Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Guia del consumidor: Establiments de venda de productes frescos


Camí de tornada


Menú principal



Guia del consumidor: Establiments de venda de productes frescos

 Establiments de venda de productes frescos


Legislació vigent

- Llei 26/1984, de 19 de juliol, General per a la defensa dels consumidors i usuaris. Publicada al Boletín Oficial del Estado de 24 de juliol. Núm. 176.

- Decret 2484/1967, de 21 de setembre pel qual s'aprova el text del Codi Alimentari Espanyol (i les modificacions posteriors sobre el mateix text). Publicat al Boletín Oficial del Estado de 17 a 23 d'octubre. Núm. 248 a 253.

- R.D. 381/1984, de 25 de gener pel qual s'aprova la Reglamentació Tecnicosanitària del comerç minorista de l'alimentació. Publicat al Boletín Oficial del Estado de 27 de febrer de 1984. Núm. 49.

- R.D. 212/1992, de 6 de març, pel qual s'aprova la Norma general d'etiquetatge, presentació i publicitat dels productes alimentaris (i les modificacions posteriors sobre el mateix text). Publicat al Boletín Oficial del Estado de 24 de març. Núm. 72.

- R.D. 1.268/1997, de 24 de juliol, relatiu a la indicació en l'etiquetatge de determinats productes alimentaris d'altres mencions obligatòries diferents de les previstes en el R.D. 212/1992 de 6 de març, i pel que es modifica l'article 20 de la Norma general d'etiquetatge, presentació i publicitat dels productes alimentaris. Publicat al Boletín Oficial del Estado de 25 de juliol de 1997. Núm. 177.

- R.D. 2.160/1993, de 10 de desembre, pel qual es regula la indicació de preus dels productes oferts als consumidors i usuaris. Publicat al Boletín Oficial del Estado de 3 de febrer de 1994. Núm. 29.

- R.D. 50/1993, de 15 de gener, pel qual es regula el control oficial dels productes alimentaris. Publicat al Boletín Oficial del Estado d'11 de febrer de 1993. Núm. 36.

- R.D. 2.505/1983, de 4 d'agost, pel el qual s'aprova el Reglament de manipuladors d'aliments. Publicat al Boletín Oficial del Estado de 20 de setembre de 1983. Núm. 225.

- R.D. 2192/1984, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el reglament d'aplicació de les normes de qualitat per a les fruites i hortalisses fresques comercialitzades en el mercat interior. Publicat al Boletín Oficial del Estado de 15 de desembre de 1984. Núm. 300.

- R.D. 1521/1984 de la Presidència del Govern, d'1 d'agost, pel qual s'aprova la Reglamentació tecnicosanitària dels establiments i productes de la pesca i aqüicultura amb destinació al consum humà. Publicat al Boletín Oficial del Estado de 22 d'agost de 1984. Núm. 201.

- R.D. 379/1984 de 25 de gener pel qual s'aprova la Reglamentació Técnico-Sanitària d'indústries, magatzems a l’engròs i envasadors de productes i derivats carnis elaborats i dels establiments de comerç al detall de la carn i productes elaborats. Establiments i productes de la pesca i aqüicultura amb destinació al consum humà. Publicat al Boletín Oficial del Estado de 22 d'agost de 1984. Núm. 201.

- R.D. 1904/1993 de 29 d'octubre pel qual s'estableix les condicions sanitàries de producció i comercialització de productes carnis i d'altres determinats productes d'origen animal. Publicat al Boletín Oficial del Estado d'11 de febrer de 1994. Núm. 49.

- Resolució d'1 de desembre de 1977. Carn. Modifica la Resolució de 7 de juliol de 1975, sobre marges comercials màxims. Publicada al Boletín Oficial del Estado de 13 de desembre de 1977. Núm. 297.

- Resolució de 17 de setembre de 1982, per la qual s'aproven els cartells de preus i els murals informatius en relació amb la venda de carn al detall. Publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de 13 d'octubre de 1982. Núm. 266.

Conceptes

COMERÇ MINORISTA: S'entén per comerç minorista d'alimentació aquells establiments en què es du a terme la venda al comprador final de productes alimentaris destinats al consum humà, begudes i qualssevol substàncies que s'utilitzin en la preparació o el condiment dels aliments.

SALA DE VENDES: S'entén per sala de vendes la part de l'establiment que es destina a exposició de productes, estada del públic i finalització de l'acte de compra.

No formen part de la sala de vendes les superfícies destinades a oficines, rebotigues, magatzems i altres dependències d'accés restringit, ni tampoc els serveis higiènics del local, encara que siguin assequibles al públic en general.


REBOTIGA O MAGATZEM DE RESERVA: S'entén per rebotiga o magatzem de reserva la part de l'establiment en què s'emmagatzemen els productes destinats a la reposició de les existències de la "sala de vendes".

Classificació dels comerços minoristes

Els comerços minoristes d'alimentació es classifiquen de la manera següent:

1.- Pel que fa a la modalitat de venda:

a).- Amb venedor: El venedor és qui atén personalment el client i qui serveix els productes requerits.

b).- Règim d'autoservei: El comprador té al seu abast tots els productes amb la informació necessària, inclòs el preu, perquè ell mateix pugui servir-se’n sense la necessitat de la intervenció d'un venedor. Efectua el pagament de la seva compra a la caixa o caixes disposades per a aquesta finalitat.

c).- En règim mixt: Hi concorren les dues formes de venda anteriorment definides.


2.- Pel que fa als productes objecte de venda:

a).- Especialitzats o monovalents: Es ven exclusivament una determinada classe de productes alimentaris.

b).- Polivalents: Es venen diverses classes de productes alimentaris.


