Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes acull la “Festa del Mil·lenari” i la restitució de les imatges dels copatrons


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/24/2012
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes acull la “Festa del Mil·lenari” i la restitució de les imatges dels copatrons

La celebració va consistir en una recreació històrica al voltant de la commemoració dels mil anys de la troballa de la Mare de Déu del Vilar i va incloure la restitució de les imatges dels copatrons

Blanes va celebrar la tarda-vespre del passat dilluns la “Festa del Mil·lenari”, formant part dels actes de la Festa Major de Santa Anna .

Organitzada per l’Ajuntament de Blanes i l’Obreria del Vilar, la celebració va comptar amb una gran participació, que va omplir de gom a gom els carrers del centre de la vila on va tenir lloc.


festa milenari 1festa milenari 2festa milenari 3festa milenari 4festa milenari 5festa milenari 6festa milenari 7festa milenari 8festa milenari 9festa milenari 10festa milenari 11festa milenari 12festa milenari 13festa milenari 14


Enguany se celebra el mil·lenari de la troballa de la imatge de la Mare de Déu del Vilar. Per commemorar-ho el Rem de trenta-quatre que es conserva al Santuari del Vilar va tornar a baixar a Blanes per participar en la “Festa del Mil·lenari”, una recreació històrica per explicar com es vivia un dia d'aplec al Vilar en temps dels nostres avis.

El rem, lligat al Santuari del Vilar i a l’obra literària de Joaquim Ruyra, dóna nom a una de les seves narracions més conegudes, i només havia baixat fins a Blanes des del Vilar anteriorment en dues ocasions: el 1955, quan es va fer la coronació canònica de la verge, i el 2003, en motiu de l’Any Ruyra.


Participació de diverses entitats en la celebració

Entitats com l’Esbart Joaquim Ruyra, el grup de teatre Xiroia, la Banda i Cobla Santa Maria, les associacions de veïns de Raval i Sa Carbonera, la Colla Gegantera, comerciants i tots els blanencs que van voler es van afegir a aquesta jornada de festa vestint-se d'època i/o acompanyant a la cercavila que va dur el rem des del moll i fins al Portal de la Verge Maria, al carrer Raval, on es van ballar dues sardanes: “Blanes Festiu” i “Aplec del Vilar”.

La comitiva la van encapçalar l’alcalde i regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, ciutadans del municipi que representaven l’estament religiós, així com el mateix cap de la caserna de la guàrdia civil, que lluïa l’uniforme de gala que reprodueix el què tenia aquest cos a principis del segle XX.

Després de la breu audició de sardanes el rem -que es van encarregar de dur membres de les entitats “La Diàspora” i “Club de Rem Treumal”- es va traslladar a l’església Santa Maria, on quedarà exposat esperant l’arribada de la imatge de la Mare de Déu a Blanes, prevista pel diumenge 5 d’agost a les 8 del matí.


Restitució de les imatges dels Copatrons

La celebració es va tancar amb un fi de festa que es va localitzar sota l’arc dels Copatrons Sant Bonós i Sant Maximià que està situat al carrer Ample. Allí es va afegir a la festa Antònia Perpinyà, qui s’ha encarregat de restaurar les imatges durant els darrers quatre mesos.

En agraïment a aquesta tasca desinteressada, l’alcalde va lliurar-li una reproducció de l’angelet de la Font Gòtica, un obsequi que va fer molta il•lusió de rebre a l’homenatjada.

La restitució de les imatges dels dos màrtirs s’havia fet just el mateix dilluns al matí. Des d’ara, doncs, Sant Bonós i Sant Maximà tornen a estar al seu emplaçament habitual de l’arcada del carrer Ample, un indret,que també ha estat rehabilitat en aquest cas per les brigades municipals de l’Ajuntament i l’empresa Aigües de Blanes.


Mil·lenari de la Verge del Vilar

Un altre element festiu amb què va comptar la celebració d’ahir dilluns van ser les banderes de color blanc i blau de grans dimensions que engalanen el carrer Ample des del passat divendres. Aquests dos colors simbolitzen la Mare de Déu, i al llarg de la història del municipi les banderes ja s’havien penjat anteriorment els anys 1985 i 2005 en motiu del 25è i 50è aniversari respectivament de la Coronació de la Verge del Vilar, que va tenir lloc l’any 1955.

Les banderes romandran encara durant les properes setmanes, ja que a principis d’agost hi haurà diversos actes organitzats en motiu que la tradició situa la troballa de la imatge de la Mare de Déu del Vilar exactament el 5 d’agost de l’any 1012 a les 8 del matí. Aquell dia d’aquest segle XXI i en aquesta mateixa hora es farà una missa davant el mar organitzada per la Obreria del Santuari de la Mare de Déu del Vilar.=== AMAGAT A LA WEB ===

festa_milenari_14.jpgfesta_milenari_14.jpgfesta_milenari_13.jpgfesta_milenari_13.jpgfesta_milenari_12.jpgfesta_milenari_12.jpgfesta_milenari_11.jpgfesta_milenari_11.jpgfesta_milenari_10.jpgfesta_milenari_10.jpgfesta_milenari_9.jpgfesta_milenari_9.jpgfesta_milenari_8.jpgfesta_milenari_8.jpgfesta_milenari_7.jpgfesta_milenari_7.jpgfesta_milenari_6.jpgfesta_milenari_6.jpgfesta_milenari_5.jpgfesta_milenari_5.jpgfesta_milenari_4.jpgfesta_milenari_4.jpgfesta_milenari_3.jpgfesta_milenari_3.jpgfesta_milenari_2.jpgfesta_milenari_2.jpgfesta_milenari_1.jpgfesta_milenari_1.jpg
Data de realització: 07/24/2012 | Data de la darrera actualització: 07/24/2012

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300