa, productes de massa de pa i altres productes elaborats essencialment amb massa de pa.

Requisits exigibles als establiments polivalents

Aquests tipus d'establiments estan obligats a vendre el pa i els productes elaborats essencialment amb massa de pa degudament embolcallats.

Els diferents tipus de pa i els productes elaborats essencialment amb massa de pa s'han de col× locar en prestatgeries degudament separades per compartiments, on estaran a disposició del públic amb un rètol amb la denominació del producte, el pes unitari i el preu corresponent.

Els establiments polivalents, amb una superfície mínima de venda de 150 m2 a les poblacions de menys de 5.000 habitants, i amb una superfície de 300 m2 a les de més de 5.000 habitants, podran disposar d'una secció especialitzada en la qual es podrà vendre el pa sense embolicar, sempre que el titular de la secció sigui el fabricant que l'elabora i es compleixin les condicions següents:

1.- Que el pa estigui col.locat en prestatgeries separades del públic per un taulell tancat.

2.- Que els diversos tipus i formats de pa estiguin col× locats a les prestatgeries en compartiments diferenciats, on figuri de manera visible i clara la denominació del producte, el pes i el preu unitari.

3.- Que els productes de pastisseria estiguin exposats en vitrines, on figuri de manera visible i clara, davant de cada tipus de producte, el nom i el preu.

Es prohibeix la venda ambulant de pa, de productes de massa de pa i de pastisseria.

Informació a l'usuari

Tots els establiments dedicats a la venda de pa estaran obligats a exhibir al públic en un lloc visible un cartell en què s'indicaran els drets del consumidor.

Els establiments disposaran d'una balança a la vista del públic per si el consumidor demana que es comprovi el pes del producte.

L'embolcament

L'embolcall unitari dels productes i l'embalatge per al transport s'hauran de realitzar als llocs de producció.

Per a l'embolcall es pot utilitzar qualsevol material aprovat per a usos alimentaris per l'autoritat sanitària corresponent.

A l'embolcall, cal que hi figuri, serigrafiada, impresa o etiquetada, la informació següent:

a) Marca registrada, nom o raó social i adreça del fabricant.
b) Denominació i pes net del producte.
c) Data de producció.
d) Fórmula quantitativa i qualitativa del producte.
e) Totes les especificacions que exigeix la normativa tècnico-sanitària corresponent.

Distribució dels productes des dels llocs de producció fins als establiments de venda o centres de consum

La distribució s'ha de fer en bosses o en un altre tipus de recipient proveït de tapa o de coberta protectora.
Els embalatges hauran de ser d'un material aprovat per les autoritats sanitàries corresponents, i només es podran utilitzar per transportar-hi pa. Als embalatges hi haurà d'haver serigrafiada o impresa la inscripció Exclusivament per al transport de pa.

El transport s'haurà de fer en vehicles tancats, amb el sostre i les parets metàl× liques o de qualsevol altre material rígid. Els vehicles s'han de mantenir nets i s'han de sotmetre a una desinfecció periòdica.

No es pot transportar el pa, els productes de massa de pa i els productes elaborats essencialment amb massa de pa juntament amb altres productes o materials que els puguin alterar.

Reclamacions

Si hi ha alguna irregularitat que fa que no es compleixi algun dels requisits establerts, cal que poseu el fet en coneixement del propietari o de l'encarregat de l'establiment.

Si no s'arriba a un acord, es podrà fer una reclamació, mitjançant la denúncia corresponent davant dels òrgans competents en matèria de consum.

De tota manera, per a una millor resolució de la reclamació és recomanable procedir segons els tràmits següents:

- Sol.liciteu el full de reclamacions, que tots aquests establiments han de tenir a l'abast del públic i que no es poden negar a facilitar. Ompliu-lo amb les dades que us demanin i remeteu l'original a l'autoritat competent en matèria de consum.

De vegades, sempre a criteri del consumidor, és possible que us adrecin als llocs següents:

- Al gremi del sector (si l'establiment està agremiat), perquè dugui a terme una mediació per solucionar el problema amistosament.
- A una Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) o a associació de consumidors perquè duguin a terme la mediació o trametin la denúncia corresponent davant de l'òrgan administratiu competent.

Responsabilitats

El fabricant o l'elaborador del producte i, si n'hi ha, l'importador són responsables del producte contingut en envasaments no oberts, íntegres.

El comerciant és responsable del producte contingut en envasaments oberts, de la mala conservació o manipulació del producte
contingut en envasaments oberts o no i de la mala conservació o manipulació del producte sense envasar en els establiments de venda.

Recomanacions a l'usuari

1. El pes de les peces de pa són aprovats per la Comissió de Preus de Catalunya i els fabricants no poden modificar-los unilateralment.

2. Per tant, a l'hora de comprar tingueu en compte el pes de les peces de pa. No sempre els noms amb què habitualment es designen les peces de pa (barra de mig, de quart, etc.) corresponen exactament al pes autoritzat per a aquestes peces.

3. Els establiments de venda de pa han de disposar d'una balança a la vista del públic, i el consumidor pot demanar la comprovació del pes de les peces que adquireix.

4. Recordeu que només es pot vendre pa sense embolcall i etiquetatge als establiments on se l'elaboren. En tots els altres casos s'ha de presentar embolicat i etiquetat unitàriament.

5. Quan el pa es presenta sense embolcall, el mateix venedor no pot realitzar l'operació de cobrament.

6. Es prohibeix la venda ambulant de pa, de productes de massa de pa i de pastisseria.

7. Si hi ha alguna irregularitat, podeu fer servir els fulls de reclamacions, que aquests establiments han de tenir a disposició de l'usuari.

8. Si l'establiment de venda de pa no tingués fulls de reclamacions o es negués a facilitar-los, per a una millor resolució de la reclamació és recomanable que us acolliu a la mediació o al sistema arbitral, per mitjà de la corresponent Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) o del Servei Territorial de Comerç, Consum i Turisme de la Generalitat de Catalunya, i també de les associacions de consumidors i usuaris.

9. En tot cas, cal que calculeu la quantitat de pa que heu de consumir per evitar comprar-ne amb excés, llevat que penseu congelar-lo.



Informació Complementaria/Observacions:


Informació de Control i Gestió de Fitxes:

Fitxa Creada el 16/11/98 Actualitzada per ultima vegada el 16/11/98




Data de realització: 11/17/1998 | Data de la darrera actualització: 11/18/1998


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300