Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Història esportiva local


Camí de tornada


Menú principal



Història esportiva local




El Córrer el cós és la manifestació esportiva blanenca més antiga coneguda. El seu origen cal buscar-lo a l’Edat Mitjana, lligat a celebracions religioses i festives. Consistia en una sèrie de tres curses, d’uns vuit-cents metres, el guanyador de les quals rebia com a premi diners o pollastres. Podem parlar d’esport blanenc a partir de l’any 1896, quan un grup de joves es proposa constituir una societat vel·locipèdic dedicada a carreres i excursions amb el títol de Ciclo Blanda. El billar, a cavall entre l’entreteniment i l’esport, també havia tingut molts practicants, cada cafè o societat en tenia un.



Abans de la Guerra Civil es funda el Club Esportiu Blanes de futbol (1913) i es practiquen els escacs (a la Casa del Poble i al Centre Catòlic), la natació, el waterpolo o el bàsquet. Després de la Guerra es varen fundar el Club de Boxa i el Club de Vela (1943), es va iniciar l’atletisme i a partir de 1958 creix amb força el bàsquet, que va arribar a la 3a divisió.

A finals dels anys seixanta, a partir d’un pla estatal, l’esport es diversifica i apareixen nous clubs: el Club de Judo, el d’Hoquei, el d’Handbol, el Club Ciclista, la reaparició de la boxa, el patinatge artístic -que entrenat per Aurora Navarro, ha obtingut un subcampionat mundial - el futbol sala, el Centre Excursionista o els clubs de futbol Ca la Guidó i Quatre Vents. També cal ressaltar l’hoquei, que ha militat a divisió d’honor i ha competit internacionalment. A partir de la recuperació democràtica sorgeixen nous esports i clubs: els germans Zurita destacaren en motocròs, enduro i trial, es practica alpinisme, es funda Fondistes de Blanes, el Club Rem Treumal... fins a arribar a les més de cinquanta disciplines d’avui.



Entre els blanencs amb èxits internacionals assenyalem Gómez Torres i Gómez Canet, que en boxa participen a les Olimpíades de Montreal o Joan i Humbert Costas i Josep Pérez Castañer que en vela competiren a Montreal i Seül respectivament. Altres esportistes destacats són: Guillem Pujol en natació, Josep Bassols genet de doma clàssica, Michael Parra en motociclisme, Pedro Hiltbrand en karting, Fran Zurita en ciclisme oMarina Bassols en tennis. En l’atletisme i l’alpinisme també han destacat Buba Sabaly, Xavi Marina o Jordi Tosas.
Quan a les instal·lacions esportives, al pavelló esportiu inaugurat l’any 1970, se n’hi afegeixen dos més a partir de 1982 fins que l’any 2011 es va inaugurar la Ciutat Esportiva.



El bàsquet és originari dels estats Units i a Blanes es va començar a practicar als anys quaranta del segle XX, gràcies al grup local dels Joves Cristians de Catalunya, que el 1932 creen el Bàsquet Club Mediterrània, sota l’impuls de Josep Oriol Doll, que va fer d’entrenador, jugador i àrbitre.

Aquells primers jugadors eren Subirana, Puig Andreu, Bibiloni, Fàbregas, Ferrer i Puig Llensa. La primera pista va ser el pati de l’Esbarjo Parroquial, després la plaça d’Espanya i posteriorment el pati del Col·legi Santa Maria. Aquesta pista es va usar també en les dècades dels quaranta i cinquanta.


Fins la Guerra Civil, els partits van ser contra equips fejocistes d’altres pobles de la província i sobretot amb el GEIG de Girona. Als anys quaranta es van obtenir els primers èxits i la proclamació com a campions gironins.


Després de la Guerra, Montse Santaolalla va promocionar el bàsquet femení entre les integrants de la Sección Femenina de la Falange (FET i de las JONS) i feia d’entrenadora. Entre les primeres jugadores hi havia Montserrat Agut, Esperança Ros, Margarita Soler o Anna Maria Barnés, que van jugar a les dues pistes del Passeig de Mar.


