Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Campanya sobre les arrels del català a les botigues de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/13/2013 09:21:26 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Campanya sobre les arrels del català a les botigues de Blanes

L’Oficina de Català i l’Associació de Botiguers de Blanes Centre celebren Sant Jordi exhibint més d’un centenar de cartells sobre l’etimologia d’alguns mots catalans als establiments del municipi

Coincidint amb la propera celebració de la jornada per excel·lència de la llengua i la literatura catalanes, la Diada de Sant Jordi, l’Oficina de Català de l’Ajuntament de Blanes i l’Associació de Botiguers de Blanes Centre (ABBC) han unit esforços amb un objectiu comú: difondre el significat d’alguns dels mots catalans a peu de carrer, a través dels establiments associats.

Més concretament, del 12 al 30 d’abril les botigues del centre del municipi selvatà exhibiran més d’un centenar de cartells que inclouran una breu explicació sobre l’origen d’un total de 30 paraules del lèxic comú català. Als cartells, a banda de reproduir-hi la característica rosa de Sant Jordi, hi ha una breu explicació sobre l’etimologia d’una paraula relacionada amb l’establiment (carxofa, perfum, xandall, client, botiga, etc).A banda de difondre aquesta històrica lèxica del català, la campanya té com a principal objectiu demostrar la procedència diversa que té el lèxic més bàsic del català. Així, es tracta de fer evident que el nostre vocabulari prové no tan sols del llatí, sinó també del grec, de l’àrab, del basc, del francès, de l’italià, de les llengües germàniques, del castellà, del persa, o inclús de l’inuit, entre d’altres, arran del contacte entre les llengües i l’intercanvi d’idees i de conceptes.

Aquesta concepció de la diversitat cultural i lingüística, constructiva i enriquidora, és el que mostra la història de les nostres paraules més bàsiques i l’esperit que es vol transmetre aquest Sant Jordi a peu de carrer. La campanya està promoguda pel CNL d’Osona i duu per nom “Per l’abril, cada paraula val per mil”.

D’altra banda, amb motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi, l’Oficina de Català de Blanes ha organitzat dues activitats més: una passejada per les parades de llibres i gimcana lingüística amb els alumnes, el mateix dia de Sant Jordi, i l’espectacle multicultural Escoltem els llengües del món que es durà a terme al Teatre de Blanes el divendres 26 d’abril a les 19.00 h.
foto aparador foto aparadorexemple cartell
Data de realització: 04/13/2013 | Data de la darrera actualització: 04/16/2013

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300