Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Es congelen la major part d'ordenances pel 2014 llevat de l’IBI, que baixa un 0’5%


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/25/2013 12:37:53 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Es congelen la major part d'ordenances pel 2014 llevat de l’IBI, que baixa un 0’5%

Una de les novetats és que hi haurà reduccions de fins al 75% en la taxa d’obertura d’establiments. Durant la sessió també es va aprovar de nou la nova ordenança de neteja i residus i es van viure moments fora del que és habitual

El tema més destacat del ple municipal de l’Ajuntament de Blanes celebrat ahir a la nit va ser l’aprovació inicial de les ordenances fiscals que entraran en vigor l’1 de gener de 2014. Un dels principals criteris aplicats ha estat la voluntat de no augmentar la pressió fiscal sobre les famílies del municipi en l’actual situació de crisi.

En aquest sentit, els impostos i preus públics pel 2014 no patiran cap increment. El més destacat de les ordenances per a l’any vinent és la rebaixa del 0’5% que hi haurà en l’Impost de Béns Immobles, a proposta de CiU formulada al ple pel seu portaveu, Quim Torrecillas, ja que inicialment estava previst congelar-lo.

L’equip de govern, encapçalat per l’alcalde Josep Marigó, va acceptar la proposta, recordant que fa dos anys l’IBI es va haver d’augmentar el 18% per imposició de l’estat. Les ordenances també es van aprovar amb el recolzament del PP, i en canvi amb els vots en contra tant d’EUiA-ICV com de la regidora no adscrita, Lourdes Fàbrega.

Salvador Tordera va anunciar el vot a favor del Partit Popular, tot i recordar també que hagués preferit que s’hagués rebaixat més la pressió fiscal als contribuents. Per la seva banda, Víctor Catalán des d’EUiA-ICV va lamentar que no hi hagi bonificacions socials segons els ingressos que es tinguin, i Lourdes Fàbrega va anunciar el seu vot en contra perquè considera que les ordenances no són ni progressistes ni socials.

Una de les novetats que inclouen les ordenances fiscals pel 2014 serà la reducció de fins al 75% de la taxa d’obertura d’establiments, tant pels qui posin en marxa comerços com pels qui vulguin regentar bars i d’altres activitats. La màxima reducció del 75% s’aplicarà a totes aquelles persones que actualment estan a l’atur, mentre que la resta que vulguin alçar la persiana per primera vegada tindran una reducció del 50%. L’objectiu d’aquesta nova mesura és afavorir l’obertura de nous locals per incrementar l’activitat econòmica de Blanes i, d’aquesta manera, impulsar i dinamitzar el municipi.

D’altra banda, la única taxa que patirà un increment l’any 2014 serà la de recollida d’escombraries, que augmentarà un 0’5 % respecte aquest 2013. El motiu per aquest augment rau en què de cara a l’any vinent l’Ajuntament de Blanes haurà d’afrontar l’anunciat increment que hi haurà en el cost d’utilització de l’abocador de Lloret de Mar, un servei que augmentarà d’un 2’3%. Per saber com s’ha de repercutir el què cal cobrar per la taxa d’escombraries es tenen en compte dues despeses: la recollida i el tractament de residus.


Nova Ordenança de Neteja Viària i Gestió de Residus

Precisament un altre dels punts destacats de la sessió plenària d’ahir dijous va ser aprovar de nou inicialment la nova ordenança reguladora de la neteja viària i de la gestió de residus. El juny d’aquest 2013 ja es va fer l’aprovació inicial d’un primer redactat de la nova ordenança, que va complir el tràmit d’estar en exposició pública durant l’estiu.

Ara, quan s’havia de fer la seva aprovació definitiva, ha estat necessari reformular la normativa principalment per dues qüestions La primera és que, quan es va fer el primer redactat, es va prendre com a referència la ordenança de residus de la construcció de l’any 2004 i no la seva darrera edició del 2010, que havia derogat l’anterior normativa de sis anys enrere.

La segona raó és que, al lligar els conceptes de la nova normativa de neteja viària i gestió de residus amb les ordenances fiscals, s’ha comprovat que era necessari adequar-los per incorporar-los i tenir-ho tot a punt de cara a l’exercici del 2014. Al haver conceptes que no estaven prou ben definits, es feia difícil l’adaptació de cara a les ordenances fiscals, de manera que calia una revisió.

