Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Visible Univers invisible a Aula Blanes.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/22/2013 11:43:12 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

AulaBlanes Visible Univers invisible a Aula Blanes.

Aquest passat dimarts 19 de març a la biblioteca comarcal de Blanes va tenir lloc la xerrada “L'Univers invisible” a càrrec de la Dra. Marta Peracaula (UdG).

La investigadora en radioastronomia va acostar al nombrós públic les claus per a entendre quina és la informació que s'està captant de l'Univers en forma de radiació electromagnètica. La conferència d'alt nivell pedagògic va començar amb una col·lecció d'imatges recents sobre l'Univers aconseguides amb instrumentació capaç de captar allò que és invisible a l'ull humà.

Peracaula va exposar des d'un punt de vista històric quina ha estat l'evolució dels descobriments que han dut a l'actual coneixement de l'espectre de la radiació electromagnètica.

Va ser Isaac Newton (1643-1727) el primer que va estudiar la natura de la llum, fent experiments per a la descomposició del raig blanc del Sol i es va adonar que era resultat d'una barreja de molts colors. Va anomenar a aquesta seqüència l'ànima de la llum i d'aquí l'espectre de la llum.

Voltant l'any 1800 el compositor i astrònom William Herschel (1738 – 1822) va fer un pas més experimentant amb l'ús de filtres i adonant-se que segons el color del filtre usat la temperatura variava, de manera que cadascun dels raigs que forma la llum té una temperatura associada. Els experiments de Herschel va anar posar de manifest uns raigs no visibles, els raigs infrarojos, per sota del vermell.

Gairebé simultàniament, l'any 1801 el físic químic Johann Wilhem Ritter (1776 – 1810) va experimentar amb sals de plata i altres productes exposats als raigs descompost del Sol i va descobrir els raigs ultraviolats, per sobre del violeta. Novament un raigs no visibles a l'ull humà.

L'any 1802 Thomas Young (1773 – 1829) científic anglès, experimentant amb la naturalesa ondulatòria de la llum va trobar la manera de mesurar les longituds d'ona dels diferents raigs de llum i es van establir les diferències entre elles.

Finalment les descobertes de la radiació electromagnètica i les teories en electromagnetisme i electroquímica de Michael Faraday (1791- 1867) i James Clerk Maxwell (1831 – 1879 ), amb les aportacions de Wilhem Conrad Röntgen, (1845 - 1923) descobridor dels raigs X i Paul Villard (1860 – 1934) descobridor dels raigs gamma, van servir per a configurar l'espectre que actualment coneixement de la radiació electromagnètica, dins el qual hi ha una part visible i una d'invisible.

La teoria de la física quàntica afegeix la noció de la interacció en paquets i el comportament d'ona i de partícula a la radiació electromagnètica.

La doctora Peracaula va mostrar a partir d'aquí la diferència de l'exploració de l'univers amb astronomia del visible, és a dir amb aparells amb lents, i òptiques i l'astronomia de l'invisible és a dir amb radiotelescopis i antenes capaces de captar longituds d'ona lluny de l'espectre visible.

Afegint els descobriments, a vegades fortuïts, dels treball de Karl Jansky ( 1905 – 1950) i Grote Reber (1911- 2002) i la descoberta de la transició hiperfina de l'àtom d'hidrogen dels científics Jan Oort (1900 – 1992) i Henk van de Hulst (1918 – 2000) l'observació de l'Univers ha millorat molt en la quantitat de dades que es capten segons la freqüència a la que s'ajusten les antenes. Va destacar la protecció que té la freqüència de 1420 Mhz per poder fer estudis aptes en radioastronomia.

La conferenciant va il·lustrar amb imatges comparatives l'evolució que ha sofert l'astronomia amb l'ús de radiotelescopis i aplicacions d'interferometria, on es suma l'acció de vàries antenes que apunten al mateix lloc de l'espai.


Data de realització: 03/22/2013 | Data de la darrera actualització: 04/05/2013


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300