3.- Pel que fa a la seva naturalesa comercial:

a).- Independents: Són els que constitueixen per si mateixos una unitat comercial i disposen d'un local exclusiu d'accés directe i independent des de la via pública.

b).- Agrupats: Són els que es troben en un recinte comercial col× lectiu en comunitat amb altres establiments del mateix, o bé diferent, sector comercial, i estan proveïts de serveis i elements compartits.

c).- Seccionals: Són els integrats en altres establiments com a secció especial destinada a la venda de productes alimentaris.

d).- Restringits: Són els que, amb independència de la resta de les seves característiques, situació o modalitat de venda, no es troben oberts indiscriminadament a tot el públic, sinó que en limiten la clientela a determinades persones o grups d'acord amb una sèrie de condicionaments estipulats en la legislació vigent.

Condicions generals per a tots els aliments. Condicions generals dels establiments

Els locals destinats al comerç minorista d'alimentació hauran de tenir les condicions següents:

- Disposar d'entrada i sortida directa a vies públiques o espais oberts per la circulació rodada o vianant. En el cas de comerços agrupats o seccionals, aquest requisit el complirà el conjunt comercial de que es tracti.

- Disposar de ventilació directa al carrer o els patis centrals d’illes o espais lliures, i, si això no fos possible, hauran de disposar de sistema de circulació artificial d'aire filtrat prèviament.
S'evitarà al màxim l'entrada de pols i les circulacions no controlades d'aire.

- S'han de trobar apartats de llocs on no pugui arribar qualsevol classe de brutícia, contaminació o insalubritat.

- S'han de trobar separats d’ habitatges, cuines o menjadors d'ús familiar o laboral.

Cas d'haver-hi pas a un habitatge, aquest haurà d'estar proveïda d'una porta que estigui tancada durant les hores de comerç.


- La il.luminació ha d'ésser l'adequada, d’acord amb les dimensions del local i amb les disposicions vigents de seguretat i higiene en el treball.

- Els paviments han d'ésser resistents, impermeables, incombustibles i de fàcil neteja i desinfecció. Podran ésser continuats o de peces adossades. No s'admeten les plaques de ciment amb juntes de dilatació descobertes.

- Les parets i els sostres s'han de revestir de rajoles, pintura plàstica o altres materials d'especial resistència als rentatges i a la temperatura dels locals.

- Disposar d'aigua corrent potable amb servei de rentatge per a les necessitats de l'establiment.

- Les rebotigues o els magatzems de reposició han de disposar de condicions suficients perquè els aliments es conservin adequadament. En qualsevol cas, a la sala de vendes no hi poden haver embalatges o envasos buits no recuperables.

- Tots els productes alimentaris s'han de dipositar en prestatges o vitrines o en qualsevol altre mitjà d'exposició que n’impedeixi el contacte amb el terra.

Els productes sense envasar es col.locaran de manera que quedin fora de l'abast del públic i, si no és possible, serà obligatori l'ús de cartells prohibint-ne la manipulació.


- En els establiments polivalents els aliments no envasats s'exposaran ordenadament, i ha d’haver-hi entre ells una separació adequada, de manera que permeti a cada classe d'aliments conservar les seves característiques peculiars i, en tot cas, evitar l'assimilació d'olors o sabors estranys.

- En les sales de venda dels comerços en règim d'autoservei o mixt els productes s'exposaran de manera que el públic pugui conèixer-ne les característiques amb facilitat.

- Els establiments que tinguin aliments periples susceptibles d'alteració a la temperatura ambient, hauran de disposar d'un frigorífic congelador, expositor o no, amb capacitat útil adequada, que garanteixi una temperatura de treball en el seu interior entre zero i vuit graus i estigui proveït de termòmetre contrastat com cal. Els establiments que tinguin peix fresc podran exposar-lo o vendre'l mitjançant conservació amb gel.

- Els aparells frigorífics d'exposició de productes, amb exclusió els d'exposició vertical, hauran d'indicar els seus límits de capacitat de càrrega per mitjà d'una línia de color destacada que es trobarà en una part visible del perímetre interior de la bóta d'emmagatzematge.

- Tant les parets com els sostres i paviments es mantindran en un estat de conservació i neteja correcte.

- L'establiment ha de prendre les mesures necessàries per tal d'evitar l'entrada i presència d'insectes, aràcnids, rosegadors i altres animals domèstics o no. Si l'establiment té productes alimentaris sense envasar, serà obligatòria la instal× lació d'aparells insecticides que els eliminin sense la necessitat d’utilitzar-hi productes químics.

- Els establiments s'han de sotmetre a les desinfeccions, desratitzacions i desinsectacions necessàries, les quals seran realitzades pel personal idoni, amb els procediments i productes aprovats per l'organisme competent i sense que, en cap cas, es puguin utilitzar sobre els productes o sobre les superfícies amb les quals entrin en contacte segons les prescripcions del fabricant i sense que aquests últims puguin transmetre als aliments propietats nocives o característiques anormals.

- L’emmagatzemament del material per a la desinfecció i la neteja de l'establiment ha d'estar apartat del lloc on es trobin els productes alimentaris.

- Les escombraries hauran de dipositar-se dins de recipients amb tapa ajustada, i han de romandre tancats i trobar-se en llocs aïllats dels aliments. S'hauran de retirar una vegada al dia.

Condicions dels materials en contacte amb els aliments

- Els materials que estiguin en contacte amb qualsevol producte alimentari sense envasar han de mantenir les següents condicions:

a).- Han de tenir una composició adequada per a la finalitat a què es destinin.

b).- No han de cedir substàncies tòxiques, contaminadores, i en general, alienes a la composició normal dels productes alimentaris amb què estiguin en contacte.

c).- No han d'alterar les característiques de composició ni els caràcters organolèptics dels productes alimentaris.

d).- Els aparadors, prestatgeries, taulells, etc., com també els elements de decoració, han d'ésser materials resistents, impermeables i de fàcil neteja.

