Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Iniciativa pionera a Catalunya: es posa en marxa a Blanes una associació per netejar les rieres


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/15/2012
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

EscutLat_BlauIniciativa pionera a Catalunya: es posa en marxa a Blanes una associació per netejar les rieres

La posada en marxa l’han impulsat l’Ajuntament i la Cooperativa Agrícola, i també hi seran els propietaris dels terrenys afectats

Ja fa molt temps que les rieres de Blanes no reben el manteniment adequat a causa de la situació econòmica de l’ACA (l’Agència Catalana de l’Aigua), que és qui té les competències per a la seva conservació. Per aquest motiu, els episodis torrencials que van caure la tardor de l’any passat van provocar inundacions que van causar pèrdues d’estris, collites i animals entre alguns propietaris. La rieres rurals properes al nucli urbà es van trencar en dos punts i es va constatar que a diversos indrets estaven col·lapsades de terra. Actualment la situació continua essent crítica, en especial a les rieres de Can Rabassa i Mas Cremat que conflueixen a la riera de la Vall de Burg.

maquina treballant
Amb l’objectiu d’evitar futures pèrdues, l’Ajuntament es va posar en contacte amb la Cooperativa Agrícola de Blanes per delimitar les zones inundables de les rieres. Els Serveis Tècnics Municipals van supervisar l’elaboració d’un projecte de conservació correctiu sobre 10 quilòmetres de rieres que implica la seva neteja de vegetació, drenatge i reconstrucció de motes. Després, totes dues institucions van convocar els propietaris de les finques afectades a una primera reunió que es va fer el setembre, on ja es va plantejar la necessitat de sumar esforços i buscar fórmules per evitar mals majors.
Creació d’una associació per al manteniment de les rieres: una experiència pionera a Catalunya

Arran d’aquella primera reunió van sorgir dues idees bàsiques: crear una associació com a millor forma jurídica per vetllar pel manteniment de les rieres rurals i formar una comissió per impulsar la posada en marxa d’aquest organisme.

reunió afectats
Es tracta d’una iniciativa pionera arreu de Catalunya ja que, segons es ratifica des de la Cooperativa Agrícola de Blanes, no es té coneixement que hi hagi cap altra entitat privada que vetlli pel manteniment de les rieres. A banda dels propietaris de finques, a la comissió també hi ha representada la Cooperativa a través del seu president, Agustí Robert, i l’Ajuntament a través del regidor d’Urbanisme, Miquel Lupiáñez.

Tant l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, com el regidor d’Urbanisme, han agraït la bona resposta obtinguda així com el treball de tots els membres de la comissió. En aquest sentit, Marigó ha remarcat: “En tan sols un mes de treball coordinat, els membres de la comissió han aconseguit obtenir uns resultats magnífics, que ja han suposat un important pas endavant per aconseguir l’objectiu comú que ens uneix a tots”. Durant el setembre la comissió es va entrevistar amb les empreses que tenen rieres afectades als seus terrenys: Nylstar i Solvay (l’antiga Rhodia). Les dues empreses ja han enllestit pràcticament la neteja dels seus respectius trams, i ara el proper objectiu serà entrevistar-se amb responsables de RENFE, ja que als voltants de l’estació de Blanes també hi ha zones inundables.

Contacte permanent amb l’ACA

Els membres de la comissió s’han mantingut en contacte amb l’Agència Catalana de l’Aigua per fer el seguiment de quina destinació es donava a la partida de 300.000 € aprovada aquest any per al Programa de Manteniment i Conservació de les Lleres Públiques arreu de Catalunya. D’aquesta quantitat, l’ACA va destinar prop de 10.000 € per netejar el Torrent de Malcompàs i la Riera de Blanes, dues zones més urbanes que no estan incloses en el projecte d’actuació amb el qual traballa la comiossió. Aquests treballs, que ja s’han enllestit, no es van poder canviar de destinació al haver-se adjudicat ja a l’empresa pública Forestal Catalana.

D’altra banda, a finals de setembre la comissió també va mantenir una trobada sobre el terreny a la zona inundable amb tècnics de l’ACA i a finals d’aquest mes d’octubre es tornaran a trobar –aquesta vegada a la seu de l’ACA de Barcelona- per continuar fent el seguiment. Durant la trobada la comissió també té previst demanar-li a l’Agència Catalana de l’Aigua que requereixi a la companyia de gas que canviï el traçat d’una canonada que, pel seu emplaçament, impedeix que l’aigua pugui continuar el seu curs natural a la sortida d’un túnel.

Segona reunió amb els propietaris afectats

Totes aquestes novetats es van donar a conèixer als propietaris afectats en una segona reunió que es va fer a principis d’aquest mes d’octubre i on es va acordar que la comissió inicial es constitueixi en Comissió Gestora per formalitzar els estatuts de la futura associació. L’avantatge de l’associació és que podrà ser una interlocutora vàlida davant les administracions i podrà optar a subvencions, vinguin d’on vinguin.

A la trobada també es va comunicar que els treballs per fer una primera actuació d’urgència a la zona inundable significaran un cost d’entre 20.000 € i 25.000 €. Per assumir-lo s’ha distribuït equitativament entre els propietaris afectats en funció dels m2 que ocupen les seves finques segons consta al cadastre. En aquest sentit, s’han fet propostes de quotes per ingressar al compte de la futura associació. Aquestes quotes anuals aniran baixant d’import, ja que es preveu que un cop s’hagi fet aquesta primera acció més puntual i contundent, només caldrà seguir vetllant en el futur pel seu manteniment i passar a incidir en els camins rurals, que també necessiten una actuació.

Data de realització: 10/15/2012 | Data de la darrera actualització: 10/19/2012


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300