A partir de l’any 1958, amb la fundació del Club Bàsquet Blanes, creix amb força aquest esport, que va arribar a la 3a divisió nacional.
El Blanes-58 aportà diversos jugadors a 1a divisió, com Moliné, Rabassa o Díaz. El Club Bàsquet Blanes, cinquanta anys després, disposa de diferents equips federats masculins i femenins i una escola creada l’any 1984.

Els inicis

El primer club català de futbol va ser el Palamós, fundat el 1898. El Club Deportiu Blanes va ser fundat l’any 1913 i es pot considerar l’entitat pionera de l’esport local.

Els fundadors varen ser un grup de joves amics i estiuejants arrelats a la vila. Com que hi havia simpatitzants tant del Barça com de l'Espanyol, es va fer una votació per decidir quins havien de ser els colors de la samarreta. Varen guanyar els colors blanc i blau de l'Espanyol.

La primera alineació del club va ser la formada per Cels Bassols a la porteria, els defenses Josep Roger i Rossend Tosas; els mitjos Salvador Ros, Panxo Vieta i Sol; i els davanters Roch, Perpinyà, B. Jalpí, Matas (Tol) i Esteveta Gibernau (Calafat).


Els camps de joc

Hi ha hagut cinc camps de futbol. El primer va ser a la platja de s’Abanell. L’any 1916 es traslladà davant la Casa del Poble. L’any 1921 es va traslladar al Racó d’en Portas i l’any 1946 es va construir el camp del Molí de Vall. Des de l’any 2014 es juga al camp de la Ciutat Esportiva. Avui també hi ha camps a Ca la Guidó i a can Borell.


El palmarès

Un dels primers títols aconseguits va ser a l’estadi de Les Corts l’any 1932, quan el Blanes es va proclamar campió de Catalunya Amateur. L’any 1966 fou subcampió de la Copa Catalana. Una de les etapes més brillants del Club va ser entre els anys 1985 i 1994, amb nou temporades consecutives a Tercera Divisió i la proclamació l’any 1990 de campió de la primera edició oficial de la Copa Generalitat. Durant el període 2003-2006 va aconseguir tres ascensos consecutius des de Primera Territorial fins a Tercera Divisió, assolint sempre el primer lloc de la categoria.



Alguns jugadors

D’entre els jugadors de Blanes fitxats pel Barça cal citar: Lluís Bru que en va ser porter entre 1913 i 1919, fins que va arribar Zamora; Federico Collell fitxat durant els anys trenta; Salvador Casamor durant tres anys a partir de 1940, i Salvador Castanyer (1965).
D’entre els fitxats per l’Espanyol, assenyalem Josep Parra, deu anys al club, internacional i millor defensa central al mundial de Brasil; Josep Maria Ruiz (1955) que també va militar al Valladolid i al Mallorca, i Óscar Serrano.
D’altres jugadors formats als clubs locals que han jugat a Primera Divisió cal citar: Juanjo Requena, al Saragossa; Dani Sarabia, al Racing Santader o Adrian Guerrero, al València.

Natació i waterpolo

La natació i el waterpolo foren introduïts per un grup d’estiuejants, fins al punt que el Club Natació Blanes (1918) era filial del C.N. Barcelona, d’on l’estiuejant Bernat Picornell n’era el president.
Lligat a la nova cultura de l’esport i el culte al cos, la platja i el mar passen a ser escenari de múltiples activitats nàutiques, com les regates de rem, els patins de vela o els partits de waterpolo. Els partits de waterpolo es disputaven a l’angle de l’escullera que formava el port quan aquest encara s’estava construint.

La família d’estiuejants Mora fou una de les promotores de la Travessia Popular del port, comptant amb la implicació del C.N. Blanes. La primera es va celebrar l’any 1943 i la va guanyar el noi de ca la Ferrana. El nedador Joan Belmonte Ureña va participar a la segona i va guanyar les edicions de 1944 a 1950. Altres nedadors locals de l’època eren en Cervantes, en Vizcaíno, n’Esteve Gironès, en Tomàs Bataller o en “Coronado” Andreu. Entre els guanyadors més recents sobresurten els germans blanencs Ricard i Guillem Pujol Belmonte. Aquest darrer continua assolint èxits a nivell internacional.