Igualment, els taulells no han de presentar en la seva superfície irregularitats que puguin ésser una font de contaminació.

Condicions del personal

El personal dedicat a emmagatzemar i vendre productes alimentaris hauran de complir els següents requisits:

a).- Han de tenir la targeta de manipulador d'aliments, d'acord amb allò establert en la legislació vigent.

b).- Han d'ésser en tot moment pulcres, i han d'utilitzar per a la feina vestuari adequat i net per desenvolupar la seva funció.

c).- El treballador que tingui qualsevol xacra o malaltia resta obligat a comunicar-lo al titular de l'establiment o representant, que prendrà les mesures apropiades que estableixen les disposicions vigents.

d).- Els treballadors no poden menjar, fumar ni mastegar xiclet o tabac durant el seu treball, i no tossiran ni esternudaran sobre els productes alimentaris.

e).- Els treballadors no poden fer compatible la seva activitat dins de l'establiment amb cap altra que pugui suposar una font de contaminació dels productes.

Manipulacions permeses

A més de les manipulacions lògiques provinents de l'activitat de venda, es permet el despatx fraccionat, trossejament, neteja, selecció, envasament i preparació de verdures, peixos, carns i derivats, i, en general, de tots aquells productes que, per les seves característiques o formes de consum, exigeixin aquestes manipulacions (sempre que no estigui prohibit en les Reglamentacions técnicosanitàries o Normes específiques corresponents).

Els establiments del comerç minorista d'alimentació poden vendre igualment aliments envasats per a animals, articles higiènics i d'ús domèstic, sempre que aquests productes estiguin clarament anunciats i s'exhibeixin en àrees o seccions diferents de les destinades a la venda d'aliments i begudes destinades a l'alimentació humana.

Posat cas que no sigui possible la separació per àrees o seccions, els productes no alimentaris que tingui l'establiment restaran agrupats en un lloc suficientment llunyà o amb separació material dels aliments, i, en particular, dels no envasats. Els aliments sense envasar hauran de trobar-se, com a mínim, a un metre de distància dels productes no alimentaris o mitjançant una zona d'exposició d'aliments envasats entre ambdues classes de productes.

Els productes no alimentaris hauran de col× locar-se de manera que els innocus es trobin mes a prop dels aliments, i més distants aquells en la composició dels quals intervinguin elements nocius o irritants.

La separació entre productes alimentaris i no alimentaris també haurà de realitzar-se dins de la rebotiga.

Manipulacions no permeses

Resta expressament prohibit:

- Utilitzar vies públiques en substitució de la sala de vendes o de la rebotiga, ni mitjançant vehicles automòbils propietat del seu titular.

- Exposar els productes que reglamentàriament necessitin conservació per fred fora dels mobles frigorífics adequats, o mantenir-los de qualsevol manera fora d’aquests.

- El funcionament dels aparells frigorífics de conservació d'aliments a temperatures superiors o diferents de les necessàries per a cada sistema de conservació mentre els continguin.

- Exposar o emmagatzemar sota conservació frigorífica, sense la separació adequada entre cada tipus de productes, peix, productes carnis, productes làctics, ous i plats preparats i precuinats.

- Recongelar aliments que hagin pogut patir canvis de temperatura que els puguin fer perdre les seves condicions específiques.

- Vendre productes alimentaris adulterats, falsificats, alterats, contaminats o nocius o realitzar qualsevol manipulació que pugui suposar-ne una adulteració o que pugui posar en perill la salut del consumidor.

- Vendre al detall o fraccionadament, quan estigui prohibit la dita forma de venda en les Reglamentacions tecnicosanitàries o Normes específiques corresponents.

- Utilitzar per embolicar els productes alimentaris papers de diari, impresos, etc....

- La venda en règim d'autoservei de productes no envasats, llevat de les fruites proveïdes de crosta dura i incomestible.

- L'entrada d'animals, encara que vagin acompanyats dels seus amos.

- L'accés del públic a les parts que no siguin "sala de venda" o serveis autoritzats.

Obligacions dels titulars dels comerços minoristes

Els titulars dels comerços minoristes d'alimentació tenen les següents obligacions:

- Complir les condicions d'emmagatzematge i venda, com també els requisits que afectin les Reglamentacions tecnicosanitàries i Normes específiques dels diferents productes comercialitzats, especialment:

El marcatge de dates dels diversos productes alimentaris envasats que es comercialitzen amb la finalitat de fer-ne una rotació i renovació adequades per complir els terminis de venda estipulats.

Les condicions de conservació dels productes alimentaris. En el cas de no ésser envasats, les condicions seran les que hagi fet constar el fabricant en l'etiquetatge dels envasos.

Preus

Tots el productes que s'ofereixen als consumidors i usuaris, amb independència si es venen al detall o envasats, hauran d'indicar clarament el seu preu de venda i el preu per unitat de mesura. Malgrat això, els preus han d'ésser fàcilment identificables i llegibles, i s'han de situar en el mateix camp visual.

Tanmateix, s'ha d'indicar la quantitat oferta i el seu preu de venda, com també el preu per quilogram o per litre, acompanyat de les unitats corresponents. Els preus seran en pessetes.

Els productes comercialitzats al detall hauran d'indicar el preu de venda referint-se a la unitat de mesura, llevat de quan el preu de venda s'indiqui per peces o dotzenes.

El preu per unitat de mesura per als productes alimentaris s'expressarà en litres, quan es tracti de productes comercialitzats per volum, i en quilograms quan es tracti de productes comercialitzats per massa.

