Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Revista BLANDA - Index del número 12

Arxiu_Municipal

Camí de tornada


Menú principalRevista BLANDA - Index del número 12

portada Blanda 12

Llegeix la revista Blanda 12 en PDF
Blanda 12 .pdf

Des de l’Ajuntament ens plau, un any més, complir el compromís iniciat el 1998 i editem un nou volum de la publicació de l’Arxiu Municipal de Blanes, el número 12.

El lector hi trobarà articles de recerca amb una temàtica diversa i una cronologia que va des del segle XVIII fins a la dècada dels vuitanta del segle XX. Primerament, voldria destacar el treball d’un grup de veterans col·laboradors de la revista: Juli Baca Vives presenta uns retalls d’història de la fàbrica SAFA de 1949 a 1958, segons la visió personal d’un analista químic; Pep Bota escriu sobre la llengua del primer franquisme, el 1941; Maria Àngela Sagrera recupera l’obra blanenca de l’arquitecte i paisatgista Guillermo Narberhaus i, finalment, Pep Vila, fa un resum de la tràgica mort del rector de Blanes Francesc Frigola a partir d’unes antigues coplas fúnebres.

No obstant això, hi trobem també noves incorporacions, com la de Joan Baltrons, amb unes dades i notes per a la història d’un llinatge arrelat a Blanes: els Baltrons; Gabriel Martín ens parla dels Illas, una nissaga d’escultors blanencs del segle XVIII; Carme Santacatalina i Ramon Freixenet expliquen la vivència de l’enregistrament el 1978 de l’adaptació teatral Els Quatre Corders de Blanes, de Vicenç Coma Soley i, per acabar, Andreu Verdugo recorda la seva experiència com a porter del CD Blanes en el 25è aniversari de l’ascens del club a Tercera Divisió. A més, Blanda torna a incloure l’apartat dedicat a difondre els fons documentals que custodia l’Arxiu. Enguany, coincidint amb el trentè aniversari de la mort del Vicenç Coma i Soley, el tècnic de l’AMBL Aitor Roger dóna a conèixer la figura de l’escriptor a través de les seves fotografies.

Enguany hi ha una altra novetat important que cal remarcar. Ens referim a la secció de biografies, en què els mateixos protagonistes expliquen les seves trajectòries vitals. Per encetar aquesta nova secció comptem amb els treballs de Salvador Gutiérrez i de Fina Cañas, oriünds d’Ardales (Màlaga) i d’Usagre (Badajoz), respectivament. Tots dos testimonis són un exemple de la integració al poble de dues famílies d’immigrants i, per tant, la seva història pot esdevenir model per a la resta de nouvinguts.

També, com és costum, dins de la revista hi ha un apartat que fa referència a les donacions i a les notícies de l’Arxiu, on s’esmenten les col·laboracions i les activitats que ha fet l’Arxiu durant aquest 2009: exposicions, conferències, visites guiades, edicions de catàlegs... Enguany, el col·laborador més veterà de la secció d’imatges de l’Arxiu, en Joaquim Illas, en Falet, ha celebrat els 100 anys. La seva implicació amb l’Arxiu, com la de la resta del nodrit grup de col·laboradors, és digna d’agraïment. Malauradament, però, aquest any ens ha deixat un altre dels col·laboradors més actius de l’Arxiu, l’exalcalde Domènec Valls, molt vinculat amb el món associatiu blanenc i amb la difusió de la història local.

Poder presentar un nou número de Blanda és una satisfacció, perquè Blanda és la suma de molts blanencs i blanenques que s’estimen el poble. Com a blanenc i, per la meva condició de responsable polític de la publicació, em plau oferir un producte cultural de recerca històrica de qualitat. Tant de bo que trobeu interessant el contingut d’aquesta edició.


Josep Trias i Figueras
Alcalde de Blanes

Sumari


Recerques:

Juli Baca i Vives. Retalls d'història de la fàbrica SAFA (1949-1958). La visió personal d'un analista químic
Joan Baltrons i Ribas. Dades i notes sobre un llinatge arrelat a Blanes: els Blatrons
Josep Bota-Gibert. La llengua del primer franquisme, 1941
Gabriel Martín Roig. Els Illas. Una nissaga d'escultors blanencs del segle XVIII
Maria Àngela Sagrera Perpiñà. Guillermo Narberhaus Flamm i Blanes
Carme Santacatalina i Ramon Freixenet. 1978, un any amb Els quatre corders de Blanes
Pep Vila i Medinyà. Les galetes de la creu. Història d’un dolç suís, divulgat per Joaquim Ruyra
Andreu Verdugo. Records d'un porter del CD Blanes en el 25è aniversari de l'ascens del club a tercera Divisió

Biografies

Salvador Gutiérrez. El meu pregó de la "Feria de Ardales 2009"
Fina Cañas. Una blanenca nascuda a Extremadura


Notícies de l’Arxiu

Fons documentals:
Aitor Roger. Vicenç Coma Soley a través de les seves fotografies
Donacions 2009
Notícies i breus

Bibliografia

Sònia Jug. Que bella imagen ofrece quien ensimismado... Per Santiago Gorgas
Joan Adell Álvarez. Més enllà del simulacre. Per Joan Creixell

Publicacions blanenquesIndex Revista
Data de realització: | Data de la darrera actualització: 04/12/2024


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300