Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Emotiva trobada dels devots de les verges d’Ardales i Blanes.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/09/2012
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Emotiva trobada dels devots de les verges d’Ardales i Blanes.

En motiu del Mil·lenari de la verge del Vilar es va traslladar a Blanes la imatge de la verge de Villaverde d’Ardales, refermant els llaços d’agermanament entre els dos municipis.

Divendres passat a la tarda va ser quan tot just van començar els actes que durant tres dies han reforçat els lligams de germanor entre Blanes i Ardales, aquesta vegada des del punt de vista religiós. Al llarg dels segles, la Mare de Déu del Vilar ha estat estimada per tothom qui ha vingut a Blanes, que se l’ha sentit seva. Entre ells, la comunitat dels blanencs nascuts a Ardales. Així com a Blanes hi ha una gran estimació per la Verge del Vilar, a Ardales hi ha el mateix sentiment envers la seva patrona, la Verge de Villaverde.

Així va sorgir la idea d’organitzar una trobada de devots de les dues verges emmarcada dins els actes del Mil·lenari, organitzat conjuntament per l’Obreria del Santuari del Vilar, la Germandat de la Verge de Villaverde i la Casa d’Ardales de Blanes. Tot plegat, comptant amb el suport dels ajuntaments de Blanes i Ardales, així com de les respectives diputacions de Girona i Màlaga.

Val a dir que les dues -tant la del Vilar com la de Villaverde-, són el què s’anomenen “verges trobades” tot i que, a tall anecdòtic, la imatge de la d’Ardales és força més petita vista al natural, ja que té una mida de tan sols 17 centímetres. El primer dels actes de la trobada va consistir en una processó que es va fer des del passeig de Mar fins a la parròquia Santa Maria, comptant amb la participació de diverses entitats de Blanes: la banda del Col·legi Santa Maria i la Colla Gegantera.

Un gruix important dels qui van seguir la processó eren els més de 200 ardalenys que durant aquests dies s’han traslladat a Blanes acompanyant la seva verge, una més que nodrida representació, ja que signifiquen un 10% dels habitants de la població malaguenya.

Trobada Històrica

Aquesta ha estat la primera vegada que la imatge de la verge de Villaverde ha recorregut els més de 1.000 quilòmetres de distància que separen Ardales de Blanes per trobar-se amb els seus devots d’aquí. En aquest sentit, es considera que la trobada que s’ha fet aquests dies és històrica. La processó va finalitzar amb l’arribada al punt de destí: la plaça de l’església. Allí, al capdamunt de les escales d’accés, es va dipositar la imatge de la verge perquè presidís els actes que venien tot seguit.

L’esbart dansaire Joaquim Ruyra va oferir a tots plegats dos dels seus coneguts balls tradicionals. El primer va ser el Ball de Bombers de Barcelona i el segon la Jota de la Pobla de Massaluca. Intercalades amb els dos balls, la cobla del Col·legi Santa Maria va interpretar dues sardanes a les quals es van animar a afegir-s’hi fins i tot alguns dels membres de la germandat de la verge de Villaverde.

En acabades les actuacions, es va entrar la imatge dins l’església Santa Maria perquè encapçalés allí una missa. Els devots de Blanes que van voler aprofitar la presència de la verge de Villaverde van poder anar a venerar-la durant tota la jornada de dissabte, convidant-se des de l’organització a què es portessin aliments a favor de Càritas. L’endemà dissabte aquest mateix recinte també va acollir un altre acte organitzat a benefici de Càritas. Es va tractar d’un concert que va comptar amb les actuacions dels cantants Rosa Baena i Antonio Calderon, “El Floro”, tots dos acompanyats en les respectives actuacions pel guitarrista Alberto Torres.


trobada verges 1trobada verges 2trobada verges 3trobada verges 5trobada verges 6trobada verges 7trobada verges 8trobada verges 9trobada verges 10trobada verges 11trobada verges 12trobada verges 13trobada verges 14trobada verges 15trobada verges 16trobada verges 17trobada verges 18trobada verges 19trobada verges 20trobada verges 21trobada verges 22trobada verges 23trobada verges 24

Missa Rociera al Santuari del Vilar

L’endemà diumenge els actes de la trobada van emprendre la recta final de nou amb una processó que va sortir des de Ca la Maria Pruna fins arribar al Vilar. Al porxo del Santuari es va celebrar una missa solemne presidida de nou per la imatge de la verge de Villaverde, així com per la de la verge del Vilar de Blanes, que romania al seu lloc habitual de veneració. Gran quantitat de persones no es van voler perdre aquesta oportunitat, omplint de gom a gom tots els voltants del porxo: tant a dins com a fora.

Entre els qui tampoc no es van perdre detall s’hi comptaven Xavier Soy i Ramon Ramos en representació de la Diputació de Girona, així com els respectius alcaldes de Blanes i Ardales, Josep Marigó i Juan Calderon, entre d’altres autoritats. Al llarg de la celebració religiosa van haver diversos moments destacats, com per exemple quan, en nom de la Germandat de la Verge de Villaverde, es va lliurar a la Casa d’Ardales de Blanes una placa commemorativa d’aquesta ocasió.

En acabat l’ofici es va entrar la imatge de la verge de Villaverde a l’interior del Santuari, un moment on, de nou, les emocions van estar a flor de pell. La celebració es va tancar amb una arrossada popular que va aplegar més de 700 persones, segons l’organització. A banda d’arròs, es van poder degustar xoriços al vi i, naturalment, galetes d’Ardales.

El proper acte inclòs al programa commemoratiu del Mil·lenari de la Verge del Vilar ens tornarà a emplaçar de nou precisament en aquest mateix indret, al santuari. Aquest cop serà per renovar el vot de vila, el proper diumenge, 28 d’octubre.


Data de realització: 10/09/2012 | Data de la darrera actualització: 10/19/2012

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300