Per als productes no alimentaris s'expressarà en litres o metres cúbics per als productes comercialitzats en volum; en quilograms o tones per als productes comercialitzats per massa; en metres per als productes comercialitzats per longitud i en metres quadrats per als productes comercialitzats per superfície.

Si els productes alimentaris es comercialitzen usualment en quantitats inferiors a 100 grams o 100 mililitres, el preu per unitat es referirà a aquesta quantitat.

En tot cas el preu de venda i el preu per unitat de mesura es referiran al preu final del producte, incloent-hi tots aquells impostos o càrregues que graven el producte ofert.

Etiquetatge, publicitat dels productes alimentaris

S'entén per ETIQUETATGE les mencions, indicacions, marques de fàbrica o comercials, dibuixos o signes relacionats amb un producte alimentari que figurin en qualsevol envàs, document, etiqueta o collaret que acompanyin o es refereixin al producte alimentari esmentat.

L'etiquetatge d'un producte no pot induir a error al comprador, especialment:

- Sobre les característiques del producte alimentari i, particularment, sobre la seva naturalesa, identitat, qualitats, composició, quantitat, durada, origen o procedència i manera de fabricació.

- No pot atribuir al producte alimentari efectes o propietats que no tingui.

- No pot suggerir que el producte alimentari tingui característiques particulars, quan tots el productes similars tinguin les mateixes característiques.

- No pot atribuir a un producte alimentari propietats preventives, terapèutiques o guaridores d'una malaltia humana, ni esmentar aquestes propietats, sens perjudici de les disposicions aplicables a les aigües minerals naturals i als productes alimentaris destinats a una alimentació especial.

Aquestes prohibicions també s'aplicaran a la presentació dels productes alimentaris i a la publicitat.

Fruites i hortalisses

Hi ha una sèrie de fruites i hortalisses que han de ésser lliurades en estat fresc al consumidor i han d'ésser sotmeses a unes normes de qualitat. Aquestes són les següents:

- hortalisses.
- carxofes.
- col-i-flor.
- cebes.
- tomàquets frescos.
- pebrots frescos.
- endívies.
- mongetes verdes.
- patates de consum.
- xampinyons cultivats.
- bolets comestibles.
- fruites.
- cítrics.
- peres de taula.
- pomes de taula.
- préssecs.
- plàtans.
- albercocs.
- alvocats.
- raïm de taula.
- cireres.
- prunes.
- xirimoies.
- maduixes.

Els esmentats productes només es podran exposar per a la venda, i vendre’ls al consumidor final, sempre que compleixin allò disposat en la seva norma de qualitat respectiva.

ETIQUETATGE:

Cada envàs haurà de portar obligatòriament en caràcters clars, visibles, indelebles i fàcilment llegibles, expressats almenys en la llengua espanyola oficial de l'estat, les indicacions següents:

a).- Denominació del producte: que serà la denominació específica considerada a la norma de qualitat corresponent.

b).- Nom de la varietat: posat cas que ho exigeixi la norma de qualitat. És a dir, per a una determinada espècie de fruita i hortalissa (per exemple: la poma) hi ha diverses varietats (Golden, Starkin, Royal Gala, Verde Doncella, etc.) que tenen certes característiques peculiars (dimensions, color, sabor, etc.), les quals la identifiquen davant del consumidor.

c).- Categoria comercial: resta prohibida la utilització d'adjectius qualificatius diferents dels establerts a les normes de qualitat.
D'acord amb la seva qualitat, les fruites i hortalisses han d'ésser marcades com si fossin de categoria extra, primera o segona. D'aquesta manera, el consumidor pot relacionar el preu dels productes amb la seva categoria.

d).- Calibre: posat cas que ho exigeixi la norma de qualitat i d'acord amb el establert en ella. El calibre representa el dimensions o grossor de la fruita i hortalissa.

e).- Identificació de l'empresa: Cal que es faci constar el nom o la raó social o la denominació de l'envasador o importador i, en tot cas, el seu domicili, com també el número de registre sanitari, el número de registre d'indústries agràries i alimentàries i la resta de registres administratius que exigeixen les disposicions vigents d'igual o superior rang per a l'etiquetatge.

f).- Origen del producte: Les fruites i hortalisses encara que siguin de la mateixa varietat i fins de la mateixa categoria, poden presentar diferencies substancials en funció de la regió on han estat produïdes, ja que la humitat, la temperatura o el tipus de sol poden marcar diferencies entre les unes i les altres. Per això cal que es faci constar la zona de producció perquè el consumidor pugui elegir el que més li convingui. Per al cas dels productes importats se n'indicarà el país d'origen.

Als envasos unitaris de venda directa al consumidor final, a més de constar les indicacions assenyalades, cal que es faci constar el pes net expressat en quilograms.

En aquest envasos es potestativa la utilització de colors indicatius de les distintes categories comercials, sempre que l'ús d'impressions o colors no pugui induir a error.

Malgrat això, aquests envasos hauran de complir allò disposat en el Reial Decret 212/1992, de 6 de març, pel qual s'aprova la Norma general d'etiquetatge, presentació i publicitat dels productes alimentaris.

Per a la seva venda al públic, els comerciants d'alimentació podran disposar els productes en els seus envasos d'origen o fora d'ells, col× locant-hi un cartell ben visible en el lloc de venda. En aquest cartell figurarà la denominació del producte, la categoria comercial, la varietat i el calibre quan així ho exigeixen les normes de qualitat, i el preu de venda al públic (PVP).

La part de mercaderia exposada al públic haurà d'ésser representativa del lot i ha d’haver-hi una separació neta entre els productes de diferent categoria comercial, varietat i, si escau, calibre.