La família d’estiuejants Mora fou una de les promotores de la Travessia Popular del port, comptant amb la implicació del C.N. Blanes. La primera es va celebrar l’any 1943 i la va guanyar el noi de ca la Ferrana. El nedador Joan Belmonte Ureña va participar a la segona i va guanyar les edicions de 1944 a 1950. Altres nedadors locals de l’època eren en Cervantes, en Vizcaíno, n’Esteve Gironès, en Tomàs Bataller o en “Coronado” Andreu. Entre els guanyadors més recents sobresurten els germans blanencs Ricard i Guillem Pujol Belmonte. Aquest darrer continua assolint èxits a nivell internacional.



La Vela

La dècada dels quaranta del segle XX arrelà amb força l’afició per a la navegació esportiva. L’any 1943, una colla de joves fundava el Club Vela Blanes. Entre els pioners i fundadors del Club hi havia les famílies Pinto, Coll, Bourlon, Vieta, Bataller, Doll, Figueras-Dotti, Grau, Carreras, Santa-Olalla o Rakosnik.



La consolidació del Club arribaria durant la segona meitat de segle. Sota la presidència de Ramón Doll i després de Xavier Oms, es va posar la primera pedra del nou club. La construcció del seu port nàutic va començar a partir de 1971, després d’estar molts anys amb unes instal·lacions rudimentàries sobre la mateixa platja.
Aquesta etapa va estar marcada per la organització d’importants regates i per la destacada actuació d’esportistes del club sorgits dins la classe Optimist, Moth Europa i Snipe.

L’any 2014 el Club Vela va modernitzar de nou les seves instal·lacions. Des de la seva fundació no han parat de créixer el número de regates de vela que es disputen a la nostra badia. Per exemple, el 2017 s’hi va disputar el Campionat Mundial Absolut de la Classe Europa.


Els Inicis de la boxa

Durant la Postguerra, mentre els practicants d’aquest esport no comptaven amb l’aixopluc de cap club, varen sobresortir alguns boxegadors locals. El més destacat va ser l’amateur Antonio Gómez García, que els anys 1949-50 va obtenint importants victòries. D’altres blanencs que també varen destacar en aquest esport varen ser César Carreño, Pepe Gómez, Joaquim Vilanó (campió provincial de pes wèlter) o Diego Reyes Escribano (campió de Catalunya del seu pes).



El Club Boxa Blanes

El 24 de juliol de 1971 es va fer la vetllada inaugural del Club Boxa Blanes, en un local cedit per la família Navinés, a la zona del Control. Es varen presentar els següents boxejadors locals: Domingo Mora, José Manuel Gómez Canet, José Antonio Gómez Torres, Pedro Rincón, Diego Pérez Castro, Gonzalo Miguela, Jesús Cruz Quintanilla o Joaquín Rincón

La primera Junta del club la formaren: Pere Bertran, Joan Zurita, Miquel Colomer, Ramon Expósito, Josep Gallart, Jordi Colomer, i poc després Antonio Sojo, Josep Bertran, Marcelino Tagua, i Eugeni Ramos.


Els primers anys es varen organitzar diverses vetllades a Blanes, Malgrat, Tordera i al Price de Barcelona . L’any 1972, en el decurs de la Festa Major, Antoni Gómez García va rebre l’homenatge de l’entitat i de les institucions com a entrenador i promotor d’aquest esport. A mitjan dels anys setanta destaquen els èxits internacionals de José Manuel Gómez Canet i José Antonio Gómez Torres.

Entre els anys 2003 i 2015 el Club va aconseguir 15 campions de Catalunya i 2 d’Espanya amateurs, un campionat professional de Catalunya professional i un d’Espanya. Entre els campions destaca el palmarès aconseguit per David Sarabia, que arribà a formar part de l’Equip Nacional de Boxa.

