Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Èxit de participació al curs d’autoprotecció per a dones de la Policia Local


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/06/2013 12:46:21 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Èxit de participació al curs d’autoprotecció per a dones de la Policia Local

El curs teòrico-pràctic, que consta de dues sessions, ha comptat amb la inscripció d’un total de 54 dones repartides en els dos grups que s’han format

Avui s’han impartit les dues primeres sessions del curs d’autoprotecció per a dones que ha organitzat la Policia Local de Blanes. La formació teòrico-pràctica s’ha estructurat en dos grups que, un cop acabat el curs, hauran fet dues sessions de tres hores cadascuna.

Des de la Policia Local de Blanes s’ha fet una valoració molt positiva del resultat obtingut amb la convocatòria d’aquesta primera experiència en aquest àmbit. De fet, ja fa uns dies que es van haver de tancar les inscripcions al haver superat amb escreix les expectatives i les previsions, que havien posat el topall de com a màxim entre 20 i 25 alumnes per a cada grup.

En total, participen al curs d’autoprotecció gratuït 54 dones, 27 a cada grup. L’èxit de participació ja ha fet plantejar l’Ajuntament de Blanes la possibilitat d’organitzar noves sessions en un futur.

El nombre d’inscripcions ha fet necessari reforçar el grup d’agents de la Policia Local de Blanes que s’havia d’encarregar d’impartir les sessions, i se n’ha incorporat un quart als tres que inicialment estava previst. Sota el lema No més violència contra les dones, per a la organització del curs la Policia Local ha comptat amb la col·laboració de la Plataforma de Dones de Blanes.

El curs s’ha adreçat específicament a les dones que vulguin incrementar el seu nivell de resposta en situacions que posin en perill la seva seguretat personal. A causa del seu doble vessant teòric i pràctic, l’indret triat per impartir-lo ha estat la Ciutat Esportiva Blanes, ja que els consells pràctics han estat, bàsicament, claus de defensa personal.

Agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana

Els encarregats d’impartir el curs són un grup de quatre policies especialitzats en seguretat ciutadana. Els encapçala l’agent Felipe L. –expert en defensa personal-, que és qui s’encarrega de donar a conèixer a les alumnes la part més teòrica, i després supervisa la pràctica.

Per la seva banda, els seus tres companys són els qui escenifiquen els exercicis i claus que es poden aplicar a la vida real, i després ajuden a les alumnes a provar-los. Es tracta del caporal Jesús U., i dels agents Mireia V. i Ruben C. Tots quatre pertanyen a la Unitat de Seguretat Ciutadana i a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà i, per tant, coneixen de ben a prop els casos i situacions més habituals. Val a dir que, per a la preparació d’aquest primer curs, els agents han comptat amb la col·laboració de la Policia Local de Malgrat de Mar, que els ha facilitat material i assessorament.

La idea d’organitzar el curs d’autoprotecció s’emmarca en la mateixa línia de treball que té el cos policial d’incentivar la prevenció envers la ciutadania. En aquest cas, el curs d’autoprotecció s’ha pensat per a totes les dones en general, no tan sols per casos relacionats amb la violència de gènere. Per això, s’ha adreçat a dones de qualsevol edat que volguessin informar-se sobre com podien reaccionar en cas de trobar-se en situacions de perill per a la seva integritat física.

Els agents han explicat de forma teòrica i pràctica les tècniques més adequades per poder repel·lir les agressions que són més habituals. Per això, s’han tingut en compte de forma especial les agressions més comunes de violència de gènere, així com les provocades per delinqüents com ara estrebades de bossa, situacions d’atracament, d’agressió, etc

Abans que comencessin les dues sessions d’avui dimecres, el sergent Rafael Ruiz de la Policia Local de Blanes s’ha encarregat de donar la benvinguda a totes les assistents. El sergent ha recordat la importància de denunciar en especial tots aquells casos relacionats amb la violència de gènere ja que, si bé durant els darrers anys les víctimes han començat a perdre la por a fer aquest pas, encara hi ha força nombre de dones que no s’atreveixen a fer-lo per por o perquè desconeixen els mecanismes d’ajuda amb què poden comptar.

Consells Pràctics d’Autoprotecció

Els consells que s’han donat davant una situació que pugui posar en perill la integritat física han estat els següents :

  - Mantenir la calma, ja que els nervis poden fer-nos perdre l’avantatge que els nostres coneixements ens puguin donar sobre el presumpte agressor.
  - Avaluar la situació: no perquè un individu ens inspiri temor ha de ser necessàriament un agressor.
  - Estar sempre alerta i anticipar-se a l’agressor.
  - Conèixer les nostres possibilitats: podem saber defensar-nos, però hem d’avaluar els possibles coneixements de l’agressor i les nostres possibilitats si intentem eludir l’agressió o reduir l’individu.
  - Evitar un enfrontament directe: a vegades és millor sortint corrent fintant, mai en línia recta.
Demanar ajuda a crits també funciona com a mètode persuasiu:
  - Tenir confiança en una mateixa i en la tècnica: una defensa aplicada amb por és menys efectiva que si s’aplica amb seguretat, contundència i serenitat.
  - Dominar la situació: la mateixa tècnica aplicada amb un crit intimidador o una actitud que ens faci semblar fora de control ajuda a atemorir a l’agressor i la fa més efectiva.
Aprofitar els elements que puguem tenir al nostre abast (un paraigua, una carpeta, etc) per ajudar-nos a mantenir l’agressor a distància.


Data de realització: 11/06/2013 | Data de la darrera actualització: 11/06/2013

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300