Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Inaugurat el Pessebre Monumental, inspirat en les Caves Mont-Ferrant, desaparegudes després de 150 anys


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/04/2015 08:43:51 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Inaugurat el Pessebre Monumental, inspirat en les Caves Mont-Ferrant, desaparegudes després de 150 anys

El tradicional muntatge, que inclou 500 ampolles de cava, l’han dissenyat alumnes de l’Institut Serrallarga amb el suport de l’Agrupació Pessebrista, i reprodueix les antigues caves

Per tercera edició consecutiva, alumnes de l’Institut Serrallarga han fet possible que no es trenqui la tradició de fer el pessebre monumental a Blanes, que s’instal·la cada any al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial. Es tracta d’un muntatge que aquest 2015 s’ha fet per 23è any consecutiu, després que els 20 primers se’n va encarregar l’Agrupació Pessebrista.


Foto de Grup dels protagonistes - Autor: Aitor Roger
Aquesta tarda s’ha inaugurat el Pessebre Monumental i la decoració de la façana principal de l’Ajuntament de Blanes, així com els llums de Nadal instal·lats arreu del municipi. L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas, així com la directora de l’Institut Serrallarga, Mercè Torroella, i el president de l’Agrupació Pessebrista, Jaume Sagrera, han encapçalat la cerimònia que servit per donar la benvinguda a les festes nadalenques.

També han assistit regidors i regidores del consistori, així com els principals protagonistes de la festa, els alumnes que s’han encarregat de la confecció del muntatge nadalenc. L’acte inaugural ha inclòs una breu explicació sobre els principals elements del pessebre, seguida per diverses actuacions musicals.


Interpretació del Duet Marce i Gerard - Foto: Aitor Roger
En primer lloc la Marce i en Gerard han interpretat dues cançons, començant pel conegut tema d’Aerosmith Don’t Wanna Miss Thing, que formava part de la banda sonora d’Armagedon. La segona ha estat amplament corejada per tot el públic assistent ja que es tractava, més que una cançó, d’un himne: Boig per Tu, del grup Sau, que han interpretat acompanyats de les bengales que s’han encès entre el públic.Timmy Bates i Àlex Pérez - Foto: Aitor Roger
Després, la parella de músics formada per Timmy Bates i Àlex Pérez han ofert la popular All Of Me, una impactant interpretació amb guitarra i saxo. Durant l’acte inaugural l’alcalde ha lliurat als alumnes i la directora de l’INS Serrallarga una reproducció de l’escut de l’Ajuntament de Blanes, com a reconeixement a la feina feta. Per últim, val a dir que l’acte s’ha tancat d’una manera molt especial, quan els alumnes han agraït la feina esmerçada per la seva professora, Susanna Castilla, lliurant-li un obsequi.


Pessebre inspirat en les caves de 150 anys d’antiguitat amb 500 ampolles

El pessebre monumental l’han confeccionat una setantena d’alumnes que pertanyen al Cicle de Grau Mitjà d’Activitats Comercials, així com dos cursos del Grau Superior: 1er de Màrqueting i Publicitat i 2on de Màrqueting Comercials, Turístic i Cultural, tots ells coordinats per la professora Susanna Castilla. També han comptat amb la col·laboració de l’Agrupació Pessebrista, així com dels alumnes d’electricitat de l’Institut Serrallarga, l’empresa Vives Garden Tordera i la Fundació El Vilar, pels temes de jardineria.


Els alumnes de l'INS Serrallarga que han participat
en el muntatge del pessebre 2015-2016
Enguany el pessebre s’inspira en les antigues Caves Mont-Ferrant que daten del 1865 i que van desaparèixer de Blanes al 2012. Homenatja als cavistes que durant 150 anys van arrelar en la història del municipi, recordant als blanencs i blanenques la importància que van representar. El tancament de les populars caves va significar un sotrac per a la vila, on es coneixia l’escumós com l’aigua de Blanes.


Caves Mont-Ferrant van ser fundades l’any 1865 per Agustí Vilaret, que les va allotjar en una masia situada al costat del Mont Sant Joan, a Mas Ferran. La unió d’aquests dos noms va donar nom a l’empresa i, posteriorment, al mateix barri on estaven situades. L’any 2012 va haver-hi un canvi d’accionistes i actualment ja no es produeix a Blanes, ja que els nous amos van decidir tancar l’equipament gironí i traslladar tota la producció a altres plantes lluny d’aquí.


Antoni Membrives col·locant les ampolles de cava
El pessebre inclou quatre escenes: el Naixement, Sa Berenada, S’Anunciació i les Caves Mont-Ferrant. L’antiga factoria està representada amb dues caves, una de les quals acull el Naixement, com si es tractés del típic Portal de Betlem, amb les figures de Jesús, Maria i Josep. L’altra, que reprodueix una típica nau de cava, allotja bona part de les prop de 500 ampolles i taps de suro que els alumnes han aconseguir reunir per donar una major veracitat a tot el conjunt. Tot plegat, gràcies a la col·laboració d’establiments de restauració, familiars i amics que els han ajudat a aconseguir el material, provinent no tan sols de Blanes, sinó també de poblacions de la rodalia i inclús de més lluny.


Qui també s’hi ha implicat especialment ha estat l’enòleg Antoni Membrives, qui durant molts temps va ser precisament director de Caves Mont-Ferrant, i que fa dos anys va iniciar la producció del Cava Laviret, en homenatge a qui va ser fundador de les llegendàries caves blanenques. Membrives no tan sols ha ajudat els alumnes aportant antecedents històrics, també ha participat en la darrera fase del muntatge del pessebre, col·locant una a una les ampolles del Portal de Betlem i de la nau.

Data de realització: 12/04/2015 | Data de la darrera actualització: 12/05/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300