Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Comença la celebració de l’Any Faust a Blanes.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/23/2012
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

AnyCFaustComença la celebració de l’Any Faust a Blanes.

Els actes es van encetar ahir dimarts, coincidint amb els 60 anys de la mort del creador del jardí botànic Marimurtra. L’homenatge públic va tenir un dels escenaris arran de mar, al costat de l’estàtua de Carl Faust.

Ahir dimarts, 24 d’abril de 2012, va fer exactament 60 anys que el creador del jardí botànic Marimurtra, Carles Faust, ens va deixar.

Per aquest motiu, coincidint amb aquesta data, el Patronat de la Fundació Carl Faust ha iniciat la celebració de l’Any Faust, que ha arrencat amb diverses activitats. Una d’elles va tenir lloc arran de mar, al passeig Cortils i Vieta, al costat de l’estàtua que ens acompanya des de fa cinc anys en aquest indret.

Els parlaments els va encetar l’alcalde de Blanes, qui va destacar el mecenatge que va exercir Carles Faust envers la població, una dedicació altruïsta i solidària que avui dia es troba a faltar en especial.

Marigó també es va referir a l’herència més valuosa que ens va deixar Carl Faust a Blanes: el jardí botànic Marimurtra, que ha destacat com un dels autèntics pols d’atracció que hi ha al municipi, referint-se a aquest recinte com un “autèntic parc mediàtic”.

Val a dir que, coincidint amb el 60è aniversari de la mort de Carl Faust, també es compleixen els 75 anys d’ençà que es va crear el jardí botànic Marimurtra. Així ho va explicar el patró de la Fundació, Josep Maria Camadasa, qui també avançava que els motius que van dur aquest empresari alemany a Blanes continuen sent un misteri pels seus biògrafs.

Després que ahir es va fer la obertura dels actes commemoratius de l’Any Faust, durant els propers mesos se n’han previst d’altres que culminaran exactament d’aquí a un any, amb una cloenda que s’acollirà a la Universitat de Girona.

Josep Maria Camadasa va destacar que els actes centrals tindran lloc entre els mesos d’octubre i novembre, amb diverses activitats.

L’homenatge públic a Carl Faust que es va fer ahir dimarts es va encetar al matí davant la seva tomba al cementiri municipal, on van concórrer 60 alumnes de l’escola Carles Faust, cadascú d’ells amb una rosa.

L’activitat que es va fer arran de mar es va completar amb una fotografia de família dels membres del patronat, regidors de l’equip de govern de l’ajuntament i treballadors del jardí botànic.
Carl Faust, mecenes de les ciències de la natura.

Carl Faust va néixer a Hadamar, petita ciutat prop de Frankfurt am Main, el 1874. Encara s’hi conserva la seva casa natal en un carrer que li és dedicat. Tot i mostrar des de petit una clara inclinació per les ciències naturals, va ser empès per la família cap a l’activitat comercial que el duria a Barcelona on fundaria amb un soci l’empresa Faust & Kammann, SA, encara existent.

L’afició naturalística, mai no oblidada, el durà a buscar la ubicació ideal per a la creació d’un jardí botànic. Tria Blanes i, en complir 50 anys el 1924, deixa les seves tasques directives a l’empresa i es dedica plenament a consolidar el Jardí Botànic Marimurtra.

Faust era un humanista influït pel pensament del seu compatriota Johann W. von Goethe i volia fer alguna cosa útil per a la humanitat, que sentia un impuls cap a les terres de la Mediterrània, cap al món clàssic, somniava a crear una “república de biòlegs” on savis i estudiants poguessin treballar enmig “d’un jardí interessant, d’un clima ideal i d’un paisatge helènic”.

Inicia l’organització del Jardí i l’aclimatació de plantes exòtiques assessorat per botànics europeus i catalans de primera línia: Josias Braun-Blanquet, Hans Krainz, Eric Sventenius, Pius Font i Quer, Carlos Pau, Josep Cuatrecasas,...

Des de ben aviat es preocuparà d’ajudar joves científics que treballaran al Jardí i al seu laboratori, com és el cas de Ramon Margalef, esdevingut després primera figura mundial de l’ecologia marina. Rara avis del món científic a Catalunya, la seva actuació com a mecenes es manifestà igualment en la seva destacada participació en l’organització de l’excursió de la SIGMA (Station Internationale de Géobotanique Méditerranéenne et Alpine) el 1934, inici de la fitosociologia a Catalunya. No és menys destacable el seu altruïsme, palesat sobretot en ocasió de la guerra de 1936-39.

Faust va morir el 24 d’abril de 1952 a Blanes, a la casa de Marimurtra, i està enterrat al cementiri d’aquesta vila on, al seu passeig de Mar, una estàtua de bronze l’homenatja.

A fi de donar continuïtat a la seva obra en favor de la recerca en ciències de la natura més enllà de la seva mort, creà la fundació que duu el seu nom.Data de realització: 04/23/2012 | Data de la darrera actualització: 06/05/2012


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300