Carn

CONCEPTES:

CARNS FRESQUES: S'entén per carns fresques aquelles que no han sofert cap tractament més que el fred, amb l'objecte d'assegurar-ne la conservació.

CARNISSERIA: Són aquells establiments dedicats a la manipulació, preparació de carns fresques i congelades, amb o sense os, i la seva venda en els seus propis establiments, com també de despulles fresques i congelades.

Aquests establiments poden vendre altres productes alimentaris, amb les autoritzacions corresponents.

CONDICIONS ESPECÍFIQUES QUE HAN DE TENIR ELS ESTABLIMENTS I DEPENDÈNCIES DE MANIPULACIÓ I COMERCIALITZACIO/VENDA AL PÚBLIC DE CARN:

PEL QUE FA A LES CONDICIONES TÈCNIQUES QUE HAN DE TENIR LES DEPENDÈNCIES DE VENDA AL PÚBLIC DE CARN:

a - El terra ha d'ésser impermeable, resistent, incombustible i de neteja i desinfecció fàcils.

b - Les parets han d'estar revestides fins al sostre de material impermeable de superfície llisa de fàcil rentatge i desinfecció, de colors clars preferentment.

c - Els mostradors, vitrines i altres elements que en qualsevol cas seran frigorífics, per la presentació o exposició al públic de tota classe de carns i altres productes frescos.

Posat cas que els productes no necessitin tractament de fred, els elements d'exposició evitaran tot contacte o manipulació dels productes pel públic, llevat que es tracti de conserves o productes industrials envasats hermèticament.
S'evitarà la incidència directe dels raigs solars sobre tota classe de productes elaborats.


d - Subministrament d'aigua freda i calenta que, en qualsevol cas, serà potable.

e - Pila o safareig per a la neteja i desinfecció dels utensilis i rentatge de mans amb un sistema no manual.

f - Taula o altre element de similars característiques, destinat a la manipulació necessària de les carns i altres productes abans de la seva exposició i venda al públic.

Les exigències e) i f) son opcionals si les dependències de venda tenen obrador annex.


g - Lavabo i serveis sanitaris, que hauran d’incloure almenys d'un lloc per rentar-se les mans, sabó o detergent, raspall per a les ungles, tovalloles d'un sol us o dispositius d'assecat automàtic, taquilles per a la roba del personal, farmaciola d'urgència i, separada per una porta, tassa de vàter amb ventilació directa o forçada.

Els establiments integrats estaran exempts de aquests serveis, ja que la seva instal× lació i conservació correspon a la unitat comercial de major entitat en què es trobin.


h - Instal.lacions suficients i adequades per a la neteja i desinfecció d’estris i rentatge de mans.

i - Instal.lacions frigorífiques per la conservació, en règim de refrigeració o congelació de primeres matèries i productes que necessitin el tractament esmentat.


PEL QUE FA A LES CONDICIONS RELATIVES ALS EQUIPS I ALTRES ELEMENTS DE TREBALL:

- No està permès utilitzar fusta en cap sistema o útil que es destini a qualsevol manipulació de productes carnis no envasats, llevat de talladors de carn autoritzats, la superfície dels quals s'ha de mantenir en perfectes condicions higienicosanitàries.


PEL QUE FA A LES CONDICIONS RELATIVES A LA NETEJA, DESINFECCIÓ:

Resta prohibit llençar al terra residus o despulles; cal disposar de recipients adequats perquè aquests siguin dipositats.


PEL QUE FA A LES CONDICIONS RELATIVES AL PERSONAL:

Els responsables dels establiments exigiran i ensenyaran als seus empleats la manipulació higiènica de la carn i la resta de productes, com també els hàbits de neteja i qualsevol altra mesura que tendeixi a evitar la possible contaminació de les matèries.

Tots els empleats han d'observar la màxima pulcritud en la seva neteja personal i durant el seu treball utilitzaran roba adequada, de color clar, que mantindran en l’estat de neteja que es correspongui amb la naturalesa de la seva tasca.

Les robes es podran netejar, tret que puguin desetjar-se.


PEL QUE FA A LES CONDICIONS RELATIVES A LA MANIPULACIÓ:

Cap matèria ni producte que hagi d'ésser manipulat o comercialitzat en un establiment serà acceptat per aquest si prèviament no ha estat declarat apte per al consum i en queda acreditada fefaentment la procedència.

Si en el moment del seu lliurament hi hagués dubtes relatius a l'estat sanitari d'alguna matèria o algun producte, no es podrà acceptar fins que no ho resolguin els Serveis Veterinaris oficials.

Totes les manipulacions de primeres matèries i altres productes s’efectuaran en les millors condicions d'higiene, evitant-ne qualsevol possibilitat de contaminació o deteriorament.

Resta prohibida la col.locació de cartells indicatius de preus, qualitats etc. proveïts de pinxos que deteriorin els envasos destinats a la seva venda com a unitat comercial.

Les operacions de desossatge i trossejament hauran de realitzar-se al més ràpidament possible, evitant l'acumulació de carn en la zona on es portin a terme aquestes operacions i l'endarreriment del seu trasllat a les cambres o els elements d'emmagatzematge, conservació o exposició.

Els greixos i ossos procedents de les operacions de desossatge i trossejament que hagin d'evacuar-se per la seva transformació a plantes industrials seran recollides dels establiments dins de les vint-i-quatre hores següents a aquestes operacions. En cas contrari, l'emmagatzematge es durà a terme en instal× lacions refrigerades adequades a aquesta finalitat.

No podran conservar-se en el mateix compartiment frigorífic carns i despulles refrigerats i congelats, ni ambdós amb altres productes.

