Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes renova el Vot de Vila, una tradició bicentenària.


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/28/2013 12:14:45 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes renova el Vot de Vila, una tradició bicentenària.

L’Alcalde de Blanes, Josep Marigó, va ser l’encarregat de renovar el Vot de Vila, celebració que es remunta al 1795. Durant l’acte es va recordar la recent beatificació del Pare Jaume Puig i de Sebastià Llorens, grans devots de la Mare de Déu del Vilar.

Blanes va viure ahir diumenge un any més la celebració de l’Aplec Votiu de Sant Rafel, que va tenir lloc al Santuari del Vilar. Es tracta d’una celebració que es manté al municipi des de fa més de dos segles, i que des de fa uns quants anys se celebra sempre coincidint amb el darrer diumenge del mes d’octubre.

L’any 1794, quan es temia per la possible arribada a Blanes de les tropes franceses de Napoleó Bonaparte, els devots de la Mare de Déu del Vilar es van endur la seva imatge del Santuari per protegir-la a la parròquia Santa Maria. Va ser llavors quan van prometre a la verge que, si els salvava de l’amenaça de les tropes invasores, assistirien cada any al Santuari per renovar la prometença. El 24 d’octubre de 1795 els devots van retornar la imatge al Santuari i, en compliment de la prometença per haver-los lliurat de l’amenaça, van llegir el Vot de Vila per primera vegada.

Tal i com marca la tradició, la renovació del Vot de Vila que es va perpetuar ahir va anar a càrrec de l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, qui va destacar: “És important seguir mantenint vives tradicions com el vot de vila, no només pel seu sentit religiós, sinó per la contribució que fa per refermar la identitat dels pobles, construïdes en base al sentit popular que tenen tradicions com aquestes”. Per complir el Vot de Vila, el batlle va llegir el text escrit en català fa més de 200 anys enrere, que encara es conserva en el redactat original del segle XVIII.

L’acte va comptar amb l’assistència de regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, que van encapçalar la celebració asseguts a l’altar juntament amb els membres de l’Obreria del Vilar. Després del Vot de Vila es va fer una missa concelebrada. Un cop acabada la missa, enguany la litúrgia de l’acte va incloure com a novetat que l’ornament floral que va estar presidint l’altar es va dipositar las peus de la imatge de Sant Rafel que està situada a un dels costats de l’ermita, en recordatori que se celebra la seva festa. Per tancar la bicentenària celebració, es va oferir un aperitiu que es va servir al porxo del Santuari.

Aplec Votiu 1Aplec Votiu 2Aplec Votiu 3Aplec Votiu 4Aplec Votiu 5Aplec Votiu 6Aplec Votiu 7

Recordatori de la beatificació de Jaume Puig i Sebastià Llorens

Durant l’ofici es va fer especial esment a la recent beatificació -que s’ha fet l’octubre d’aquest any- del Pare Jaume Puig i de Sebastià Llorens. Jaume Puig va ser director del Col·legi Santa Maria de Blanes, mentre que Sebastià Llorens hi mantenia una estreta relació després que n’havia estat alumne. A tots dos se’ls considera com uns dels primers màrtirs cristians de la guerra civil espanyola a Blanes, i estaven units per la devoció que tenien envers la verge del Vilar. Al principi de la guerra civil, Sebastià Llorens va amagar la imatge de la verge a casa seva, on també es va refugiar Jaume Puig. Avui dia sengles carrers de Blanes estan dedicats a ells amb els seus noms.

Per facilitar l’accés al Santuari del Vilar de tots aquells que no disposaven de transport privat es va posar a la seva disposició un autocar gratuït que va sortir a les 12 del migdia des de la plaça Catalunya i va tornar cap a Blanes a quarts de tres del migdia.

D’altra banda, val a dir que la celebració d’ahir també va coincidir amb la posada en marxa del nou enllumenat que l’Obreria del Vilar s’ha encarregat d’instal·lar tant a la zona del cambril, com a la de l’altar i al propi Santuari. Es tracta d’un llum de baix consum que contribuirà a il·luminar encara millor tot el recinte, a l’hora que també permetrà estalviar.


Data de realització: 10/28/2013 | Data de la darrera actualització: 10/28/2013

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300