Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra els 100 anys de l’edifici de l’Hospital Sant Jaume i els 600 anys de la institució


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/25/2013 04:10:24 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FestaMajor2013_FBlanes celebra els 100 anys de l’edifici de l’Hospital Sant Jaume i els 600 anys de la institució

Coincidint amb la festivitat del patró de l’hospital, s’ha recuperat la tradició de fer una cercavila, s’ha inaugurat una exposició commemorativa i s’ha fet una recreació històrica

El 24 de març de 1913 es va inaugurar el nou edifici de l’Hospital Sant Jaume de Blanes, que fins llavors estava situat al centre del municipi, a la plaça denominada precisament Plaça de l’Antic Hospital. Cent anys més tard, coincidint amb la festa de Sant Jaume que s’escau el 25 de juliol, la vila ha celebrat aquesta efemèride, així com els 600 anys que es compleixen de la institució, amb un seguit d’actes organitzats per l’Ajuntament de Blanes i la Fundació Privada Hospital Asil Sant Jaume, amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l’Institut de religioses de Sant Josep de Girona, i la Comissió de la Recreació Històrica.


Antigament els hospitals només atenien persones que no comptaven amb prous recursos, així com gent gran, fent la funció d’asil sense ser-ho. Els ajuntaments administraven l’hospital amb l’església i se’n feien càrrec econòmicament. Com que no comptaven amb prous recursos, l’any 1884 van fer venir a Blanes les Religioses de Sant Josep de Girona, ja que el lema d’aquesta congregació és vetllar pels més desfavorits, els desatesos i els desvalguts.


L’edifici on s’allotjava llavors l’hospital no reunia les condicions necessàries, de manera que es va decidir trobar un lloc més adequat. Tres personatges del municipi van fer possible que la nova construcció fos una realitat. Un d’ells va ser Joan Burcet, un americano que, després de fer fortuna a Panamà, al tornar a Blanes va dedicar-se a fer obres de beneficència. Una d’elles va ser aportar els diners necessaris per a la construcció del nou edifici, del qual en va portar l’administració durant 19 anys.

L’altra personatge va ser mossèn Jaume Arcelos, ecònom de la parròquia Santa Maria, que va iniciar una campanya popular per recollir diners i va aconseguir que el propietari del terreny on es volia construir el nou hospital el cedís gratuïtament. Una part d’aquest solar era propietat de l’escriptor Joaquim Ruyra, que també va lliurar-la pel projecte constructiu. En record d’aquestes persones que van fer possible la construcció de l’hospital, tres dels carrers que l’envolten duen el seu nom: Jaume Arcelos, Joan Burcet i Horta d’en Creus (Joaquim Ruyra era conegut amb el sobrenom de’n Quimet Creus).


Exposició Commemorativa

Aquest i d’altres detalls dels 100 anys del nou edifici, així com dels 600 anys de la institució, es poden descobrir a través de l’exposició que s’ha inaugurat formant part dels actes commemoratius. La mostra, que s’allotja a l’entrada de l’Hospital-Asil Sant Jaume, explica a través de vuit plafons aquesta evolució històrica, centrada majoritàriament en el segle XX. L’exposició s’acompanya d’un catàleg on es recull el la investigació feta per l’Arxiu Municipal de Blanes, i del qual s’han editat 500 exemplars.


La inauguració de l’exposició commemorativa l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Josep Marigó (qui és també president de la Fundació Privada de l’Hospital-Asil Sant Jaume); Jaume J. Barcons, administrador de la Fundació Privada Hospital Asil Sant Jaume; Núria Constans, gerent de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, així com regidors i regidores de l’Ajuntament, entre d’altres.

Val a dir que entre els assistents també s’hi comptava Josep Andreu Geremías, exadministrador de l’Hospital-Asil Sant Jaume. La figura de l’administrador és molt important a la fundació, fins al punt que també existeix el càrrec de l’administrador suplent, que actualment ocupa Ignasi Cañellas, perquè la institució no quedi inoperant en cas que hi hagi alguna circumstància especial.


Gran part de les imatges que hi ha a l’exposició pertanyen al fons de l’Arxiu Municipal, i algunes d’elles són fruït del treball del fotoperiodista Juli Barber, que precisament és l’autor de les fotografies que es recullen a la mostra inaugurada el 24 de juliol, coincidint amb la Festa Major de Santa Anna.

Actes de Sant Jaume i Recreació Històrica

La inauguració de l’exposició s’ha inclòs dins els actes de celebració del patró de l’hospital, que s’escau el 25 de juliol. Després de celebrar una missa en honor al patró a la capella de l’Hospital-Asil i la inauguració de l’exposició, la jornada celebrativa del matí s’ha tancat amb una audició de sardanes amenitzada de nou per la Banda i la Colla Gegantera.


A la tarda ha estat quan estava previst fer per tercer any consecutiu a la Festa Major de Santa Anna una recreació històrica que aquest 2013 s’ha dedicat al 100 anys de la construcció de l’hospital. Una comissió formada per veïns del carrer Ample, l’esbart dansaire Joaquim Ruyra, el grup de teatre Xiroia, els responsables de les parades del mercat de fruites i verdures del passeig de Dintre, comerciants del carrer Hospital, així com botiguers de diversos barris, s’han encarregat d’organitzar i participar en aquest esdeveniment.

Més d’un centenar de persones vestides d’època es distiburïran aquesta tarda pels carrers Ample i Raval passejant-se o bé posant-se al front de parades distribuïdes al nucli històric de la vila. Hi havia gent simulant ser puntaires, pageses, monges, infermeres i doctors, entre d’altres. Tant a la cercavila del matí com a la que està previst que es faci aquesta tarda hi participen tres persones caracteritzades dels personatges que van fer possible la construcció de l’hospital: Salvador Roca ha donat vida a Joaquim Ruyra; Miquel Alventosa a Joan Burcet i Antoni Clusells Queldra a mossèn Jaume Arcelos.

La recreació històrica inclourà una desfilada de vestits d’època de paper, a càrrec del Casal Benet Ribas, seguida pel fi de festa amb balls antics, amenitzada pel grup Pa d’Àngel, que interpretarà música de festa major i de principis del segle XX.

Data de realització: | Data de la darrera actualització: 07/25/2013


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300