Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Esbart Ruyra de Blanes celebra els 50 anys.


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 05/21/2013 10:13:16 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

EsbartJR_50anysL’Esbart Ruyra de Blanes celebra els 50 anys.

L’entitat blanenca ha iniciat el cicle del cinquantenari que ha complert amb un ball popular de germanor, un acte institucional i la inauguració d’una exposició commemorativa.

L’Esbart Dansaire Joaquim Ruyra de Blanes ha encetat la celebració dels 50 anys que compleix enguany amb diversos actes que van tenir lloc dissabte passat en tres escenaris diferents. El primer d’ells es va emplaçar al monument a Joaquim Ruyra que hi ha al passeig de Mar.

Ajudats per la música interpretada en directe pels membres de la Cobla del Col·legi Santa Maria, diversos dansaires van fer un galop d’entrada per fer la volta a l’exterior del monument per acabar tancant una rodona. Poc després, els dansaires van convidar a afegir-se a la rotllana tothom qui va voler fer-ho en un breu ball de germanor que va ser gaudit per tothom.

Va arribar llavors un dels moments més emotius i intensos de l’acte. El mestre de cerimònies, Salvador Roca, va llegir un poema de Miquel Martí i Pol i, coincidint amb les dues darreres estrofes, el president de l’esbart, Lluís Pascual, i una de les primeres balladores, Quimeta Vidal, van encarregar-se de dipositar una ofrena floral al costat del perfil de Joaquim Ruyra que hi ha al peu del monument dedicat a ell. Aquesta part de l’acte es va tancar amb la ballada d’una sardana, emplaçant-se ja a tothom per anar al segon escenari de la tarda.

Acte Institucional del Cinquantenari

Aquest escenari no era d’altre que la sala de plens de l’Ajuntament de Blanes, on va tenir lloc l’acte més solemne de la vetllada. Abans dels parlaments oficials, una de les actuals balladores, Maria Pujol, va prendre la paraula per explicar al públic assistent les sensacions i l’experiència de pertànyer a l’esbart.

Poc després la va rellevar per adreçar-se al públic precisament una de les primeres dansaires amb què va comptar l’entitat, Quimeta Vidal, qui va recordar l’experiència que va viure anys enrere. El torn de parlaments va continuar llavors amb els de caire més institucional encetats per Lluís Pascual, qui va reivindicar que entitats com l’esbart a qui representa com a president, han de ser capaces de deixar la seva empremta.

Durant aquest mig segle de vida l’esbart ha anat celebrant diversos assenyalats aniversaris, i en aquest sentit el darrer va ser en motiu dels 40 anys. Des de llavors, en tan sols una dècada, els canvis que hi ha hagut a l’entitat han estat nombrosos, i també prou dolorosos, amb entranyables persones i peces clau de l’esbart que van traspassar, cosa la qual ha suposat un notable esforç per a tothom no tan sols anímicament, sinó també social i artísticament.

Un dels canvis ha estat el sorgiment de l’Escola de Dansa, que precisament protagonitzarà el següent acte celebratiu dels 50 anys de l’esbart: la cloenda de la Roda Catalònia i la trobada d’esbarts infantils i juvenils que es farà a Blanes el primer cap de setmana de juny.

El torn de parlaments va continuar amb el president de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, Jordi Núñez, qui va recordar que entitats com la de Blanes, van haver de lluitar arreu de Catalunya en els seus inicis, quan el context històric era molt advers, tot i que, en alguns aspectes, sigui en canvi avui dia tan similar. Jordi Núñez, que fa 51 anys que viu intensament d’aprop tot el què envolta l’ambient dels esbarts a Catalunya, i especialment els darrers 7 anys com a president de l’agrupació, va reivindicar la necessitat d’evolucionar per afrontar amb garanties el segle 21, tot i que sense renunciar a l’essència de la dansa popular catalana.

Les paraules de Jordi Núñez es van tancar amb el lliurament d’un obsequi commemoratiu a l’esbart dansaire en motiu del seu aniversari. Finalment, el torn de parlaments el va tancar l’alcalde, Josep Marigó, qui va agrair abans que res la forma de ser que té aquesta entitat, a l’hora que recordava que ja ha esdevingut, per mèrit propi, en una de les icones de Blanes que ha dut el nom de la població molt lluny.

L’alcalde va elogiar la capacitat que ha tingut aquesta entitat de saber evolucionar en positiu: recordant el passat però mirant endavant. Igualment, les seves paraules també es van tancar lliurant a l’esbart un obsequi commemoratiu que en aquesta ocasió estava directament relacionat amb la seva història, el seu nom. Això és perquè es tractava d’una reproducció del monument a Joaquim Ruyra, el personatge de Fra Sadurní que protagonitza la narració de “Les coses benignes”.

Exposició 50 anys puntejant

El tercer escenari del tret de sortida dels actes commemoratius del 50è aniversari de l’Esbart Dansaire Joaquim Ruyra ens va emplaçar minuts després a la sala municipal Maria Luisa García-Tornel. Allí es va fer el tallament simbòlic de la cinta inaugurativa de l’exposició que es podrà visitar fins al 15 de juny.

Presentada sota el títol 50 anys puntejant, es tracta d’una retrospectiva de la història de l’esbart que recull una mostra dels treballs escènics, vestuari i complements de les seves danses més significatives. També hi ha un apartat dedicat a Joan Cruells i Eduard Ventura, els dos directors artístics que han marcat la seva trajectòria.

Com sol ser habitual en aquest tipus d’exposicions sobre la història d’una entitat, el què aviat va captivar bona part del públic que va assistir a la inauguració, va ser poder trobar entre les nombroses fotografies que hi ha recollides, les cares de dansaires que, a l’igual que l’esbart, han anat deixant la seva empremta.

Els actes commemoratius del cinquantenari de l’esbart s’allargaran durant tot aquest any 2013 i també inclouran com a plat fort la presentació al Palau de la Música Catalana del seu darrer espectacle: Dad. Exe, Dret a decidir, executable que es farà el 10 de juny.

inici 50 anys esbart 1inici 50 anys esbart 2inici 50 anys esbart 3inici 50 anys esbart 4inici 50 anys esbart 5inici 50 anys esbart 6inici 50 anys esbart 7inici 50 anys esbart 8inici 50 anys esbart 9inici 50 anys esbart 10inici 50 anys esbart 12inici 50 anys esbart 13inici 50 anys esbart 14inici 50 anys esbart 15inici 50 anys esbart 16inici 50 anys esbart 17inici 50 anys esbart 18inici 50 anys esbart 19inici 50 anys esbart 20inici 50 anys esbart 21inici 50 anys esbart 22inici 50 anys esbart 23inici 50 anys esbart 24inici 50 anys esbart 25








Data de realització: 05/21/2013 | Data de la darrera actualització: 05/21/2013


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300