Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Taller de confecció d’una estora a la Biblioteca Comarcal.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/11/2013 01:52:47 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Taller de confecció d’una estora a la Biblioteca Comarcal.

L’activitat, que es va fer dissabte passat, ha estat un complement de l’exposició de l’”Associació d’Estores de Raval” de Blanes que durant aquest mes de març es pot visitar en aquest equipament cultural.

La Biblioteca Comarcal de Blanes va acollir dissabte passat al matí un taller perquè els nens i nenes de 3 a 14 anys d’edat aprenguessin a confeccionar una estora de flors com les que es poden veure i admirar al municipi en motiu de la diada de Corpus. L’activitat ha estat un complement de l’exposició de l’Associació d’Estores de Raval que s’allotja a la Biblioteca durant aquest mes de març i que forma part del cicle Promocionem la cultura, fomentem la lectura que es fa periòdicament a l’equipament cultural.

L’objectiu del taller infantil, que va anar a càrrec de diversos membres de l’entitat blanenca, va ser intentar que la canalla aprengués les nocions bàsiques i agafés afició per fer estores de corpus. Per a ensenyar-los aquest autèntic art, es va comptar amb diversos tipus de material: bruc, pinyó, pinya trencada i serradures de diferents colors, així com pedretes de carbonat de calci.

Pel que fa a l’exposició, es podrà visitar a la Biblioteca Comarcal de Blanes fins el 28 de març amb el següent horari: de dilluns a divendres de 9’30 a 14 h i de 16 a 20’30 h i els dissabtes de 9’30 a 14 h.


Associació Estores de Raval de Blanes

Ja fa més de 25 anys que una colla de veïns del barri de Raval, d’acord amb el rector del poble, van unir esforços per recuperar l’antiga tradició –llavors perduda- d’elaborar catifes de flors coincidint amb la diada de Corpus. L’any 2004 l’entitat va celebrar el primer quart de segle de vida i -tal i com expliquen des de l’associació-, seguint els mateixos principis, les catifes que confeccionen han agafat un aire jove al mateix temps que els dibuixos procuren anar lligats amb l’actualitat: l’any Gaudí, l’any Ruyra, l’any Planells, així com diversos homenatges han estat un bon exemple d’aquesta inquietud durant els darrers anys.

Un equip de gent treballa durant molts mesos per fer possible que l’art de fer catifes de flors –un element més de la nostra cultura popular i tradicional- sigui possible cada any. Per això, es comença per pensar els dibuixos que es faran a les catifes, així com els seus materials. En aquest sentit, cada any s’intenta vincular les estores amb alguna celebració o motiu de Blanes.

Una setmana abans de la celebració un altre equip integrat per unes 300 persones s’organitza per anar a buscar el material necessari a diversos indrets del voltant de la població. La tarda abans de la diada s’inicia tota la feina al barri: la gent s’aplega en diversos garatges que els veïns posen a disposició de l’organització per triar i desfullar el material i es comencen a dibuixar les catifes al terra.

A primera hora del matí del dia assenyalat s’acaben els dibuixos que han quedat pendents i es reparteixen els materials per tot el recorregut on es duran a terme les estores. Entre els organitzadors es reparteixen els planells proposats i els colors perquè puguin anar guiant la gent que les confeccionarà.

El recorregut total que solen tenir les catifes que es fan al barri coincidint amb la diada de Corpus supera els 1.000 metres lineals, i fins i tot n’hi ha alguna que supera els 5 metres d’ample. Perquè tot surti segons el previst, hi ha un equip coordinador que vetlla per l’ús dels materials en la confecció. Aquest 2013 la confecció de les estores està previst que es faci el diumenge 2 de juny.

Data de realització: 03/11/2013 | Data de la darrera actualització: 03/11/2013

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300