Els inicis del Judo

A finals de l’any 1966 apareix un esport inèdit a Blanes fins aquell moment, el judo. Aquesta disciplina es comença a popularitzar gràcies a l’impuls de persones com el regidor municipal i judoka Xavier Oms, que va començar a fer classes a un grup de 18 joves de la vila.


El primer president del Club Judo Blanes va ser Albert García López i el primer local, molt petit, estava emplaçat al carrer Vescomtes de Cabrera, als Pins. El 1967 es construeix un local més ampli i amb totes les condicions, adjacent als vestuaris del camp de futbol. A partir de l’any 1970 passa a ocupar unes dependències del primer pavelló esportiu i durant aquesta dècada i les següents es va fer molt popular. Des del 2011 la disciplina es practica a la Ciutat Esportiva.


L’any 1896, un grup de joves es va proposar constituir una societat vel·locipèdica dedicada a carreres i excursions amb el títol de Ciclo Blanda. Aquesta va ser de una de les primeres iniciatives esportives de la vila. De fet, entre els membres de la colònia d’estiuejants o en motiu de la Festa Major era habitual la realització de proves esportives amb la bicicleta com a protagonista.

Després d’un llarg parèntesi, a partir de l’organització de l’arribada a Blanes d’una etapa de la Volta Ciclista a Girona, l’any 1973 es funda el Club Ciclista. Els pioners foren: Jaume i Rafel Torroella, Jaume Sagrera, Pere Monteaguda, Narcís Puigferrer i Joaquim Alum.



Els primers temps el club organitzava 3 o 4 curses socials a l’any. Es feien a la zona de Valldolig, i consistien en donar unes quaranta voltes a la carretera de Lloret. Els entrenaments tenien lloc en un circuit de la urbanització dels Pavos.



Una de les proves carismàtiques del ciclisme blanenc ha estat l’escalada al castell de Sant Joan, una prova de gran duresa pels forts desnivells i un recorregut de 2.200 metres. La Cronoescalada al Castell l’any 2016 va arribar a la seva 42a edició. La prova es convertí en Memorial Pascual Horna, ciclista destacat, preparador físic del Club Ciclista Blanes i promotor del ciclisme base.



Una altra de les proves ciclistes destacades és el Memorial Miquel Colomer, que el 2009 celebrava la 26a edició. Era una cursa infantil amb 5 categories de 9 a 14 anys i un recorregut de circuit de 1.000 metres.

Fran Zurita és un dels noms propis del ciclisme blanenc dels darrers anys. Va començar amb Pascual Horna i va arribar a ser ciclista professional al team austríac Vorarlberg els anys 2016 y 2017. Es va retirar l’any 2019.

El 2021, Blanes ha acollit el pas de la 1a etapa de l’edició número 100 de la Volta Ciclista a Catalunya.


El Club Handbol Blanes va ser fundat el 1971 per un grup d’esportistes blanencs, amb el suport del regidor Jesús Crous i la col·laboració del Col·legi Santa Maria, que va cedir les seves instal·lacions.

Als dos mesos escassos de la seva fundació ja varen disputar el primer partit en una competició oficial contra un equip de la Primera Divisió Nacional, la Copa Federació Espanyola d’Handbol. Els qui jugaren aquell primer partit eren pràcticament els mateixos joves que fundaren el Club: Jaume Sans, Miquel Vives, Pitu Ribas, Francesc Vilanó, Joan del Pozo, Joan Molina, Pere Brunet, Pere Fornaguera, Josep Donat i Josep Roig, que juntament amb Jordi Carreño, Alfons Serrano, Joan Brunet, Josep Brunet i Pere Ginestà formaven la totalitat de la plantilla.


El primer president de l’entitat va ser Josep Oliva Orench. Entre els èxits assolits els primers anys cal remarcar el triomf del campionat juvenil Copa de la Federació la temporada 1974-75 o el Campionat de Lliga en equips juvenils l’any 1988. Durant aquesta etapa el club jugava a les pistes del Pavelló Esportiu. El Club va deixar d’estar actiu a primers dels anys noranta.



