Parcs aquàtics
Legislació vigent
— Decret 103/1988, de 28 de març, pel qual es regula la instal·lació i el funcionament dels parcs aquàtics. Publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya l’11 de maig de 1988. Núm. 990.
— Correcció d’errades. Publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 20 de juliol de 1988. Núm. 1020.
— Decret 92/1991, de 8 d'abril, de modificació del Decret 103/1988, de 28 de març, pel qual es regula la instal·lació i el funcionament dels parcs aquàtics. Publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el 24 de maig de 1991. Núm. 1446.
Conceptes
Parc aquàtic: és el recinte tancat que té per objecte l'ús de diverses atraccions recreatives, la utilització de les quals comporta el contacte dels seus usuaris amb l'aigua.
REQUISITS GENERALS DE LES INSTAL·LACIONS I DEL FUNCIONAMENT DELS PARCS AQUÀTICS
Les característiques de les instal·lacions d'un parc aquàtic han de tenir per objecte —entre altres— prevenir accidents i evitar qualsevol risc sanitari.
— Els parcs aquàtics han de disposar d'un local, degudament senyalitzat i de fàcil accés per a l'usuari i per a les ambulàncies, destinat a l'ús exclusiu del servei mèdic per portar a terme qualsevol atenció sanitària d'urgència bàsica que pugui haver-hi en les instal·lacions. Ha de disposar de telèfon amb informació dels serveis d'urgència, ambulàncies, bombers i hospitals de la zona.
El local ha de disposar de rentamans, il·luminació general i local, armaris per al material i la medicació i endolls suficients per a l'equipament mèdic. Així mateix, ha d'estar dotat dels materials i productes farmacèutics regulats en la dita legislació.
El servei mèdic ha de tenir un personal sanitari diplomat, amb un mínim d'un metge, i ha de romandre obert durant la totalitat de l'horari de funcionament de les instal·lacions.
Cada servei mèdic ha de tenir un metge responsable que ha de vetllar, conjuntament amb el tècnic de seguretat, de la vigilància higienicosanitària de les instal·lacions.
Tant el metge com els socorristes han de tenir els coneixements suficients per portar a terme la reanimació cardiopulmonar.
— Les instal·lacions tècniques del parc s'emplaçaran en un àrea inaccessible als usuaris del parc, i han de complir, quant a la seva instal·lació, les proves, conservació i tràmits administratius que estableixen els reglaments corresponents.
— Les atraccions del parc han d'estar construïdes de manera que la seva utilització correcta no comporti perill per a l'usuari. En tot cas, han d'estar construïdes d'acord amb el que estableix la legislació vigent.
— L'aforament del parc es determinarà segons la superfície total del solar on es pretengui instal·lar, establint com a criteri màxim el d'una persona per cada set metres quadrats de superfície.
— Els parcs aquàtics han de disposar de blocs de serveis higiènics, de manera que cap atracció aquàtica no pot quedar més lluny de 100 metres d'un bloc de serveis.
Els parcs aquàtics han de disposar d'un mínim de sis lavabos i d'un mínim de tres lavabos per cada 1.000 persones d'aforament màxim.
Els lavabos d'homes seran totalment independents dels de dones.
— Les instal·lacions dels parcs aquàtics han d'estar senyalitzades i les atraccions han de disposar d'un cartell en el qual, amb caràcters visibles, s'informi a l'usuari de les característiques i instruccions per a la seva utilització, nombre i disposició de monitors i socorristes, si escau.
— A cadascun del vasos de recepció hi ha d'haver socorristes diplomats amb possibilitat de comunicació visual i acústica amb els monitors corresponents, per tal de garantir la màxima seguretat de l'atracció.
Els socorristes han de ser presents en les piscines durant la totalitat de l'horari de funcionament de les instal·lacions.
Tot membre del personal socorrista ha d'anar uniformat per poder ser clarament identificat, i ha de disposar de sistemes de comunicació ràpids amb el servei mèdic del parc aquàtic.
— Els monitors tenen com a funció principal vetllar per una utilització correcta de les atraccions, així com explicar-ne l'ús, impedir-hi l'accés a persones que no compleixin les condicions necessàries per a la seva utilització i regular-ne el pas, així com altres de complementàries, en cas de necessitat.
Obligacions de l'empresa
— L'empresa resta obligada a complir permanentment les especificacions contingudes en l'autorització de funcionament, ajustant-se a les condicions del projecte aprovat, i en particular les relatives a les mesures de seguretat de les instal·lacions i atraccions i al nombre, preparació i distribució dels treballadors.
— L'empresa es responsable davant de l'Administració de tot allò que es derivi de l'estat i funcionament de les instal·lacions i atraccions, així com de la contractació, preparació, idoneïtat i actuació del personal al seu servei.
— L'empresa ha de redactar un reglament de règim intern que serà d'obligat compliment per a tota la plantilla que formi part de l'explotació, així com per als usuaris de les instal·lacions i atraccions, i que haurà de ser exposat per a coneixement general.
— L'empresa ha de disposar d'un llibre de reclamacions a disposició dels usuaris, degudament diligenciat per la Direcció General del Joc i d'Espectacles.
— L'empresa ha de disposar d'un llibre d'incidències, degudament diligenciat per la Direcció General del Joc i d'Espectacles, on quedin reflectits els accidents i les contingències que hi puguin ocórrer. En el llibre esmentat, s'ha de fer constar:
a) Dades d'identificació del pacient (nom, adreça, telèfon i data de naixement).
b) Descripció de les lesions, causa i qualificació.
c) Lloc de l'accident.
d) Centre assistencial on es trasllada l'accidentat, si s’escau.
