Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Lluïsa Julià enceta el cicle de xerrades dels 50 anys dels Recvll parlant de la singularitat dels premis blanencs.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/12/2013 08:11:22 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Lluïsa Julià enceta el cicle de xerrades dels 50 anys dels Recvll parlant de la singularitat dels premis blanencs.

La ponent també va recordar una petició que ja es va fer fa 10 anys demanant que la Biblioteca Comarcal dugui el nom de l’escriptor Joaquim Ruyra, lligat a Blanes per la seva vida i obra.

La Biblioteca Comarcal va acollir el divendres 7 de juny la primera xerrada del cicle que s’allargarà durant tot un any en motiu de la commemoració dels 50 anys dels Premis Recvll. L’encarregada de donar el tret de sortida va ser Lluïsa Julià, que va guanyar el Premi Alba de Prima dels Recvll amb un treball sobre Joaquim Ruyra l’any 1991.

Precisament va ser un dels membres del Jurat dels Premis Recvll, Salvador Roca, qui va presentar la convidada tot agraïnt-li la seva col·laboració desinteressada obrint el cicle que cada mes, durà a la Biblioteca Comarcal destacades personalitats del món de la literatura catalana que avui dia han aconseguit un reconegut prestigi i que en el seu moment van guanyar en alguna de les edicions dels Recvll.

Lluïsa Julià va centrar la primera part de la xerrada en explicar el paper que han representat al llarg de la història recent la convocatòria dels premis en el context del sistema literari. En aquest sentit, si s’entén per sistema literari el circuit on s’hi inclouen escriptors, editors i públic lector, la quarta pota la formen els premis, que donen visibilitat als treballs guardonats no tan sols a través de la seva publicació, sinó també fent-ne difusió a través dels mitjans de comunicació.
Premis Recvll: els primers en reivindicar la vocació de països catalans als anys 60

Després de contextualitzar el tema dels guardons literaris durant les primeres dècades del segle XX, Julià va entrar de ple en els difícils anys de la censura durant el Règim Franquista, explicant de quina manera la societat civil va tornar a començar a establir el sistema literari en català. Segons Lluïsa Julià, els Premis Recvll van ser els primers en reprendre aquesta tasca de micro-mecenatge i voluntariat, en la línia del camí iniciat a finals dels anys 50 pel Premi Sant Jordi de Novel·la, que primer es va anomenar Joanot Martorell

Una altra singularitat dels Premis Recvll encara més destacada és que, segons la ponent, van ser els primers que tenien la voluntat de reivindicar la llengua catalana i arribar a tots els països catalans fora dels grans circuits de Barcelona. D’altra banda, Julià també va remarcar que la incorporació del gènere del teatre als Premis Recvll va ser molt ben valorada pels dramaturgs.

Els guardons van anar assolint prestigi a base de premiar signatures d’homes i dones que, amb el pas del temps, han esdevingut conegudes figures del món literari i, per tant, ha estat una plataforma ideal per detectar nous talents literaris. Lluïsa Julià va citar en aquest sentit el què recollia Jaume Reixach al llibre dels 40 anys dels Premis Recvll, en què entrevistava alguns dels guardonats: “Tu vols guanyar un premi si autors de renom l’han guanyat”.


Julià demana que la Biblioteca Comarcal dugui el nom de Joaquim Ruyra

El lligam de Lluïsa Julià amb Blanes es va estretir especialment l’any 2003, quan va formar part de la comissió organitzadors del cicle d’activitats de l’Any Ruyra que es van fer al municipi. De fet, el treball que li va suposar guanyar el Premi Alba de Prima dels Recvll l’any 1991 es titulava L’Envejós, i estava elaborat sobre un manuscrit inèdit en el què Joaquim Ruyra decidia a partir d’aquell moment escriure només en català.

El seu coneixement sobre el mestre Ruyra va centrar la segona part de la xerrada que va oferir divendres passat. La ponent va explicar detalls tant de la seva vida com de la seva obra i va respondre diverses incògnites sobre aquests dos aspectes que van exposar alguns dels assistents. Per últim, aprofitant la participació a l’acte de l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, Lluïsa Julià va recuperar una petició que ja es va fer precisament fa 10 anys, en motiu del cicle de celebració de l’Any Ruyra.

Es tracta de la demanda que la Biblioteca Comarcal de Blanes passi a prendre el nom de Joaquim Ruyra, en la línia del què en el seu moment ja es va fer amb la Sala d’Actes Roberto Bolaño que forma part d’aquest equipament, que és on precisament va tenir lloc la xerrada.

La propera xerrada del cicle dels 50 anys dels Premis Recvll tindrà lloc el dijous 27 de juny de nou a la Biblioteca Comarcal, a les vuit del vespre, i anirà a càrrec de l’escriptora mallorquina Carme Riera.

Data de realització: 06/12/2013 | Data de la darrera actualització: 06/12/2013

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300