Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

5 Plans d’Emergència garantiran la seguretat de la Festa Major i el Concurs de Focs


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/19/2013 03:35:23 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

5 Plans d’Emergència garantiran la seguretat de la Festa Major i el Concurs de Focs

Les estrictes mesures de seguretat vigents han provocat haver de canviar una de les pirotècnies previstes. Seran: Sirius (Canadà), Vulcano (Madrid), Zaragozana (Zaragoza) i Ma Angustias Pérez (Granada)

Avui s’han presentat en roda de premsa dos dels ingredients més destacats amb què compta la Festa Major de Santa Anna de Blanes: els Plans d’Auto-Protecció i Emergència i el 43è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava-Trofeu Vila de Blanes.

En motiu de la Festa Major de Santa Anna es posen en marxa a Blanes cinc Plans d’Auto-Protecció, inclòs el Pla de Seguretat i Emergències del Concurs de Focs, que és específic d’aquest esdeveniment per les seves característiques. S’encarrega de redactar i coordinar tots els plans de seguretat el Departament de Protecció Civil de l’Ajuntament.

Per garantir el compliment d’aquests plans de seguretat, diàriament es mobilitzen a Blanes entre 100 i 150 persones: agents policials, bombers, tècnics sanitaris i altres equips de suport d’emergència i intervenció. Tot això sense comptar els efectius materials, entre els quals s’inclouen entre 10 i 12 ambulàncies.


Pla de Seguretat i Emergències del Concurs de Focs

El 4 de juliol es va implementar, en la seva totalitat, arreu de l’estat espanyol el Reglament de Pirotècnia i Cartutxeria del Real Decret 563/2010. A Blanes aquesta entrada en vigor no ha suposat cap canvi respecte al 2012, ja que l’any passat ja es van implementar els nous calibres (han de tenir un màxim de 180 mm) que es poden disparar en funció de dos paràmetres: distància de públic i distància amb les edificacions.

En canvi, una de les novetats que s’ha introduït enguany és la retirada de les 12 embarcacions de pesca petites que hi ha a la zona de llançament dels focs, que es traslladaran a instal·lacions portuàries. Aquesta mesura es prendrà perquè no pateixin desperfectes, així com per evitar el perill potencial que suposa que algunes d’elles tinguin un dipòsit de combustible.

També serà novetat la posada en marxa cada nit de focs d’un EBI, és a dir: un Equip Bàsic d’Intervenció que estarà a la zona de llançament com a complement a l’equip de Bombers amb què compta el Pla d’Emergències. L’EBI compta amb dos elements: una motobomba amb un dipòsit de 500 litres d’aigua i mànegues per autoabastir-se d’un hidrant, i la distribució d’extintors a tota la zona de dispar.

En essència, el Pla de Seguretat i Emergències continua cobrint els mateixos objectius que ja van menar la seva originària posada en marxa l’any 1999, ja que l’Ajuntament de Blanes sempre ha anat un pas endavant respecte altres organitzadors de concursos de focs que es fan arreu de l’estat espanyol o inclús d’Europa.

En aquest sentit, continua havent-hi un Grup d’Ordre (Policia Local, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil); el Grup Sanitari (SEM, Consorci Sanitari de Catalunya, Creu Roja, Servei de Vigilància i Socorrisme de Protecció Civil de Blanes i la col·laboració de SERVIMED); el Grup Logístic (avituallament, tancament de llums, etc); el Grup d’Intervenció (Bombers de la Generalitat) i el Dispositiu Marítim per controlar que les embarcacions que surten cada dia a veure l’espectacle des del mar respectin la distància de seguretat (Servei Marítim de la Guàrdia Civil, el Grup de Recolzament d’Actuacions Especials de Bombers (GRAE) i Creu Roja del Mar).


Plans d’Auto-Protecció i Emergència

Els Plans d’Auto-Protecció i Emergència (PAU) són d’obligat compliment sempre que s’organitzin esdeveniments que apleguin més de 1.000 persones i/o bé que impliquin risc potencial, com és per exemple el correfoc. El PAU dictamina les mesures humanes, tècniques i logístiques que s’han d’implementar en cada activitat.

A banda del Concurs de Focs, la Festa Major de Blanes 2013 inclou quatre activitats d’aquestes característiques: el pregó, el correfoc, l’Aplec de l’Amor i els concerts que es fan tant a l’escenari de l’Ensorra’t com a l’escenari Festa Major de la plaça dels Dies Feiners. Per garantir la seguretat dels concerts, es posa en marxa un dispositiu sanitari equidistant amb els dos indrets principals (a la cruïlla del C/Ample amb el Pg. de Mar). Aquí es situa la Unitat de Suport Vital Intermedi amb 1 DUI (diplomat universitari d’infermeria) i 1 TTS (tècnic de transport sanitari), així com la Unitat d’Intervenció Ràpida proveïda de material sanitari i un desfibril·lador.

Paral·lelament, mentre se celebren els concerts de l’escenari Ensorra’t, el Lloc de Socors de Protecció Civil de la platja de Blanes Centre està obert, així com també està en marxa el Lloc de Socors de s’Abanell durant el Concurs de Focs.

Mesures de Trànsit en motiu del Concurs de Focs

La Policia Local de Blanes és qui s’encarrega de tenir cura de les mesures de trànsit especials incloses al Pla d’Emergències del Concurs Internacional de Focs d’Artifici. El dispositiu policial té dues tasques prioritàries: deixar els vials de circulació lliures per a l’entrada d’ajut extern i per a possibles evacuacions i tenir cura de les zones de seguretat on no pot haver públic.

