Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Es posa en marxa la 12a edició del Voluntariat per la Llengua


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/28/2013 09:47:41 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Es posa en marxa la 12a edició del Voluntariat per la Llengua

L’Oficina de Català fa 10 anys que organitza aquesta campanya que, fins al moment, ja ha mobilitzat més de 2.000 blanencs, amb una mitjana de 150-300 persones/any

L’Ajuntament de Blanes, a través de l’Oficina de Català, ha posat en marxa la Campanya de Voluntariat per la Llengua, que aquest novembre ha arribat a la 12a edició consecutiva. La presentació d’aquesta nova edició va tenir lloc el vespre d’ahir dimecres a la sala d’actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal. L’acte el van encapçalar la regidora del Servei de Català, Susana Ramajo, i la directora de l’Oficina de Català de Blanes, Elisa Sola.

Aquesta 12a edició de la Campanya de Voluntariat per la Llengua compta amb la participació de 90 persones que, sumades a les que ho van fer a l’11a edició del passat mes de març, fan un balanç de 190 persones el 2013. Blanes és una de les poblacions on es registra en cada edició un gran nombre de participants. Aquesta campanya d’arrel ciutadana va començar a fer-se en aquest municipi el març de 1993, ara fa 10 anys, i al llarg de totes les edicions ha mobilitzat més de 2.000 blanencs, amb una mitjana d’unes 150-300 persones cada any.


El Voluntariat Lingüístic consisteix a posar en contacte una persona que està aprenent català amb una altra de catalanoparlant perquè puguin practicar la llengua en un ambient distès: tot passejant, en un bar, en un centre cívic, assistint a un espectacle, etc. Inicialment es va començar fent una edició anual, el mes de març, i darrerament aquesta campanya s’entén com un programa obert al llarg de tot l’any, amb dues edicions marcades: els mesos de novembre i de març. Per tant, la borsa de voluntaris i d’aprenents està permanentment oberta i la gestiona l’Oficina de Català.


Entre els beneficis d’aquesta campanya hi ha l’estrictament lingüístic, que és la millora de la fluïdesa que experimenten els aprenents, però també el social, perquè ajuda a la integració i a la cohesió de les persones. A més a més, incideix en un aspecte clau per millorar l’actitud lingüística dels catalanoparlants: el fet de mantenir la llengua catalana encara que la fluïdesa de l’interlocutor no sigui completa, entenent aquesta actitud com a signe d’hospitalitat i d’ajuda de l’altre i no pas com a signe de mala educació.

Aquest recorregut de 10 anys de feina fa que aquesta campanya estigui totalment arrelada al territori i compti amb la implicació d’institucions, del teixit associatiu, comercial i econòmic del municipi. N’és un exemple l’adhesió de les dues entitats comercials de Blanes, amb més de 300 botigues, bars i restaurants associats. D’altra banda, aquesta campanya es duu a terme de manera normalitzada en els centres educatius de secundària com a eina de suport a la tasca docent.


Per donar encara més al·licients a la pròpia campanya, des de l’Oficina de Català es programen tot un seguit d’activitats paral·leles, culturals i de coneixement de l’entorn, per incentivar aquesta cohesió al grup. Entre elles, destaquen enguany la sortida a Sant Miquel del Fai del proper dia 7 de desembre, així com la col·laboració amb la Marató de TV3 amb els tastets de cuina d’arreu del món a 1 euro que es farà el diumenge 15 de desembre al passeig de Mar. En aquesta activitat voluntaris i aprenents estan cridats a portar un plat cuinat per ells com a aportació solidària de grup envers aquesta altra iniciativa popular.

L’any 2005, el Voluntariat per la Llengua va ser reconegut per la Comissió Europea com una de les 50 millors pràctiques de reforç per al ‘aprenentatge d’una llengua que s’estaven portant a terme a la Unió Europea, i una mostra de l’èxit d’aquesta iniciativa és que s’ha implantat a les Illes Balears, al país Valencià i a Andorra. A la Vall d’Aran també s’ha adaptat per a l’occità, i a l’estranger al a província de Bolzano (Itàlia), així com a la regió de Flandes (Bèlgica).


Data de realització: 11/28/2013 | Data de la darrera actualització:

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300