D’aquesta manera, donat que s’havia de tenir en compte dos paquets de modificacions tècniques respecte l’ordenança que va ser aprovada inicialment el passat mes de juny, el més aconsellable perquè la nova normativa comptés amb totes les garanties jurídiques, era tornar a portar-la a l’aprovació del plenari d’ahir. Aquest darrer aspecte es deu principalment a què, de la mateixa manera que el primer redactat ha comptat ja amb una ampli període d’exposició pública, el nou text també haurà de passar aquest tràmit legal i democràtic.

Així serà després que ahir es va aprovar de nou inicialment amb el recolzament de gairebé tots els grups polítics, llevat del PP que va votar en contra, i de la regidora no adscrita, Lourdes Fàbrega, que es va abstenir.


Ple ordinari amb situacions extraordinàries

El ple ordinari d’aquest mes d’octubre, que s’ha avançat una setmana respecte el què és habitual justament perquè la tramitació de les ordenances es pugui fer dins del què marquen els terminis administratius, també va viure ahir dijous dos moments que van sortir-se del què sol ser habitual.

Per un costat, abans que comencés la sessió van irrompre a la sala de plens un nombrós grup de manifestants contra la LOMCE, és a dir, la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa, també coneguda com la Llei Wert. La protesta per la situació que està patint la comunitat educativa, així com en defensa de drets socials bàsics com la sanitat i a un habitatge digne, havia començat al carrer i va continuar a la sala de plens, que van ocupar durant breus instants.

D’altra banda, una altra de les situacions extraordinàries que es va viure ahir va ser quan el grup municipal d’esquerra unida-iniciativa va abandonar la sala de plens. I ho va fer en el moment en què s’havia de sotmetre a votació la ratificació de l’exempció de l’IBI per a l’any 2013 al Col·legi Santa Maria.

Per qüestions legals, la formació política no podia votar en contra, i per qüestions ideològiques, tampoc podia abstenir-se, la única opció de vot que li quedava.

Per tant, van optar per sortir de la sala mentre es va votar aquest punt, que es va aprovar amb la única abstenció de la regidora no adscrita, i després van tornar a incorporar-se a la sessió.

Pel que fa a la resta de punts de l’ordre del dia que es van tractar, van ser els següents :

L’aprovació de les modificacions de crèdit del pressupost municipal vigent es va fer amb l’abstenció de CiU i PP i els vots en contra de la resta de grups.

Dos dels punts que estaven relacionats amb un mateix tema: l’aprovació d’un conveni urbanístic perquè s’implanti un supermercat de 2.000 m2 a La PLantera, on hi ha l’antiga Cooperativa Agrícola, es va aprovar amb els vots a favor de CiU i PP i els vots en contra d’EUiA-ICV i Lourdes Fàbrega.

El ple va incloure a partir d’aquí 3 punts relacionats amb la plantilla de treballadors de l’Ajuntament de Blanes. La modificació de la relació de llocs de treball es va aprovar amb la unanimitat de gairebé tots els grups, llevat de l’abstenció de la regidora no adscrita. Per la seva banda, la modificació de la gestió de determinades absències al lloc de feina, es va aprovar amb l’abstenció d’EUiA-ICV. I per últim, la modificació del capítol 1 del pressupost municipal 2013 es va aprovar en aquest cas amb l’abstenció del PP.

A la part de control es van debatre 3 mocions presentades per EUiA-ICV. La primera va ser de rebuig a la reforma de les pensions del govern de l’estat, i es va aprovar amb els vots en contra del PP. La segona estava relacionada amb l’aprovació de les futures pliques de serveis de l’ajuntament i va prosperar amb la unanimitat de tothom. Per últim, la tercera presentada en representació de les associacions de veïns de Blanes i el Comitè d’Empresa de l’Hospital Comarcal per a la recuperació dels serveis sanitaris a la Selva Marítima, es va aprovar amb els vots en contra de CiU.

El ple va tancar-se pels volts de la 1 de la matinada, després dels precs i preguntes formulades tant des dels grups a la oposició com per membres del públic assistent.


Data de realització: 10/25/2013 | Data de la darrera actualització: 10/25/2013

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300