Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Massiva assistència de públic a la xerrada d’Aula Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/15/2014 04:28:58 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Massiva assistència de públic a la xerrada d’Aula Blanes

L’acte divulgatiu, a càrrec del jove investigador blanenc Tomàs Llorens, va tractar sobre l’origen de la vida a la Terra i ha encetat el cicle d’aquest 2014

La Biblioteca Comarcal de Blanes es va omplir de públic ahir al vespre per assistir a la xerrada “Els microorganismes del sofre i l’origen de la vida a la Terra”, que va anar a càrrec del jove investigador blanenc tomàs Llorens i Marès, que actualment està integrat a l’equip del Centre d’Estudis Avançats de Blanes-CSIC. La conferència, d’alt nivell pedagògic, va comptar amb una massiva assistència de públic, que va omplir la sala d’actes Roberto Bolaño.


Tomàs Llorens va dividir les seves explicacions sobre l’origen de la vida en tres parts. Primer va acostar al públic les teories actuals sobre la formació de la Terra i la vida en ella. La teoria de la sopa química i l’altra teoria, més moderna, de la panspèrmia, segons la qual la vida a la Terra té origen extraterrestre, van servir per iniciar l’explicació sobre l’evolució de la vida en el planeta.Durant aquesta part de la xerrada, el ponent va parlar també de la primera cèl·lula anomenada LUCA (l’últim avantpassat comú universal), que va aparèixer fa 3.800 milions d’anys i que era força diferent a les actuals.

En la segona part, l’entusiasta investigador va destacar la importància dels microorganismes en la vida de la Terra i va fer notar com els diferents avanços tècnics des del primer microscopi inventat l’any 1673 per Antoine van Leeuwenhoek fins als anys 20 del segle passat amb el microscopi electrònic han servit per fer evolucionar el que es coneix com a arbre de la vida. Una classificació dels éssers vius del planeta que abans del 1670 només comprenia plantes i animals, i que ara comprèn tota la gran diversitat microbiana, i que des de l’any 1990 es divideix en 3 dominis: eucariotes, arqueus i bacteris. A tall d’anècdota, va comentar que en els oceans el 95% de la vida són microorganismes i que el cos d’un humà, per cada cèl·lula pròpia, hi ha 10 que són microorganismes.

La darrera part de la xerrada va servir per acostar el treball més específic que desenvolupa Tomàs Llorens en la seva feina investigadora: els ambients del sofre i els seus microorganismes. Uns éssers claus en la vida a la Terra perquè són capaços de viure sense oxigen i permeten estudiar la situació dels oceans fa milions d’anys. Pel seu estudi hi hauria la possibilitat d’anàlisi de les anomenades zones mortes que apareixen en els oceans dins els cicles de la Terra, tot i que és molt més apropiat fer-ho en zones on de manera natural hi manca oxigen com ara als fiords, als llacs, als tapets microbians o al Mar Negre.


En aquest darrer sentit, la investigació que Llorens ha dut a terme és a partir de les mostres dels estanys Cisó o estanyol vermell i l’estany de Banyoles, dos indrets propers que han permès l’estudi dels microorganismes del sofre, i en concret del bacteri Chlorobium luteolum, de qui han aconseguit reconstruir el genoma. Una sentida ovació va donar pas al torn de preguntes que va tancar l’acte de divulgació que Aula Blanes va proposar per encetar aquest nou cicle de xerrades del 2014.
Data de realització: 01/15/2014 | Data de la darrera actualització:

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300