Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El barri de Raval llueix un any més les Estores de Corpus.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/04/2013 02:18:34 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El barri de Raval llueix un any més les Estores de Corpus.

Entre 300 i 400 persones van col·laborar diumenge en el dibuix i confecció de les tradicionals catifes que van lluir al barri de Raval, culminant al vespre amb la Processó del Corpus.

El barri de Raval va tornar a viure diumenge passat una tradició molt arrelada al municipi que va ser de nou recuperada fa prop de 40 anys: la confecció de les Estores de Corpus. Des de primera hora del matí els carrers on s’havien de fer les catifes: darrera l’església, Papus, Filadors, Raval i la plaça Mossèn Joan Quer, van registrar l’habitual moviment de gent a munt i a vall treballant i ajudant en un esforç comú.

Organitzat per l’Associació Estores de Raval de Blanes, es calcula que les mans d’entre 300 i 400 persones són les que van col·laborar diumenge passat per fer realitat aquesta joia de l’art efímer que són les estores de Corpus. A banda de tot aquest reguitzell de voluntaris i voluntàries de totes les edats, hi ha un equip motor que vetlla tot l’any per anar preparant aquest esdeveniment que culmina el primer diumenge de juny. Aquest grup de gent ja fa més de 2 mesos que va iniciar la preparació dels materials tenyint-los i tenint-los a punt de cara a la Diada de Corpus.

Àngel Gallart, membre d’aquesta comissió, destaca que enguany, a diferència de passades edicions, han pogut estalviar temps i esforços gràcies a que han après noves tècniques: “Després que varem participar al Congrés Internacional d’Art Efímer hem après noves tècniques que hem incorporat a la confecció de les nostres catifes a Blanes. Es tracta de qüestions com ara la manera de tenyir el material, la combinació de colors i textures o, fins i tot, la manera com es fan els dibuixos. Només amb aquesta darrera qüestió, una nova forma de fer els dibuixos, aquest any hem reduït un 50% les hores que hem hagut de dedicar a aquesta feina”.

Una altra diferència respecte anys anteriors, és que aquest 2013 els dibuixos de les catifes no feien referència a temes concrets o aniversaris com s’havia fet algun any, sinó que han reproduït diverses sanefes extretes de mosaics romans.

Però, potser una de les novetats més destacades ha estat que la tradicional estora de la plaça de l’Església, aquest any s’ha pogut veure al llarg de tota la setmana anterior al diumenge de Corpus. Àngel Gallart ens explica què s’ha canviat: “La catifa que es feia a la plaça de l’Església no es podia gaudir tant com les altres per la processó, per això varem decidir fer-ne una més petita a dins de l’Església Santa Maria perquè la gent que anés a missa o visités el temple la pogués gaudir durant tota la setmana anterior a avui diumenge”.

Des de l’entitat que treballa durant tot l’any per culminar la seva tasca durant la Diada del Corpus s’ha fet una crida perquè la gent segueixi participant i col·laborant, justament per ajudar-los a mantenir viva aquesta tradició que van recuperar a finals dels anys 70. Així ho remarca Àngel Gallart: “Enguany fa 36 anys que fem catifes i, que no s’aturi !. Per això fem una crida a la gent, perquè no es perdin les tradicions de la cultura popular i l’art efímer; que col·labori i participi perquè això sigui possible any rere any”.

Com sol ser habitual, les estores van estar enllestides a primera hora de la tarda després de la continuada feina de tot el matí. Finalment, a les vuit del vespre va tenir lloc la Processó de Corpus que va anar fent el recorregut per sobre de les catifes, acompanyada pels nens i nenes que enguany han fet la primera comunió.


2013 Catifes Corpus - 12013 Catifes Corpus - 22013 Catifes Corpus - 32013 Catifes Corpus - 42013 Catifes Corpus - 52013 Catifes Corpus - 62013 Catifes Corpus - 72013 Catifes Corpus - 82013 Catifes Corpus - 92013 Catifes Corpus - 102013 Catifes Corpus - 112013 Catifes Corpus - 122013 Catifes Corpus - 132013 Catifes Corpus - 142013 Catifes Corpus - 152013 Catifes Corpus - 162013 Catifes Corpus - 172013 Catifes Corpus - 182013 Catifes Corpus - 192013 Catifes Corpus - 202013 Catifes Corpus - 212013 Catifes Corpus - 222013 Catifes Corpus - 232013 Catifes Corpus - 24


Data de realització: 06/04/2013 | Data de la darrera actualització: 06/05/2013

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300