Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

84 anys de “Pastors i Misteris”, els Pastorets de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/23/2013 11:18:51 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

84 anys de “Pastors i Misteris”, els Pastorets de Blanes

450 persones han anat aquest cap de setmana al Teatre per veure la popular representació nadalenca escrita pel poeta blanenc Pere Puig i Llensa i estrenada l’any 1929

Aquest cap de setmana el Teatre de Blanes ha acollit la representació nadalenca per excel·lència que no sol faltar mai a la seva cita coincidint amb aquestes dates. Es tracta de l’obra “Pastors i Misteris”, més coneguda popularment com els “Pastorets de Blanes”, que enguany han complert els 84 anys d’història. L’autor d’aquest poema de Nadal en sis episodis, escrit íntegrament en vers, és Pere Puig i Llensa (Blanes, 1907-2002). Entre les dues representacions que es van fer dissabte a la nit i diumenge a la tarda, es calcula que han assistit unes 450 persones de públic.

Perquè els espectadors que van omplir el teatre poguessin endinsar-se en l’entorn rural de 2.000 anys enrere, s’ha de tenir en compte la suma del treball comú de prop d’un centenar de persones. Actors i actrius principals, figurants, angelets i dimonis, dansaires, escenografia, llum i so, perruqueria, maquillatge, músics, membres del cor, apuntadors... i una pila de sol·lícites mares, pares, tiets i àvies, amics i col·laboradors que apleguen esforços perquè a la representació no li falti cap ni un detall.


Fotos: Pep Anton Vieta
Organitzada pel Grup dels Pastorets de Blanes amb el suport de l’Ajuntament, des de fa 5 anys la representació la fan un grup de joves actors i actrius de la vila dirigits pels veterans Pere Puig i Camps i Jaume Bou, que durant molts anys van encarnar els dos papers principals. Tot això ha permès donar la necessària continuïtat generacional i que no es perdi aquesta emblemàtica representació teatral nadalenca. Fins ara, ja hi han passat quatre generacions d’actors i actrius.Al llarg dels anys, la representació també s’ha adaptat a l’època i ha anat introduint novetats, com per exemple les projeccions que hi ha al darrera, com a fons d’escenari, per donar major sensació de realitat. Un altre canvi que s’ha afegit darrerament és que s’ha donat major protagonisme a alguns dels figurants.

Els Pastorets de Blanes

“Pastors i Misteris” s’ha convertit en un clàssic del teatre blanenc i en un dels actes que mai sol faltar dins la programació de les festes nadalenques de la ciutat des que es va estrenar l’any 1929. Llavors, la primera vegada que es va representar estava previst que fos coincidint amb el dia de Nadal, però la malaltia d’un dels actors principals va fer que s’hagués d’ajornar fins a Cap d’Any.


El teatre del Centre Catòlic, l’entitat que l’any 2006 va celebrar el seu centenari, va ser l’escenari on es va estrenar l’obra. Des d’aleshores, els Pastorets de Pere Puig i Llensa s’han anat representant a diferents indrets: a l’Esbarjo Parroquial, al Cinema Fortuny i, des de 2003, al Teatre de Blanes. També s’han pogut veure ocasionalment fora del municipi, a Tossa o a La Garriga.

La particularitat d’estar escrits en vers, així com la música escrita ex professo per Mossèn Joan Batlle, fan aquests Pastorets molt més especials que la resta de representacions que també tenen lloc durant aquests dies a d’altres poblacions del país, generalment una adaptació de la popular obra de Folch i Torres.


Al llarg de 84 anys, els actors i actrius de “Pastors i Misteris” han ofert moltes estones de diversió, i les seves cançons les han taral·lejat vàries generacions de blanenques i blanencs. Els primers actors que la van representar van ser, a banda del propi autor Pere Puig i Llensa, Maximià, Mestres, Baltrons, Fèlix Andreu, Comas, Bibiloni, Ribas, Torrella, Joaquim Puig, Joan Carles, Sureda i Francesc Bosch.

Temps enrere, la funció es representava durant tres dies coincidint amb les festes més importants de llavors: el dia de Nadal, Sant Esteve i Reis. Actualment, la representació es fa uns dies abans d’aquestes dates i enguany es va fer el dissabte 21 a la nit, així com el diumenge 22 a la tarda.

Data de realització: 12/23/2013 | Data de la darrera actualització:

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300