Els talls i desviacions de trànsit comencen a fer-se a partir de les 19 h i s’allarguen majoritàriament fins a les 00 h, tot i que aquest horari es pot avançar o allargar en funció de la intensitat del nombre vehicles que hi hagi circulant al municipi. El tancament es fa en forma de cercles concèntrics i afecta un total de 13 punts: Pl. Catalunya, Pl. Països Catalans, Pg. S’Abanell amb C/Tarradellas, rotonda de La Plantera, C/Senda del Molí, Pl. Creu Coberta, C/Penedès, C/Barcelona, C/Anselm Clavé, Pl. Solidaritat, C/Ample, Pg. de Mar i Pg. Carles Faust.


Per aquest motiu, des de la Policia Local de Blanes es demana als ciutadans de Blanes que utilitzin itineraris alternatius d’arribada als domicilis particulars. En el cas dels foranis, se’ls recomana que arribin amb prou temps al municipi i que no esperin a darrera hora per no trobar-se amb retencions a les carreteres d’accés.

Així mateix, quan s’acaben els espectacles pirotècnics, també es recomana que no es faci una sortida de cop, sinó que s’esperin un temps prudencial per facilitar un flux esglaonat dels vehicles. Enguany, en què el Concurs Internacional de Focs d’Artifici es farà des del dimecres 24 fins al dissabte 27, s’espera que precisament aquests dos darrers dies siguin els què registrin una major afluència de vehicles dels visitants que s’acostaran a Blanes per veure els espectacles pirotècnics.

43è Concurs Internacional de Focs d’Artifici Costa Brava

El prestigi internacional i la tradició que ja l’acosta al mig segle de vida, fan d’aquest esdeveniment una de les principals eines de projecció i promoció turística de Blanes que, cada nit del Concurs de Focs, aplega milers d’espectadors. L’afició pels focs d’artifici de Blanes es remunta a fa més d’un segle, i va ser l’any 1971 quan es va convocar la primera edició del certamen

Aquest any l’entrada en vigor de la nova normativa, segons la qual tots els materials pirotècnics han de portar el marcatge CE que certifica que compleix les directius comunitàries europees, ha provocat haver de substituir una de les 4 pirotècnies que inicialment havia de participar, ja que no complia amb aquestes condicions. Es tracta de la pirotècnia italiana Zio Piro –a Itàlia hi ha una moratòria fins al 2017 d’aquesta nova reglamentació europea-, que va ser la guanyadora del concurs l’any passat.


Per contra, l’altra empresa internacional que va ser triada per la Comissió Tècnica per concursar enguany, la canadenca Sirius, no ha tingut cap problema perquè ha comprat tot el producte amb certificació CE. Així doncs, el programa del 43è Concurs Internacional de Focs d’Artifici inclourà la participació de les següents empreses :
    - Dimecres 24 de juliol – Pirotècnia Sirius (Canadà)
    - Dijous 25 de juliol – Pirotècnia Vulcano (Madrid)
    - Divendres 26 de juliol (Santa Anna) – Pirotècnia Zaragozana (Zaragoza)
    - Dissabte 27 de juliol – Pirotècnia Ma Angustias Pérez (Granada)

El pressupost total del 43è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava-Trofeu Vila de Blanes és de 101.000 euros. Igual que a l’edició de l’any 2012, l’Ajuntament de Blanes abona a cada pirotècnica participant al concurs un import màxim de 19.000€ per espectacle. Al marge d’aquesta quantitat, les bases estableixen un premi de 6.000 € per al primer classificat així com la invitació per participar al concurs de l’any vinent. La resta del pressupost del Concurs de Focs d’Artifici correspon a despeses d’organització.

Tanmateix, per segon any consecutiu, la pirotècnia guanyadora serà convidada perquè s’encarregui de realitzar l’espectacle pirotècnic que es farà a Girona amb motiu de les Fires de Sant Narcís 2013. Segons el conveni signat amb l’Ajuntament de Blanes, l’Ajuntament de Girona abonarà 12.500 € a la pirotècnia per la confecció del castell de focs.


Valoració i Qualificació dels Focs per escollir l’empresa guanyadora

Els membres de la Comissió Tècnica del Concurs de Focs seran els qui, com cada any, hauran de determinar l’empresa guanyadora de l’actual edició, juntament amb els vots que emeti el jurat popular format per 39 persones, entre les quals s’hi compten l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, així com un representant de cada grup polític municipal.


Ahir al vespre la Comissió Tècnica va explicar al Jurat Popular les indicacions que han de tenir en compte a l’hora de valorar cadascun dels espectacles pirotècnics per emetre el seu vot. En aquest sentit, el jurat ha de puntuar cinc aspectes de l’1 al 10, sense utilitzar decimals: la riquesa i varietat de colors; el ritme; l’originalitat; el foc aquàtic; i la potenciació de l’escenari i el conjunt artístic.


D’altra banda, els membres de la comissió també van fer diverses recomanacions, com per exemple que es mirin els focs cada dia des del mateix lloc. El fet que el veredicte del concurs es faci ponderant la valoració de la Comissió Tècnica i del Jurat Popular ha estat sempre molt ben valorat per les pirotècnies participants.

Data de realització: 07/19/2013 | Data de la darrera actualització: 07/19/2013


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300