Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Festa d’Arribada d’Es Tió i altres actes nadalencs.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/10/2012 11:53:53 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Festa d’Arribada d’Es Tió i altres actes nadalencs.

La principal novetat d’enguany és que Es Tió estarà instal·lat a la plaça Verge Maria perquè se’l vagi a engreixar fins a la vigília de Nadal. Aquests darrers dies de pont Blanes també ha acollit una Fira de Nadal i un Parc Lúdic per a la canalla.

Des de l’any 2003 l’entitat blanenca Acció Cultural Es Viver s’encarrega de mantenir viva una tradició que està arrelada a la mateixa història del municipi. Per això, les setmanes prèvies al Nadal, organitza la festa d’arribada d’Es Tió de Blanes. Enguany la festa es va celebrar el passat dissabte 8 de desembre, i va començar quan els pares i els membres de l’entitat van anar a recollir els tions als boscos del Vilar. Després es va fer una cercavila que cada any surt des d’un barri diferent i que aquesta vegada ho va fer des de Mont-Ferrant.

Acompanyaven Es Tió de Blanes i els tions una comitiva encapçalada per la Colla Gegantera de Blanes, la Banda del Col·legi Santa Maria i tothom qui va voler seguir la cercavila. El seu destí era la plaça dels Dies Feiners, on es va celebrar una concorreguda festa que va comptar amb animador infantil propi, Ferran Pujadas, membre d’Acció Cultural Es Viver. Val a dir que Ferran Pujadas va estrenar quatre cançons composades i interpretades per ell mateix, unes creacions que va compartir amb la mainada, familiars i amics que s’havien congregat a la festa.


Les quatre cançons tractaven sobre l’arribada, l’evolució i la recerca d’Es Tió, així com el repartiment dels tions a les famílies. Tal i com va explicar Tomàs Bedós, president d’Acció Cultural Es Viver, enguany una de les principals novetats és que Es Tió de Blanes estarà ubicat a la plaça Verge Maria, a tocar del carrer Raval, perquè la canalla el vagi a engreixar. Els darrers anys Es Tió estava situat a la plaça d’Espanya.

Per engreixar Es Tió de Blanes es pot anar a la plaça Verge Maria cada dia de 5 a 7 de la tarda i val a dir que tot aquell menjar que no se l’acabi el portaran a Càritas de Blanes. Això es podrà fer fins que tot plegat culmini la vigília de Nadal, el dilluns dia 24, quan es farà la Festa del Caga Tió que començarà a partir de les 5 de la tarda i s’allargarà fins a les 7.

Enguany es van repartir més de 20 tions d’aquelles famílies que els havien anat a buscar als boscos del Vilar en el decurs d’una festa que va tenir també un marcat caire reivindicatiu. Així, el remolc que va transportar Es Tió de Blanes fins al centre del municipi lluïa una pancarta en defensa del model d’escola en català. D’altra banda, durant la festa del passat dissabte i aquests dies en què Es Tió estarà instal·lat a Blanes, Acció Cultural Es Viver ha iniciat una recollida de signatures de recolzament. La festa d’arribada d’Es Tió de Blanes es va tancar amb una xocolatada popular que, com ja és habitual des de fa uns quants anys, és apta perquè la consumeixin els celíacs.


Fira de Nadal

Durant aquests llarg cap de setmana marcat pel pont que ha propiciat la festivitat del dia 6 també hi ha hagut d’altres activitats a Blanes que ens han recordat que falta menys perquè celebrem aquestes festes Un d’ells ha estat la Fira de Nadal que ja s’ha pogut visitar durant aquests darrers dies des de les 10 del matí fins a les 8 del vespre a la plaça d’Espanya o, si ho prefereixen, la plaça de la gent gran.

La Fira de Nadal està composada per diverses parades amb productes nadalencs, de regal i gastronòmics. Organitzada per l’Ajuntament de Blanes, la fira també inclou un taller d’activitats per a la mainada, a qui s’ensenya a fer amb les seves pròpies mans diversos elements nadalencs els matins des de les 11 fins a les 2 del migdia i a les tardes des de les 4 fins a dos quarts de 8 del vespre.

Val a dir que la Fira de Nadal tornarà a instal·lar-se de nou en aquest mateix indret els tres propers caps de setmana dels dies 15 i 16, 22 i 23 i 29 i 30 de desembre. Per últim, també es podrà visitar els tres darrers dies abans de la festa de reis, és a dir els dies 3, 4 i 5 de gener.
fira nadal 1fira nadal 2fira nadal 3parc inflables 1parc inflables 2Parc Lúdic Infantil

Un altre ingredient que hi ha hagut a Blanes i que ha estat especialment celebrat per la mainada ha estat un parc lúdic infantil que, igualment, ha estat instal·lat durant els quatre dies de pont. En aquest cas el seu emplaçament era al passeig de mar, a tocar de la plaça Catalunya.

El parc lúdic infantil l’organitzava l’empresa blanenca “OK Titans”, i estava format principalment per inflables que s’han pogut gaudir ininterrompudament des de les 11 del matí i fins les 8 del vespre.

A banda dels inflables amb diferents mides i formes, també hi havia els llits elàstics que tant d’èxit solen tenir entre la mainada.www.blanes.cat/docweb/nadal2012

Data de realització: 12/10/2012 | Data de la darrera actualització: 12/11/2012

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300