PEL QUE FA A LES CONDICIONS RELATIVES AL COMERç AL DETALL EN ESTABLIMENTS NO ESPECIALITZATS EN PRODUCTES CARNIS:

El comerç al detall en establiments polivalents no especialitzats dels productes carnis haurà de realitzar-se en seccions degudament separades, a les quals, en qualsevol cas, els seran d'aplicació les condicions tecnicosanitàries exigides per les activitats que s’hi fan.

PREUS:

En tots aquells establiments en què tingui lloc la venda de carn al detall, s’hi fixaran en un lloc ben visible per al comprador cartells amb els preus dels diversos tipus i classes de carn que es venguin. A la capçalera dels cartells, hi haurà de figurar el preu de cost del canal i s'haurà de col.locar, a més, un rètol sobre les distintes peces amb indicació de la classe de canal de què procedeixin, la seva classificació i preu de venda al públic, per quilogram, d'acord amb les disposicions legals vigents en la matèria. Així mateix, es fixaran murals fotogràfics amb les distintes peces anatòmiques que integren el canal net.

PES:

El pes de la carn expedida al públic s’obtindrà sempre com a pes net, per tant no es pot incloure en el pes el paper per embolicar.


ETIQUETATGE:

Sens perjudici del que estableix el R.D. 212/1992 de 6 de març, pel qual s'aprova la Norma general d'etiquetatge, presentació i publicitat dels productes alimentaris, l'etiquetatge dels productes carnis constarà, com a mínim, de:

a).- Denominació comercial seguida de la referència a les normes de qualitat corresponents a cada tipus de producte, o bé les denominacions comercials consagrades per l'ús.

b).- Relació d'ingredients, que inclourà l’espècie o espècies a partir de les quals s'ha obtingut la carn.

c).- El lot, d'acord amb el R. D. 1808/1991, de 13 de desembre, pel qual es regulen les mencions o marques que permeten identificar el lot a què pertany un producte alimentari.

d).- El nom o raó social de l'establiment, centre de reenvasament, distribuïdor o venedor, establert en la Comunitat Econòmica Europea i, en tots els casos, el seu domicili social.


e).- Una menció a l'ús de proteïnes i midó en la denominació de venda, si s'utilitzen segons les normes diferents de les que, al seu moment, estableixi el Consell de les Comunitats Europees.


MARCAT SANITARI:

Tots els productes sanitaris hauran d'anar proveïts d'una marca sanitària. El marcatge es realitzarà durant la fabricació i immediatament després, en l'establiment o en el centre de reenvastat, en un lloc clarament visible de forma perfectament llegible, indeleble i en caràcters fàcilment identificables. Podrà estampar-se en el mateix producte o en l'envàs, si està envasat individualment o en una etiqueta.

Malgrat això, la marca sanitària dels productes carnis no serà necessària quan:

- Aquestes unitats d'expedició ho portin en la seva superfície externa.
- L'establiment destinatari porti un registre separat en què es mencionin les quantitats, el tipus i l'origen dels productes carnis.
- El lloc de destinació i la utilització prevista dels productes carnis vagin clarament indicats en la superfície exterior del gran embalatge, llevat de si aquest fos transparent.

Per als productes carnis en que el seu comerç estigui limitat al mercat estatal, la marca portarà les següents indicacions, dins d'un cercle:

a).- A la part superior la paraula ESPANYA, en majúscules.
b).- A la part inferior el número de Registre General Sanitari d'Aliments.

Per als productes carnis elaborats a partir de carns fresques reservades a una comercialització local, la marca de salubritat inclourà les indicacions següents dins d'un rectangle:

a).- A la part superior l'expressió "MERCAT LOCAL" en majúscules.
b).- A la part central el codi indicatiu de la unitat sanitària local.
c).- A la part inferior, el número de Registre General d'Aliments.

La marca sanitària s'estamparà en el producte o envàs o embalatge mitjançant un segell de tinta o foc. També podrà aparèixer impresa en una etiqueta.

Peix

CONCEPTES:

PRODUCTES FRESCOS: Productes pesquers sencers o preparats, que no hagin estat sotmesos a cap tractament destinat a garantir-ne la conservació distint de la refrigeració.

VENDA DE PRODUCTES DE PESCA:

Els productes de pesca només es podran vendre al públic en els establiments d'alimentació autoritzats per a aquesta finalitat.

No es podran oferir a la venda aquells productes de la pesca que hagin sofert deterioraments o algun altre procés de descomposició o hagin estat contaminats per matèries estranyes, fins al punt de no ésser aptes per al consum. Els productes de la pesca no s'exhibiran o es deixaran en els mercats o llotges més temps del necessari per complir els requisits d'inspecció i venda.

Els productes de la pesca que s'ofereixin a la venda en llotges, mercats centrals i mercats al detall estaran classificats i seleccionats de manera que tot el contingut d'un recipient sigui d'espècie, dimensions i qualitat apareguda.

El peix fresc s'exposarà al públic en condicions de garantir-ne la qualitat la higiene sanitàries, protegit pels agents contaminadors amb qualsevol dels sistemes autoritzats per aquesta Reglamentació (fred, gel amb sal o sense sal).

Podran ésser objecte de les manipulacions que el client demani. L'establiment comptarà amb els mitjans suficients per mantenir els productes de la pesca a una temperatura en el centre de les peces entre zero i set graus centígrads.

Els productes de la pesca hauran de mantenir-se sobre superfícies amb una indicació adequada per eliminar les aigües originades per la fusió del gel. El peix no pot rebre mai l’acció directa dels raigs del Sol.

VENDA AMBULANT:

Resta totalment prohibida la venda de productes de pesca en règim ambulant, llevat del cas que a la localitat no existeixi establiment de venda autoritzat, per a la qual cosa s'haurà de disposar de l'autorització corresponent.

