Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes recorda Bolaño amb una lectura de textos i la projecció del documental Roberto Belano: Patinant per la pista de gel, de Jaume Pujadas.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/11/2013 12:42:16 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Any_BolanoBNBlanes recorda Bolaño amb una lectura de textos i la projecció del documental Roberto Belano: Patinant per la pista de gel, de Jaume Pujadas.

Es tracta del “Nocturn de Bolaño”, on una trentena de persones llegiran textos de narració, poesia i assaig de l’escriptor. L’acte es farà el diumenge 14 de juliol a les 20’30 h. a la Plaça Verge Maria, l’antiga Plaça del Peix.

Diumenge vinent continuaran els actes en homenatge a l’escriptor Roberto Bolaño que s’estan fent durant aquest any a Blanes. En aquest cas, amb una activitat molt especial, que tindrà lloc diumenge vinent 14 de juliol, a l’aire lliure, a la Plaça Verge Maria (l’antiga Plaça del Peix), a partir de les 20’30 h. Es tracta del Nocturn de Bolaño, que s’ha organitzat coincidint amb la vigília en què l’escriptor ens va deixar farà 10 anys.El Nocturn de Bolaño s’encetarà amb una lectura de textos de Roberto Bolaño, que inclouran fragments de narració, poesia i assaig que els diferents lectors han escollit d’entre la seva producció. Una trentena de persones s’encarregaran de donar veu a la paraula escrita. També està previst que el públic que assisteixi a l’acte pugui participar-hi. Amb aquest objectiu, hi haurà a la seva disposició una selecció de la producció literària de Bolaño.

Entre els lectors, s’hi compten la vídua i la filla de l’escriptor, Carolina López i Alexandra Bolaño; alguns dels membres de la Comissió Bolaño (Lourdes Domènech, Toni Reyes i Pere Box); així com Lisa Locascio, una estudiant nord-americana que està fent un màster sobre Bolaño. El rapsode blanenc, Salvador Roca, farà de lector, a més de conduir l’acte.

Roberto Belano: Patinant per la pista de gel

Un cop acabada la lectura de textos de Bolaño (pels volts de les 22’30 h) tindrà lloc la segona part de l’acte, amb la projecció del documental Roberto Belano: Patinant per la pista de gel, realitzat pel cineasta blanenc Jaume Pujadas. El treball va ser enregistrat a principis de l’any 2003 i es basa en una sèrie d’entrevistes amb 10 veïns de Blanes que coneixien l’escriptor de prop i eren amics seus per diferents circumstàncies i motius.

A través dels seus records i vivències, el documental ens va mostrant diverses facetes de l’escriptor, algunes d’elles conegudes i d’altres que ni tan sols els mateixos entrevistats acaben de coincidir en treure’n l’entrellat, com és per exemple la figura d’Arturo Belano. Precisament el nom d’aquest personatge que apareix en nombrosos textos de l’escriptor xilè i que es considera l’alter ego de Roberto Bolaño, és el què Jaume Pujadas va prendre com a referència per donar títol al seu treball, que també s’inspira en el títol de la primera novel·la que va escriure Bolaño amb clares referències a Blanes: La pista de hielo.

El fet que l’obra de Bolaño hagi estat traduïda i que sigui tema d’estudi en l’àmbit universitari internacional ha despertat al llarg dels darrers anys un gran interès per part de diversos realitzadors nacionals i internacionals, que han elaborat reportatges al voltant de l’escriptor. Ara bé, tan sols el documental de Pujadas te el mèrit d’haver estat rodat en vida de Roberto Bolaño, qui a més també te fugaces aparicions en imatge, tot i que sigui d’una manera prou especial, tal i com podran descobrir els espectadors que diumenge vinent puguin veure la projecció que es farà a l’aire lliure.

En aquest sentit, la Comissió Bolaño ha convidat en especial als entrevistats que apareixen al documental perquè assisteixin al Nocturno Bolaño i, d’aquesta manera, es retrobin amb el treball en què van col·laborar fa 10 anys. La primera vegada que es va fer un passi públic del treball de Pujadas va ser precisament en motiu de l’homenatge que es va fer el desembre de 2003 a la sala d’actes de la Biblioteca Comarcal, que uns anys més tard prendria el nom de l’escriptor.

La projecció de Roberto Belano: Patinant per la pista de gel va introduir llavors un acte que va comptar amb la participació de representants del món cultural blanenc, gironí i català. Entre ells, s’hi comptaven l’escriptor Javier Cercas; l’amic de Bolaño i editor de gran part de la seva obra, Jorge Herralde; així com els escriptors Antoni Garcia Porta, Rodrigo Fresan, Ponç Puigdevall i Enrique Vila-Matas.

Per tancar el Nocturn de Bolaño, després de la projecció s’oferirà un actuació musical a càrrec del grup format per Isabel Membrilla al teclat i Lucas Martínez al saxo.


Data de realització: | Data de la darrera actualització: 07/15/2013


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300