Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

15 anys de Vacances en Pau amb infants sahrauís a Blanes.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/10/2013 12:36:35 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

BlanesAmbElSahara15 anys de Vacances en Pau amb infants sahrauís a Blanes.

S’ha fet una recepció oficial a l’Ajuntament de Blanes per donar la benvinguda als 7 nois i noies, acompanyats per les famílies que els acolliran durant aquest estiu

La tarda d’ahir dimarts, 9 de juliol, es va fer a la sala d’actes de l’Ajuntament de Blanes la recepció oficial que cada estiu es fa a aquests infants que durant els dos mesos d’estiu –juliol i agost- seran a Blanes formant part del projecte Vacances en Pau. La recepció la van encapçalar l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat de la presidenta de l’Associació de Famílies Acollidores d’Infants Sahrauís de Blanes, Fina Martínez, així com de la regidora d’Acció Social i Cooperació, Susana Ramajo.Enguany seran a Blanes 7 infants sahrauís -4 noies i 3 nois-, que van arribar a Catalunya a finals de juny. Es tracta de l’Hamudi, de 10 anys (2on any d’estada); Hanan, que també té 10 anys (i en fa 3 que ve a Blanes); la Mantajualha, de 9 anys (que és la primera vegada que ve a Catalunya); Mechuara, d’11 anys (en porta 4 venint a Blanes); en Mohamed, de 10 anys (és el més veterà: ja que aquest és el 6è any que haurà vingut); Mohamed Salem, de 12 anys (és el segon any) i la Sakina, de 10 anys (3er cop que ve a Blanes).

Inicialment havien de venir a Blanes 8 nois i noies però, malgrat la crida que es va fer durant les darreres setmanes al municipi a través de diversos mitjans i les xarxes socials, no va ser possible trobar una família que acollís aquest vuitè nen. Finalment, aquest infant passarà l’estiu amb una família de Girona, ja que precisament un dels nois que havia d’anar amb destí a aquesta localitat va quedar-se a Algèria a darrera hora, per això va ser possible reubicar-lo.

Les Vacances en Pau estan organitzades per l’Associació de Famílies Acollidores d’Infants Sahrauís i l’Ajuntament de Blanes, que s’encarrega principalment de finançar els costos del trasllat dels nois i noies des dels campaments de Tindouf fins a Catalunya. Aquest 2013 –igual que els darrers anys- ha tornat a minvar el nombre d’infants sahrauís que passaran l’estiu a Catalunya. Seran un total de 450 nens i nenes, 100 menys que al 2012. No fa massa temps s’arribava al miler, però la crisi ha reduït el nombre de subvencions i les possibilitats de les famílies de poder fer acollides.

Durant la seva estada a Blanes, a banda de tenir la oportunitat de gaudir d’unes vacances en un entorn molt diferent al què estan acostumats, als campaments del desert d’Algèria, es farà una revisió mèdica als nens i nenes, ja que disposen d’una tarja sanitària individual que els garanteix l’atenció adequada arreu de l’Estat espanyol. Aquesta atenció es coordina a través de la Delegació del Front Polisari, així com de l’Oficina de Cooperació Internacional del Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya.

La recepció oficial que es va fer ahir es va tancar amb una foto de grup dels protagonistes, i també va incloure el lliurament de diversos obsequis per aquests joves ambaixadors del desert. Entre aquests regals s’inclouen entrades pels parcs aquàtics Marineland de Palafolls i Water World de Lloret. Per la seva banda, l’empresa Transports Pujol i Pujol els obsequia amb sengles abonaments per agafar l’autobús urbà i pel carrilet turístic; i Family Dent farà a tots els nois i noies una revisió odontològica, així com els tractaments que els faci falta.

15 anys de Vacances en Pau a Blanes

Aquesta experiència es porta fent al municipi de manera ininterrompuda des de l’any 1999, de manera que aquest 2013 es compleixen els 15 anys d’ençà que es va començar a posar en marxa. Els primers vincles entre Blanes i el poble sahrauí van començar l’any 1995, quan el ple municipal de l’Ajuntament va aprovar a proposta de la Comissió del 0’7% el projecte Ampolles de Butà pels campaments de refugiats sahrauís, que gestionaven Creu Roja i la Media Luna Roja Sahrauí.

Amb motiu d’aquest projecte, es va fer a Blanes una exposició i una campanya de sensibilització sobre la problemàtica dels campaments de refugiats sahrauís. Des de l’any 1999 s’ha anat aprovant al ple municipal el projecte Colònies per a nens i nenes sahrauís, que posteriorment va passar a anomenar-se Vacances en Pau.

La primera vegada que es va fer l’experiència de les colònies d’estiu a Blanes amb infants sahrauís van venir al municipi un total d’11 nois i noies acompanyats d’una monitora, i van ser acollits per 12 famílies. Amb el pas del temps, les famílies acollidores es van constituir en un col·lectiu estable, i l’any 2006 van esdevenir en associació.

Al llarg d’aquests anys, des d’aquesta entitat s’han impulsat nombroses experiències de suport amb el poble refugiat al desert, com per exemple la Caravana Solidària amb el Sàhara que es va estar fent des de l’any 2000 fins al 2010, amb la recollida d’aliments i material higiènico-sanitari. D’altra banda, a petició de la Plataforma per la Pau, el ple municipal del juliol de 2002 de l’Ajuntament de Blanes va aprovar una moció de suport per ratificar el dret a l’autodeterminació del poble sahrauí.
Data de realització: 07/10/2013 | Data de la darrera actualització: 07/10/2013


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300