Obligacions de l'usuari
— Els usuaris de les instal·lacions i les atraccions han d'observar en tot moment el comportament cívic, seguir les instruccions de monitors, vigilants i socorristes i complir les normes contingudes en el reglament de règim intern, que ha de estar exposat públicament per a coneixement dels usuaris.
— Els usuaris no poden utilitzar les instal·lacions i atraccions sota els efectes de l'alcohol o estupefaents ni en qualsevol altre estat que alteri les condicions físiques i psíquiques normals de l'individu.
— Els usuaris han de respectar les limitacions que, per raó de l'edat, siguin imposades per a la utilització de determinades atraccions. En tot cas, a cadascuna de les atraccions hi ha d'haver un rètol indicant les condicions d’ús d'aquesta.
— Els encarregats de la seguretat de l'empresa poden expulsar del recinte aquelles persones que tinguin un comportament que pugui ser perillós o molest o impliqui transgressió de les normes establertes. Aquests fets s'han de fer constar mitjançant diligència en el llibre d’incidències.
Drets de l'usuari
Els usuaris de les instal·lacions i atraccions tenen dret a:
— La correcta prestació de serveis per part de l'empresa.
— Rebre assistència sanitària d'urgència bàsica en els casos que sigui necessària.
— Exigir responsabilitats a l'empresa quan es produeixin accidents imputables a aquesta i, si escau, a ser indemnitzats.
Reclamacions
En cas d'irregularitat, cal que posi el fet en coneixement de l'empresa. En tot cas, si aquesta no satisfà la seva reclamació com vostè creu convenient, pot demanar el llibre de reclamacions que han de tenir les dites empreses a l'abast del públic.
Per descomptat, també pot dirigir-se a una oficina municipal d'informació al consumidor (OMIC) o a una associació de consumidors per trametre la reclamació.
Recomanacions a l'usuari
1a. Recordi que els parcs aquàtics han de disposar d'un local, degudament senyalitzat, destinat a l'ús exclusiu del servei mèdic per portar a terme qualsevol atenció sanitària d'urgència bàsica que pugui haver-hi en les instal·lacions.
2a. Recordi que les instal·lacions dels parcs aquàtics han d'estar senyalitzades i les atraccions han de disposar d'un cartell en el qual, amb caràcters visibles, s'informi a l'usuari de les característiques i instruccions per a la seva utilització, nombre i disposició de monitors i socorristes, si escau.
3a. Recordi que a cadascun del vasos de recepció hi ha d'haver socorristes diplomats amb possibilitat de comunicació visual i acústica amb els monitors corresponents, per tal de garantir la màxima seguretat de l'atracció.
4a. Els socorristes han d’estar presents en les piscines durant la totalitat de l'horari de funcionament de les instal·lacions. Tot el personal socorrista ha d'anar uniformat per tal de poder ser clarament identificats, i han de disposar de sistemes de comunicació ràpids amb el servei mèdic del parc aquàtic.
5a. Els monitors tenen com a funció principal vetllar per una utilització correcta de les atraccions, així com explicar-ne l'ús, impedir-hi l'accés a persones que no compleixin les condicions necessàries per a la seva utilització i regular-ne el pas, així com altres de complementàries, en cas de necessitat.
6a. L'empresa és responsable davant de l'Administració de tot allò que es derivi de l'estat i funcionament de les instal·lacions i atraccions, així com de la contractació, preparació, idoneïtat i actuació del personal al seu servei.
7a. Recordi que l'empresa ha de redactar un reglament de règim intern que serà d'obligat compliment per a tota la plantilla que formi part de l'explotació, així com per als usuaris de les instal·lacions i atraccions, i que haurà de ser exposat per a coneixement general.
8a. L'empresa ha de disposar d'un llibre de reclamacions a disposició dels usuaris, degudament diligenciat per la Direcció General del Joc i d'Espectacles.
9a. L'empresa ha de disposar d'un llibre d'incidències, degudament diligenciat per la Direcció General del Joc i d'Espectacles, on quedin reflectits els accidents i les contingències que puguin ocórrer.
10a. Recordi que els encarregats de la seguretat de l'empresa poden expulsar del recinte aquelles persones que tinguin un comportament que pugui ser perillós o molest o impliqui transgressió de les normes establertes.
11a. Recordi que els usuaris han de respectar les limitacions que, per raó de l'edat, siguin imposades per a la utilització de determinades atraccions. En tot cas, a cadascuna de les atraccions hi ha d'haver un rètol indicant les condicions d'ús d'aquesta.
12a. Recordi que els usuaris de les instal·lacions i atraccions tenen dret a:
— La correcta prestació de serveis per part de l'empresa.
— Rebre assistència sanitària d'urgència bàsica en cas que sigui necessària.
— Exigir responsabilitats a l'empresa quan es produeixin accidents imputables a aquesta i, si escau, el dret de ser indemnitzats.
13a. En cas d'irregularitat, cal que posi el fet en coneixement de l'empresa. En tot cas, si aquesta no satisfà la seva reclamació com vostè creu convenient, pot demanar el llibre de reclamacions que han de tenir les dites empreses a l'abast del públic.
Per descomptat, també pot dirigir-se a una oficina municipal d'informació al consumidor (OMIC) o a una associació de consumidors per trametre la reclamació.
Informació Complementaria/Observacions:
Informació de Control i Gestió de Fitxes:
Fitxa Creada el 16/11/98 Actualitzada per ultima vegada el
Data de realització: 11/17/1998 | Data de la darrera actualització: 11/20/1998
© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies
Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300