Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Xerrada-Col·loqui sobre la importància de la família en l’atenció als malalts afectats per trastorns mentals.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/16/2013 11:53:43 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Xerrada-Col·loqui sobre la importància de la família en l’atenció als malalts afectats per trastorns mentals.

Organitzada per l’Associació de Familiars de Malalts Mentals Positiva amb el suport de l’Ajuntament, la xerrada es va organitzar en motiu del Dia Mundial de la Salut Mental.

La sala d’actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal de Blanes es va omplir ahir a la tarda de gom a gom per assistir a una xerrada-col·loqui en motiu del Dia Mundial de la Salut Mental que es comemora el 10 d’octubre. L’acte estava organitzat per l’Associació de Familiars de Malalts Mentals Positiva del Maresme Nord i la Selva Marítima, amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, i va a anar a càrrec del doctor en psiquiatria Guillem Homet, director mèdic de la Comunitat Terapèutica del Maresme.
Abans d’entrar en matèria, la portaveu de l’entitat –que té la seu a Malgrat de Mar- va recordar que, seguint el mateix objectiu que l’any 1992 va impulsar la Federació Mundial de la Salut Mental a promoure la celebració del Dia Mundial, el què persegueix l’associació és aconseguir equiparar la salut mental amb la física, en el sentit que deixi d’estar considerada com un estigma. Per assolir aquesta fita, es tracta de donar el màxim d’informació.

Per la seva banda, Guillem Homet va encetar la seva intervenció recordant que la probabilitat que al llarg de les nostres vides puguem patir algun tipus de trastorn mental lleu o greu és del 20%, és a dir: que 1 de 4 persones necessitarà en algun moment de la seva vida atencions en salut mental. Segons dades de la Generalitat, l’any 2012 els Centres de Salut Mental de Catalunya van atendre gairebé 216.500 persones i es van realitzar prop de 1.400.000 visites, una activitat que correspòn a un 2’58% de la població adults i un 4’03% dels menors de 18 anys.

El doctor en psiquiatria va defensar la importància que té la família i l’entorn del malalt mental per poder-lo tractar adequadament, excepte en casos molt extrems que requereixen una atenció més intensiva. Això és perquè, contràriament al què s’havia practicat en medicina durant molts anys –quan se’ls ingressava en els manicomis, que acabaven esdevenint en pàrquings-, el què s’ha de fer no és aïllar-los en institucions mentals, sinó tractar-los en el seu propi entorn natural si volem que tinguin alguna possibilitat de recuperació.

Respecte un dels enunciats amb què es presentava la xerrada –símptomes per detectar que estem davant d’un trastorn mental- el doctor Homet va explicar que habitualment els primers episodis apareixen a l’entorn d’entre els 15 i els 25 anys d’edat, si bé en casos més extrems poden fer-ho molt abans. En aquest sentit, va remarcar que no és bo confondre que símptomes com ara estar irascible, capficat, aïllat o trist puguin ser símptomes d’una malaltia mental directament, a no ser que acabi sent molt extrem.

Per últim, el director mèdic va fer una clarificadora distinció entre deficiència, discapacitat i minusvàlua, recordant que per tractar les deficiències es fa amb la medicina; per superar les discapacitats s’ha de comptar amb la família i per fer-ho amb les minusvàlues és la societat qui ha de canviar la seva manera de tractar i reaccionar davant els malalts mentals.
Data de realització: 10/16/2013 | Data de la darrera actualització: 10/16/2013

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300