Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Aquest cap de setmana, canvi d’hora


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/27/2013 12:56:04 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Aquest cap de setmana, canvi d’hora

La matinada del dissabte 30 al diumenge 31 de març caldrà avançar una hora el rellotge de les 2’00 a les 3’00 per adaptar-nos al nou horari d’estiu

El proper cap de setmana perdrem una hora de son per poder adaptar-nos al nou horari d’estiu que serà vigent a partir de llavors. Més concretament, es tracta que la matinada del dissabte dia 30 al diumenge 31 de març avancem una hora el rellotge: de les 2 a les 3 del matí. En aquell moment l’hora oficial a tot l’estat espanyol s’avançarà 60 minuts, raó per la qual aquest dia tindrà una durada oficial de 23 hores.

L’horari d’estiu, també denominat DST (Daylight Saving Time o horari d’estalvi de llum diürna), és el que obeeix a la convenció per la qual s’avancen els rellotges per aprofitar més la llum diürna, sobretot quan aquesta es redueix als matins.

Les dates de començament i acabament del DST varien segons els països però, generalment, a l’hemisferi nord comencen el primer d’abril o l’últim de març, i finalitzen el darrer diumenge d’octubre. A l’hemisferi sud les dates d’inici i final són sis mesos més tard, tot i que en general no hi ha tants països que l’utilitzin com en canvi sí es fa al nord. També hi ha molts països –sobretot a l’antiga URSS i països asiàtics- que abans sí que utilitzaven l’horari d’estiu i ara en canvi ho han deixat de fer.

Amb aquesta iniciativa, el temps oficial s’avança una hora a començaments de primavera i es retarda de nou a la tardor de forma que les hores d’activitat s’acomoden millor a les hores de llum diürna: és a dir, que es tracta de no desaprofitar la llum mentre es dorm. En general, aquest canvi es considera més beneficiós que perjudicial, ja que redueix el consum d’energia, tot i que també compta amb detractors. Aquests darrers creuen que es dificulta la percepció del temps i causa problemes en els cicles de la son, així com que trastoca calendaris de reunions i de viatges.

Algunes civilitzacions antigues com l’egípcia i la romana ajustaven els horaris al sol amb major flexibilitat del que ho fa l’horari d’estiu, normalment dividint el temps de llum solar en dotze hores de durada, per la qual cosa les hores de llum eren més llargues durant l’estiu.

La propera vegada que haurem de tornar a modificar l’hora als nostres rellotges per entrar a l’horari d’hivern tindrà lloc a les 3 de la matinada del dissabte 26 d’octubre al diumenge dia 27. Serà llavors quan l’endarrerirem fins a les 2 de la matinada, recuperant l’hora de son que perdrem aquest darrer cap de setmana del mes de març.

Data de realització: 03/27/2013 | Data de la darrera actualització: 05/07/2013

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300