Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, que es commemora avui, amb una Jornada de Portes Obertes


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 10/07/2016 01:24:42 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

DIBUIXBlanes celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, que es commemora avui, amb una Jornada de Portes Obertes

L’activitat ha tingut lloc al Centre de Dia en Salut Mental de la Selva Marítima situat en el CAP 2, on s’atenen actualment una cinquantena d’usuaris

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que es commemora avui divendres 7 d’octubre, el Centre de Dia en Salut Mental de la Selva Marítima ubicat a Blanes ha celebrat una Jornada de Portes Obertes que ha tingut lloc durant el matí. L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha participat aquest matí en la trobada, i ha fet una visita a les instal·lacions sota el guiatge d’una de les usuàries del Centre de Dia, ja que avui tots ells i elles feien de cicerone per als visitants.


L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, durant la visita al Centre de Dia
Aquesta ha estat una de la vintena d’activitats que s’està celebrant durant aquests amb motiu de la Setmana Commemorativa del Dia Mundial de la Salut Mental arreu de comarques gironines: a Blanes, Girona, Palafrugell, Figueres, Santa Coloma de Farners, Ripoll i Olot. Les activitats les organitzen l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, l’Institut d’Assistència Sanitària, la Fundació Drissa i la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines.

Jornada de Portes Obertes al Centre de Dia de Salut Mental

Actualment el Centre de Dia en Salut Mental (CDSM) de Blanes atén una cinquantena d’usuaris, mentre que el Centre de Salut Mental dóna atenció a més de 2.000 persones, en tots dos casos d’àmbit comarcal. A banda dels pacients al Centre de Dia, els membres de l’equip també tenen cura de dos pisos tutelats. El CDSM és un servei sanitari especialitzat en rehabilitació psicosocial i reinserció comunitària adreçat a persones de més de 18 anys que pateixen un trastorn mental greu.


Equip d'atenció, usuaris i familiars, en una fotografia
de grup amb l'alcalde de Blanes
Ofereix atenció individualitzada a través de programes específics, suport a les famílies i intervencions conjuntes amb els recursos comunitaris en la inserció d’usuaris. Al llarg de la Jornada de Portes Obertes que s’ha estat fent avui al matí, familiars i visitants han pogut tenir una mostra de les activitats que realitzen els usuaris: tallers de cuina, manualitats, informàtica, hort urbà, etc. Actualment l’equip interdisciplinar està format per un psicòleg, un treballador social, personal d’atenció directa –coordinador, monitors, etc- i un administratiu.


A Blanes, els actes organitzats amb motiu de la Setmana Commemorativa del Dia Mundial de la Salut Mental també han inclòs una xerrada divulgativa que va tenir lloc dimecres passat a la Biblioteca Comarcal. Presentada per Maria Combalia, presidenta de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, la sessió va anar a càrrec del doctor Javier Merino, psiquiatra del Centre de Salut Mental de Blanes, Institut d’Assistència Sanitària.

L’especialista va centrar la seva xerrada sobre l’important paper que desenvolupen les famílies com a suport a les persones afectades per malalties mentals. L’acte també va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del regidor d’Acció Social, Mario Ros, així com per les treballadores d’aquesta àrea i del Centre de Salut Mental; Lurdes Rodríguez i Conxita Boldú, respectivament, entre d’altres.

La Prevenció, la clau de l’equilibri

Les activitats de la Setmana Commemorativa del Dia Mundial de la Salut Mental s’han organitzat amb el lema La prevenció, la clau de l’equilibri. L’OMS estima que aproximadament un 15% de la població pateix o patirà algun trastorn mental al llarg de la seva vida. L’any 2005, els estats membres de la regió europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS, la Comissió Europea i el Consell d’Europa van signar a Hèlsinki la Declaració Europea per a la Salut Mental.


Amb aquesta declaració, la Salut Mental es va incorporar com a prioritat a l’agenda europea. El document reconeix la promoció de la salut mental , la prevenció i el tractament de les malalties mentals com a objectius fonamentals per a la protecció i la millora del benestar i la qualitat de vida de tota la població, tant des del punt de vista dels drets humans, com de l’atenció a la salut, l’assistència social, l’educació o l’ocupació.


La declaració prioritza diferents línies estratègiques: la prevenció i la promoció de la salut mental; la lluita contra l’estigma i la discriminació; l’accés a l’atenció primària i l’oferta de serveis disponibles a la comunitat; la millora de la capacitació dels i les professionals en salut mental; l’establiment d’aliances i la coordinació entre sectors i el foment de la recerca en salut mental.





Data de realització: 10/07/2016 | Data de la darrera actualització: 10/07/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300