Malgrat això, en qualsevol cas, les condicions a complir per a la venda ambulant seran les especificades per a la venda i el transport de peix fresc i congelat.

VENDA A GRANEL:

Els recipients que continguin productes de pesca fresc per a venda a granel des de l'origen (port, llotja) fins al mercat central o magatzem majorista hauran de portar consignats obligatòriament les següents dades:

- Denominació del producte.
- Nom o raó social o la denominació i el domicili del remitent.
- Quantitat neta, llevat de quan el producte no vingui classificat.
- País d'origen, si escau.

Els recipients que continguin productes de pesca, rebuts pel detallista o centres col× lectius, hauran de portar obligatòriament les següents dades:

- Denominació del producte.
- Nom o raó social o la denominació i domicili del remitent.
- Quantitat neta.
- País d'origen, en el seu cas.

Responsabilitats

El fabricant del producte alimentari envasat o, si escau, l'importador són responsables del producte contingut en els envasos no oberts.

El tenidor del producte és responsable de la identitat dels productes alimentaris continguts en els envasos no oberts.

El tenidor del producte és responsable de la mala conservació del producte contingut en envasos, oberts o no, o sense envasos.

Control oficial dels productes alimentaris

Les Administracions competents resten obligades a fer un control exhaustiu dels productes alimentaris amb la finalitat de comprovar que aquests compleixen les disposicions vigents relatives a prevenció de riscos per a la salut pública.

Aquest control es dirigeix cap als:

- Productes alimentaris.
- Additius alimentaris, vitamines, sals naturals, oligoelements etc.
- Materials i objectes destinats a estar en contacte amb els productes alimentaris.

El control s'efectuarà, per norma general, sense avís previ.

Els controls s'efectuaran:

- D’una manera habitual, periòdica i programada.
- En els supòsits en què hi hagi indici d'irregularitat.

El control pot consistir en una o en diverses operacions de les següents:

- Inspecció.
- Presa de mostres i anàlisi.
- Control de la higiene personal.
- Examen del material escrit i documental.
- Examen dels sistemes de verificació aplicats eventualment per les empreses i dels resultats que se’n desprenen.

Estaran sotmesos a inspecció:

- L'estat i ús que es faci, dels terrenys, locals, oficines, instal× lacions i el seu entorn, mitjans de transport, equips i materials.
- Les primeres matèries, ingredients, auxiliars tecnològics i altres productes utilitzats per a la preparació i producció dels productes alimentaris.
- Els productes semiacabats.
- Els productes acabats.
- Els materials i objectes destinats a entrar en contacte amb els productes alimentaris.
- Els productes i procediments de neteja i manteniment, com també els plaguicides d'ús en la indústria alimentària.
- Els procediments utilitzats per la fabricació o el tractament dels productes alimentaris.
- L'etiquetatge i la presentació dels productes alimentaris.
- Els mitjans de conservació.

Recomanacions a l'usuari

1r.- Recordeu que els establiments del comerç minorista d'alimentació poden vendre aliments envasats per a animals, articles higiènics i d'ús domèstic, sempre que aquests productes estiguin clarament anunciats i s'exhibeixin en àrees o seccions diferents de les destinades a la venda d'aliments i begudes destinades a l'alimentació humana.

2n.- Resta expressament prohibit:

- Utilitzar vies públiques o vehicles automòbils en substitució de la sala de vendes o de la rebotiga.

- Exposar els productes que reglamentàriament necessitin conservació per fred fora dels mobles frigorífics adequats, o mantenir-los de qualsevol manera fora d’aquests.

- El funcionament dels aparells frigorífics de conservació d'aliments a temperatures superiors o diferents de les necessàries per a cada sistema de conservació mentre els continguin.

- Exposar o emmagatzemar sota conservació frigorífica, sense la separació adequada entre cada tipus de productes, peix, productes carnis, productes làctics, ous i plats preparats i precuinats.


- Recongelar aliments que hagin pogut patir canvis de temperatura que els puguin fer perdre les seves condicions específiques.


- Vendre productes alimentaris adulterats, falsificats, alterats, contaminats o nocius o realitzar qualsevol manipulació que pugui suposar-ne una adulteració o pugui posar en perill la salut del consumidor.

- Vendre al detall o fraccionadament, quan estigui prohibida aquesta forma de venda en les Reglamentacions tecnicosanitàries o Normes específiques corresponents.


- Utilitzar, per embolicar els productes alimentaris, papers de diari, impresos, etc.


- La venda en règim d'autoservei de productes no envasats, llevat de les fruites proveïdes de crosta dura i incomestible.


- L'entrada d'animals, encara que vagin acompanyats dels seus amos.

- L'accés del públic a les parts que no siguin "sala de venda" o serveis autoritzats.


3r.- Recordeu que els titulars dels comerços minoristes d'alimentació tenen les obligacions de complir les condicions d'emmagatzematge i venda, com també:

- El marcatge de dates dels diversos productes alimentaris envasats que es comercialitzen amb la finalitat d’efectuar-ne una rotació i renovació adequades per complir els terminis de venda estipulats.

- Les condicions de conservació dels productes alimentaris. En el cas de no ésser envasats, aquestes condicions seran les que hagi fet constar el fabricant en l'etiquetatge dels envasos.


4t.- Tots el productes que s'ofereixen als consumidors i usuaris, amb independència si es venen al detall o envasats, hauran d'indicar-ne clarament el preu de venda i el preu per unitat de mesura. Malgrat això, els preus han d'ésser fàcilment identificables i llegibles, i s'han de situar en el mateix camp visual.
En tot cas el preu de venda i el preu per unitat de mesura es referiran al preu final del producte, incloent-hi tots aquells impostos o càrregues que graven el producte ofertat.

