Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Comença el Servei de Vigilància a les Platges.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/20/2012
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

servei vigilància, salvament i socorrismeComença el Servei de Vigilància a les Platges.

Una de les novetats del servei és la incorporació de tres desfibril·ladors automàtics per a cadascun dels tres llocs de socors que hi ha a Cala Bona, la platja del Centre i la de s’Abanell.

Dimarts passat es va presentar el servei de vigilància, salvament i socorrisme de les platges de Blanes que ha entrat en funcionament aquesta setmana. Des de l’any 2008, l’Ajuntament de Blanes gestiona directament aquest servei a través del Departament de Protecció Civil, que s’encarrega de la seva coordinació.

Això suposa que, a banda de la seva tasca directa i principal de vigilància i salvament, els socorristes també realitzen controls constants dels serveis que hi ha al seu entorn de treball, -com ara les boies de senyalització marítima o els accessos a les platges- així com dels seus serveis -les dutxes, els rentapeus, les passarel·les, etc-. Paral·lelament, al tractar-se d’un servei municipalitzat, facilita la seva coordinació amb la Policia Local per tasques de seguretat ciutadana.

Vigilància Platges Blanes 1Vigilància Platges Blanes 2
Vigilància Platges Blanes 3Vigilància Platges Blanes 4
Vigilància Platges Blanes 5

De fet, Blanes és potser l’únic municipi gironí que ha optat per aquest tipus de gestió que, tal i com apunta l’alcalde, Josep Marigó, suposa un valor afegit a l’atenció sanitària i de salvament que ofereixen els seus efectius.

Un altre valor afegit del propi servei de vigilància, salvament i socorrisme és que fa anys que col·laboren amb l’Institut de Ciències del Mar en el projecte Medusa.

També ho fan amb l’Agència Catalana de l’Aigua en la recollida de dades d’interès ambiental com ara les temperatures, l’estat de la mar, o les banderes de senyalització respecte la seguretat dels banyistes. Aquestes dades serviran, entre d’altres, perquè Blanes surti en els banners del canal 3-24 de Televisió de Catalunya, així com a la informació de mitjans propis municipals.

Seguint aquesta línia, des de fa quatre anys el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, en representació d’aquest departament de l’Ajuntament de Blanes, participa en trobades internacionals que es fan a la Universitat de la Corunya, més concretament a les “Jornades sobre Socorrisme basat en l’evidència científica i Suport Vital Prehospitalari al mitjà aquàtic” dins el Cicle Internacional de Conferències sobre Socorrisme Aquàtic.

Pel que fa a les novetats que presenta enguany aquest servei, una de les més destacades és que cadascun dels tres llocs de socors que hi ha a Cala Bona, la platja del Centre i la de s’Abanell, disposen d’un desfibril·lador automàtic cedit per Dipsalut, l’organisme de la Diputació de Girona. Aquests tres aparells s’afegeixen als cinc desfibril·ladors mòbils de què ja disposen des de fa temps la Policia Local i Protecció Civil.


Temporalitat i Característiques del Servei

El servei funcionarà ininterrompudament fins al 23 de setembre en dues temporalitats. La temporada baixa, quan hi ha 16 socorristes aquàtics, va des del 18 al 30 de juny i del 12 al 23 de setembre.

Per la seva banda, la temporada alta, que va de l’1 de juliol fins l’11 de setembre, compta amb 25 efectius, i és durant aquest període que també s’instal·len a les platges de Blanes les torres de vigilància per reforçar les patrulles a peu.

En aquest sentit, val a dir que aquest estiu l’empresa de Blanes “BC Bike” també ha cedit gratuïtament dues bicicletes mountain bike per facilitar que els dos coordinadors del servei puguin desplaçar-se ràpidament d’un costat a l’altre.

A totes dues temporalitats hi ha una embarcació semirígida amb motor de fora borda per a tasques de vigilància i rescat a la mar, i de l’1 de juliol fins el 31 d’agost, també s’ofereix el servei d’una cadira amfíbia que es pot utilitzar al lloc de socors de s’Abanell i que permet el bany a la mar a les persones amb mobilitat reduïda o que tenen dificultats per moure’s. Els banyistes que volen utilitzar-la s’han d’adreçar al lloc de socors i demanar-ho dins del mateix horari en què funciona el servei al llarg de tot l’estiu: des de 2/4 d’onze del matí fins 2/4 de 7 de la tarda.

En total, el cost del servei de vigilància, salvament i socorrisme és de 173.000 euros, el mateix que es va destinar l’estiu del 2011.

L’any passat aquest servei va efectuar al voltant de 1.500 atencions, un nombre que augmenta especialment quan hi ha presència de meduses a la mar.

Data de realització: 06/20/2012 | Data de la darrera actualització: 07/13/2012


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300