Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els alumnes de català fan una visita guiada al nucli antic de Blanes.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/14/2013 09:46:04 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CursosCatalaEls alumnes de català fan una visita guiada al nucli antic de Blanes.

Es tracta d’una activitat complementària no tan sols per perfeccionar la seva comprensió oral de l’idioma, sinó també per conèixer millor la història i la cultura de la vila on viuen.

Una cinquantena de persones han participat aquesta setmana en una visita guiada a càrrec de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes organitzada per l’Oficina de Català de Blanes per poder gaudir de l’accent més històric del municipi. Els assistents a la visita han estat aprenents de nivell bàsic de català i parelles lingüístiques, que van seguir amb molt d’interès les explicacions que els va donar a peu de carrer el tècnic de l’Arxiu Municipal, Aitor Roger.

Malgrat la pluja, que va fer una mica la guitza a l’inici del recorregut, els assistents van començar l’itinerari històric a l’actual plaça de la Solidaritat, on començava el terme municipal de Blanes en l’època medieval. Des d’aquest punt, es va continuar pel territori antigament emmurallat, aturant-se en punts estratègics com ara la porta d’entrada al municipi, la plaça on antigament es venia peix (Es Portal), l’antic mercat (carrer Ample), la Font Gòtica (una de les escasses representacions de l’estil gòtic civil), la casa més antiga de Blanes, el vestigis del palau dels Vescomtes de Cabrera, etc

Al llarg del recorregut, i a partir dels vestigis d’història que perviuen en els carrers del municipi, els assistents a la visita van poder reviure la reconstrucció de la vida del Blanes històric; des de la seva fundació fins a l’època actual. Així, van conèixer de primera mà l’expansió del terme municipal que es va fer a principis del segle XVII amb terrenys que fins llavors pertanyien a Palafolls, les activitats econòmiques més tradicionals, la història de la família dels Cabrera, la creació del carrer Jaume Ferrer el 1911 o bé la creació de la parròquia Santa Maria el 1319 a redós del palau castell dels Cabrera.

Un altre retall de la història de Blanes que van conèixer va ser l’àmbit literari, a través de l’empremta que van deixar-hi il·lustres plomes com Joaquim Ruyra o Joan Maragall, així com l’anècdota verídica que s’explica sobre el què realment volen dir les sigles de l’escut que encapçala la façana de l’edifici consistorial.

Precisament l’estil amè i participatiu que caracteritza les visites guiades que acostuma a fer el tècnic de l’arxiu, que també és voluntari lingüístic, va aconseguir que la passejada pel municipi, més enllà de ser un mer exercici de comprensió oral per als alumnes de nivell bàsic, també fos un exercici d’integració a la cultura i al territori que els acull.

Catala1Catala2Catala3Catala4Catala5Catala6Data de realització: 03/14/2013 | Data de la darrera actualització: 03/14/2013


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300