5è.- L'etiquetatge d'un producte no pot induir a error el comprador, especialment:

- Sobre les característiques del producte alimentari i, particularment, sobre la seva naturalesa, identitat, qualitats, composició, quantitat, durada, el seu origen o procedència i manera de fabricació.

- No pot atribuir al producte alimentari efectes o propietats que no tingui.


- No pot suggerir que el producte alimentari tingui característiques particulars, quan tots el productes similars tinguin les mateixes característiques.


- No pot atribuir a un producte alimentari propietats preventives, terapèutiques o guaridores d'una malaltia humana, ni esmentar aquestes propietats, sens perjudici de les disposicions aplicables a les aigües minerals naturals i als productes alimentaris destinats a una alimentació especial.

6è.- Hi ha una sèrie de fruites i hortalisses que han de ésser lliurades en estat fresc al consumidor i han d'ésser sotmeses a unes normes de qualitat. Aquestes són les següents:

hortalisses, carxofes, col-i-flor, cebes, tomàquets frescos, pebrots frescos, endívies, mongetes verdes, patates de consum, xampinyons cultivats, bolets comestibles, fruites, cítrics, peres de taula, pomes de taula, préssecs, plàtans, albercocs, alvocats, raïm de taula, cireres, prunes,xirimoies, maduixes.


Els productes esmentats només es podran exposar per a la venda, i vendre’ls al consumidor final, sempre que compleixin allò disposat en la seva respectiva norma de qualitat.


7è.- Per a la seva venda al públic, els comerciants d'alimentació podran disposar els productes en els seus envasos d'origen o fora d'ells, col.locant un cartell ben visible en el lloc de venda. Al cartell figurarà la denominació del producte, la categoria comercial, la varietat i el calibre quan així ho exigeixen les normes de qualitat, i el preu de venda al públic (PVP).
La part de mercaderia exposada al públic haurà d'ésser representativa del lot i ha d’haver-hi una separació neta entre els productes de diferent categoria comercial, varietat i, en el seu cas, calibre.

8è.- Recordeu que en tots aquells establiments en què tingui lloc la venda al detall de carn es fixaran en un lloc ben visible per al comprador cartells amb els preus dels diversos tipus i classes de carn que es venguin. A la capçalera dels cartells, hi haurà de figurar el preu de cost del canal i s'haurà de col.locar, a més, un rètol sobre les distintes peces amb indicació de la classe de canal de què procedeixin, la seva classificació i preu de venda al públic, per quilogram, d'acord amb les disposicions legals vigents en la matèria. Així mateix, es fixaran murals fotogràfics amb les distintes peces anatòmiques que integren el canal net.

9è.- Recordeu que el pes de la carn expedida al públic s'obtindrà sempre com a pes net, per tant no es pot incloure en el pes el paper per embolicar.

10è.- Recordeu que els productes de pesca només es podran vendre al públic en els establiments d'alimentació autoritzats per a aquesta finalitat.

11è.- No es podran oferir a la venda aquells productes de la pesca que hagin sofert deterioraments o algun altre procés de descomposició o hagin estat contaminats per matèries estranyes, fins al punt de no ésser aptes pel consum. Els productes de la pesca no s'exhibiran o es deixaran en els mercats o llotges més temps del necessari per complir amb els requisits d'inspecció i venda.

12è.- Els productes de la pesca que s'ofereixin a la venda en llotges, mercats centrals i mercats al detall estaran classificats i seleccionats de manera que tot el contingut d'un recipient sigui d'espècie, dimensions i qualitat apareguda.

13è.- El peix fresc s'exposarà al públic en condicions de garantir-ne la qualitat i la higiene sanitàries, protegit pels agents contaminadors amb qualsevol dels sistemes autoritzats per aquesta Reglamentació (fred, gel amb sal o sense sal).

14è.- Podran ésser objecte de les manipulacions que el client demani. L'establiment disposarà dels mitjans suficients per mantenir els productes de la pesca a una temperatura en el centre de les peces entre zero i set graus centígrads.

15è.- Els productes de la pesca hauran de mantenir-se sobre superfícies amb una indicació adequada per eliminar les aigües originades per la fusió del gel. El peix no pot rebre mai l’acció directa dels raigs del Sol.

16è.- Resta totalment prohibida la venda de productes de pesca en règim ambulant, llevat del cas que en la localitat no hi hagi establiment de venda autoritzat, per a la qual cosa s’haurà de disposar de l'autorització corresponent.

17è.- Els recipients que continguin productes de pesca fresca per a venda a granel des de l'origen (port, llotja) fins al mercat central o magatzem majorista hauran de portar consignats obligatòriament les següents dades:

- Denominació del producte.
- Nom o raó social o la denominació i domicili del remitent.
- Quantitat neta, llevat de quan el producte no vingui classificat.
- País d'origen, si escau.

Els recipients que continguin productes de pesca, rebuts pel detallista o centres col× lectius, hauran de portar obligatòriament les següents dades:

- Denominació del producte.
- Nom o raó social o la denominació i domicili del remitent.
- Quantitat neta.
- País d'origen, si escau.

18è.- Recordeu que el fabricant del producte alimentari envasat o, si escau, l'importador són responsables del producte contingut en els envasos no oberts.

El tenidor del producte és responsable de la identitat dels productes alimentaris continguts en els envasos no oberts.

El tenidor del producte és responsable de la dolenta conservació del producte contingut en envasos, oberts o no, o sense envasos.



Informació Complementaria/Observacions:


Informació de Control i Gestió de Fitxes:

Fitxa Creada el 16/11/98 Actualitzada per ultima vegada el 16/11/98




Data de realització: 11/17/1998 | Data de la darrera actualització: 11/19/1998


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300