Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Revista Recvll

Arxiu_Municipal

Camí de tornada


Menú principal



Revista Recvll


La revista Recvll en línia: 100 anys

El mes de juny celebrem els 100 anys del naixement de la revista Recvll de Blanes, i el 10 de març d’enguany la Generalitat de Catalunya concedí a l’Associació Recvll una de les màximes distincions que atorga el Govern català, la Creu de Sant Jordi. L’Associació fou reconeguda principalment per dos motius: per la longevitat de la revista, i per l’esforç en la contribució a la cultura i la literatura catalanes tant de la revista com dels Premis Recvll, que van néixer el 1965 a redós de la publicació.

La sol·licitud a la Generalitat de Catalunya perquè li fos concedida la Creu de Sant Jordi a l’Associació Recvll s’impulsà des de l’Ajuntament, a través d’un acord de Ple aprovat el passat mes de novembre. La intenció del consistori blanenc també era que, d’aquesta manera, es reconegués la contribució de la revista i dels premis literaris en la tasca cultural i social de compromís amb Blanes i Catalunya.

Des de l’Arxiu Municipal ens sumem a la celebració del centenari i ho fem posant a disposició de la ciutadania la consulta en línia de la revista Recvll, des del primer número, el 12 de juny d 1920, i fins a l’any 1975. En total són 1.240 exemplars (ens falta trobar alguns números dels primers mesos de vida) i més de 15.000 pàgines, que es troben penjades a la web municipal www.blanes.cat. Aquest és un primer pas perquè tothom els pugui consultar, però de moment estan a baixa resolució i no es disposa de motor de cerca. Ben aviat esperem poder penjar tots els números de la revista que falten fins a arribar a l’actualitat, en alta resolució i amb un cercador intern o extern que permeti introduir-hi paraules claus. Això facilitarà la recerca als usuaris que fan investigació o que tinguin curiositat per saber algun dels temes que ha tractat la revista en aquest segle de vida.

La revista Recvllla van crear uns joves del poble amb inquietuds periodístiques, que feia molt de temps que tenien l’anhel de fer un periòdic, i va néixer amb voluntat d’explicar-nos les coses que succeïen al poble. El periòdic aparegué sota la capçalera de Recvll d’Or. Quinzenari de novells escriptors, i entre els seus promotors hi havia Salvador Cornellà, Francesc Balliu, Fèlix Andreu, Joan Abril, Joaquim Sagrera, Emili Bitlloch, Salvador Roig, Joaquim Alemany o Francesc Cruz.

La sortida al carrer de Recvll, tot i ser una revista escrita a mà i molt modesta, no passà desapercebuda. El 20 de novembre de 1920, cinc mesos després del número 1, apareix el primer número imprès de Recvll. Entre els col·laboradors d’aquella primera hora, hi trobem el mestre Joaquim Ruyra, que els novells escriptors d’aleshores anomenaven afectuosament “L’avi”. També, en aquells primers anys, hi van col·laborar assíduament Joan G. Junceda, Josep i Emerencià Roig i Raventós, Vicenç Coma i Soley, Pasqual Boada, Josep M. Jordi o Joan Estelrich. Amb el pas dels anys el grup inicial s’amplia i entre els redactors hi ha noms com els de Joaquim Sagrera, Pere i Francesc Puig i Llensa, Benet Ribas, Josep Mestres, Joan Llambí i d’altres.

El juliol de 1936 la revista –com tantes altres coses- desaparegué. Emmudí. Reapareix al cap de tretze anys, per Nadal de 1949. La trajectòria de la publicació durant l’etapa franquista va estar marcada per la repressió informativa de les autoritats, que veien la premsa com un element de control del règim.

El 1952 s’inicia la celebració de la Festa Anyal de Recvll, i neix així la primera festa literària de Recvll, encara sense premis. A poc a poc, les pàgines de la revista amplien, tant com es pot, el percentatge permès de redacció en català. La festa no deixà de celebrar-se, ni en l’època de la censura local, aferrissada a la dècada dels seixanta, amb la Llei Fraga; amb una sola excepció: l’any 1967.

El 1964 es fa la convocatòria del primer Premi Literari Recvll, any en què Benet Ribas, a través de Martí Torrent, i tenint com a lloc d’encontre la llibreria Ona de Barcelona, connecta amb Josep Faulí i amb Francesc Vallverdú. El mes de desembre surt la convocatòria, amb el desig ferm de col·laborar al redreçament de la cultura del país. El 2015 se celebrà ja la 50a edició. Com apuntà l’escriptor Tomàs Roig i Llop, més enllà del seu posicionament (Recvll durant el franquisme va mantenir l’orientació catòlica i conservadora que havia heretat dels seus primers anys de vida) fou sobretot una escola per a les noves generacions.

Alguns estudiosos consideren Recvll un cas particular en la premsa comarcal de Catalunya, tant per la durada com per la incidència i transcendència que ha tingut. Sense l’estudi del periòdic no es pot entendre l’evolució de la historiografia blanenca del segle XX. I això, sense entrar en la qüestió del potencial de la pròpia revista com a eina d’informació històrica. Esperem que el servei en línia per a poder-la consultar ajudi a entendre millor el nostre passat col·lectiu.

Arxiu Municipal de Blanes (AMBL)


Per saber-ne més:

DD.AA. Tots els Premis Recvll 1965-1981. Editorial Pòrtic. (1981)

RABASSA Vázquez, Mònica; ROGER Delgado, Aitor. Recvll. 50 anys de premis literaris a Blanes. Recvll S.L. (2015)

REIXACH Felipe, Jaume. 25 anys de Premis Recvll. Editorial Pòrtic (1989)

REYES Valent, Antoni. “Recvll i la historiografia blanenca”. Recvll. Núm. 1.829 (2000)

TEIXIDOR Colomer, Anna; TEIXIDOR Planas, Josep. Història de la premsa de la comarca de la Selva (1868-1975). Centre d’Estudis Selvatans. 2014











Data de realització: 05/27/2020 | Data de la darrera actualització: 06/18/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300