Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Prop de 4.000 persones visiten les Estores de Flors de Raval.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/12/2012
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Prop de 4.000 persones visiten les Estores de Flors de Raval.

La tradició popular de fer catifes va comptar amb la col·laboració de més de 400 persones, que diumenge van col·laborar en la seva confecció. El disseny estava dedicat aquest 2012 a la commemoració del mil·lenari de la descoberta de la imatge de la Verge del Vilar.

El barri de Raval de Blanes va viure ahir diumenge una de les jornades més especials que hi ha al llarg de l’any en aquest indret. Es tracta de la confecció de les tradicionals estores de flors, que van centrar l’interès de bona part de la vila al llarg de tot el dia.

Des de fa més de 25 anys, el barri de Raval segueix la tradició popular de fer catifes de flors als seus carrers pels volts de la diada de Corpus. Perquè aquesta tradició perduri, hi ha la Comissió de Catifaires de Blanes, que s’encarrega de tots els detalls d’organització que cal tenir en compte.catifes corpus 1catifes corpus 2catifes corpus 3
catifes corpus 4catifes corpus 5catifes corpus 6
catifes corpus 7catifes corpus 8catifes corpus 9
La feina més intensa, arriba quan s’acosta la festa del Corpus i s’incrementa el darrer cap de setmana: dissabte passat la tasca d’acabar els dibuixos i desfullar la matèria primera de les catifes finalitzava a quarts de 2 de la matinada, mentre que ahir diumenge es reprenia a les 7 del matí la feina de dibuixar les catifes al terra.

Tal i com explica el president de la comissió, Àngel Gallart, de fet es tracta d’una ocupació que es té al cap durant tot un any, ja que ahir ja estaven pensant en la propera edició del 2013. A la Comissió hi ha unes 30 persones que porten el pes de l’organització. Quinze dies abans del dia assenyalat ve la feina grossa d’anar a buscar les flors i els altres elements i pensar en tot allò que pugui fer falta.

Diumenge, a mesura que van passant les hores, els dibuixos van prenent forma i permeten poder descobrir què representen.La tècnica, el dibuix i els materials que s’utilitzen han anat evolucionant i millorant els dissenys i la qualitat artística de l’art català de fer catifes.

Cada any els dissenys giren al voltant d’una temàtica determinada, i en aquest cas s’ha fet lligar amb una commemoració molt arrelada a la tradició catòlica blanenca; el mil·lenari de la troballa de la imatge de la Mare de Déu del Vilar.

Per aquest motiu, l’estora que hi havia a la plaça Mossèn Joan Quer reproduïa entre d’altres motius el disseny que va fer l’artista blanenc Quim Serrano per commemorar el mil·lenari, o bé la mateixa imatge de la verge del Vilar que hi ha al Santuari. Aquest lligam també va permetre que, per exemple, al peu de l’entrada de l’església Santa Maria, es reproduís el rosetó de la verge.

D’altra banda, aprofitant aquesta circumstància, membres de l’Obreria del Vilar -que s’encarreguen de la organització dels actes de celebració del mil·lenari-, venien ahir les samarretes commemoratives que s’han editat, així com la litografia que reprodueix l’obra que ha fet Jeroni Matas sobre la imatge de la verge.

Des de la Comissió de Catifaires cada any s’agraeix especialment la col·laboració de tots aquells qui fan possible que cada edició de les catifes de flors pugui ser una realitat.

Diumenge, quan arriba el major volum de feina: omplir els dibuixos amb les flors i d’altres elements naturals, és quan fan falta més voluntaris, i en aquest sentit es calcula que n’hi ha pels volts de les 400 persones.

Entre aquestes col·laboracions, la que més s’aprecia és la de la canalla que acompanyen els seus pares, ja que és una manera de garantir el futur d’aquesta tradició que atrau blanencs i visitants a acostar-se al barri de Raval per admirar-la. En aquest sentit, es calcula que ahir va haver entre 3.000 i 4.000 persones.

La feina de confecció de les catifes es va considerar per acabada ahir diumenge pels volts de quarts de tres de la tarda. Llavors només calia esperar que arribés la part final de tot el procés.

Després de la missa de dos quarts de 8 del vespre a l’església Santa Maria, es va fer la processó que culmina la tradició fent un recorregut que va passant per sobre de les estores a tots els carrers on n’hi ha: el camí dels Papus, Filadors, Raval, Plaça Mossèn Joan Quer i Plaça de l’Església.Data de realització: 06/12/2012 | Data de la darrera actualització: 06/29/2012

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300