L’any 2017 la Ciutat Esportiva de Blanes va allotjar el Campionat d’Espanya de Seleccions d’Handbol. Tot i no existir un club blanenc on practicar aquest esport, a nivell escolar es manté la seva presència. Per exemple, des de l’escola Napoleó Soliva de la Plantera les professores de l’assignatura d’activitat física l’estant promocionant.





D’entre els esports col·lectius blanencs, l’hoquei és l’especialitat que ha gaudit d’uns resultats més destacats. A partir de la dècada dels anys cinquanta es comença a practicar els patins sobre rodes de manera amateur. El dentista Castellsaguer va donar els primers consells als pioners blanencs de l’hoquei, que el practicaven a la pista Mar i Cel del passeig de Mar.

La temporada 1953-54 Jordi Gimeno, Raül Doll, Puertas o Gómez disputen els primers partits amistosos contra alguns equips que jugaven la Lliga Catalana. L’experiència només va tenir la durada d’un parell d’anys. Més tard, a la pista del Col·legi Santa Maria, Dionís Riera i Ventura Alemany (que havien jugat a l’hoquei al Col·legi Santa Maria del Collell), juntament amb Moles, Dalmau i García, entre altres, tornen a disputar alguns partits de caràcter amistós.



Va ser l’any 1971 que, amb la creació del Club Hoquei Patí Blaneses, es va consolidar aquest esport a la vila. El primer president va ser Jesús Crous i gràcies a l’interès de socis i autoritats, l’any 1972, es construeix una pista descoberta al barri Nostra Senyora del Vilar dels Pins.

L’entitat va anar creixent en categories i aficionats. Alguns dels jugadors d’aquells primers anys varen ser : Domingo, Comas, Parrillas, Tirado, Damià, Juli, Grimal, Rondon, Ramos, Asensio, Giménez, Marcel o Brunet.



L’any 1985 ja és considerat el millor club gironí. Des de la temporada 1989 que jugà a la màxima categoria, essent el primer club blanenc en aconseguir-ho. El 2001, el Blanes Hoquei Club assoleix la Copa del Rei. En aquesta època aconsegueix fer molt bones temporades a l’OK Lliga espanyola i ser considerat com un dels millors 15 equips d’Europa. També va aconseguir classificar-se per primera vegada per a la final a vuit de la Lliga Europea. Va ser la primera vegada que un equip gironí es classificava per a la màxima competició continental de qualsevol esport.



El Blanes Hoquei Club Fundació es va dissoldre l’any 2015. A partir d’aleshores va néixer un altre club, el Club Patí Blanes Atlètic.

Exposició Itinerant

L’Ajuntament de Blanes, dins el marc de la campanya ‘Blanes, Ciutat Esportiva’, apel·lant a les arrels històriques que té la vila on comença la Costa Brava en matèria esportiva. L’Arxiu Municipal de Blanes, el Departament de Turisme-Promoció de la Ciutat i el Departament d’Esports han preparat una exposició itinerant formada per 10 roll ups.

Inicialment per poder conèixer la història de l’esport blanenc caldrà seguir un itinerari que s’ha fet comptant amb el suport de l’ABBC, l’Associació de Botiguers de Blanes Centre. Des de dimecres 23 de juny fins al dijous 8 de juliol els 10 roll ups estaran ubicats en sengles botigues que col·laboren en la campanya, i de l’11 de juliol al 31 d’agost s’emplaçaran plegats al vestíbul de la Biblioteca Comarcal de Blanes. Posteriorment, es traslladaran al hall de la Ciutat Esportiva Blanes.

Les botigues on estan exposats els 10 roll ups amb la història de l’esport local són: 2 d’ells a les dues botigues Dakota (Carrer Muralla i Passeig de Mar/Carrer Ample); Gelateria Giotto (Carrer Ample), La Casa Groga (Carrer Hospital), l’Escola de Dansa Daina (Avinguda de la Pau), Euronics (Carrer Jaume I), 2 altres a les dues botigues d’Esports Perpinyà (tots dos locals són al Carrer Mercaders), Foot On Mars (Rambla Joaquim Ruyra) i San Juan Òptics (Rambla Joaquim Ruyra).





Data de realització: 05/12/2021 | Data de la darrera actualització: 06/08/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300