Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El CEAB desembarca a Blanes amb FOTCIENCIA 10 i una conferència sobre l’Àrtic Desconegut


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/24/2014 10:30:18 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El CEAB desembarca a Blanes amb FOTCIENCIA 10 i una conferència sobre l’Àrtic Desconegut

L’objectiu d’aquestes activitats és apropar la ciència i la tecnologia als ciutadans a través d’una exposició i una xerrada que anirà a càrrec de l’investigador del CEAB, Enric Ballesteros

L’Ajuntament de Blanes i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) han organitzat dues activitats que tindran lloc durant aquests dies a Casa Saladrigas amb l’objectiu d’apropar la ciència i la tecnologia als ciutadans i ciutadanes.

Per aconseguir-ho, s’ha posat en marxa una exposició fotogràfica que anirà acompanyada d’altres activitats com una conferència divulgativa sobre l’Àrtic. La xerrada, que es farà el 29 de gener i anirà a càrrec de l’investigador del CEAB especialitzat en biologia marina, el doctor Enric Ballesteros, tractarà sobre l’”Àrtic Desconegut”.

Enric Ballesteros participa des de fa un temps amb l’ex-investigador del CEAB Enric Sala -que actualment treballa per la National Geographyc Society a Washington DC (Estats Units)- en un gran projecte a escala mundial, centrat en l’estudi de zones remotes, no afectades per la mà de l’home. L’objecte d’aquest estudi és poder reunir les característiques que defineixen aquestes zones per tal de proposar als diferents països amb competències en la gestió d’aquests espais pristinc, un pla per crear grans àrees protegides que funcionen com a reserves de biodiversitat al mar.

Exposició FOTCIENCIA 10

Ahir al vespre es va donar el tret de sortida a la primera activitat amb la inauguració de l’exposició, un acte que van encapçalar el regidor de Participació Ciutadana, Serveis Tecnològics i Urbanisme, Miquel Lupiáñez; i el director del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, Daniel Martín. Es tracta de la mostra FOTCIENCIA 10, que inclou una selecció del Certamen Nacional de Fotografia Científica, convocat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FCYT). En aquest cas, FOTCIENCIA 10 correspon a l’edició que es va convocar l’any 2012.


La mostra es podrà visitar a Casa Saladrigas fins el proper 18 de febrer, i inclou diversos treballs fotogràfics en el món de la natura i la ciència. L’objectiu del concurs -i per tant de l’exposició-, és divulgar la ciència i la tecnologia mitjançant una visió artística i estètica suggerida a través d’imatges científiques, acompanyades d’una explicació del què estan il·lustrant. Es tracta d’una visió diferent de la ciència, emmarcada en instantànies d’una gran bellesa que desperten la curiositat del visitant.


Això és, en definitiva, el què busca FOTCIENCIA: oferir a l’espectador el gran nombre de possibilitats que hi ha per mostrar-nos els racons més amagats de la ciència. Aquells fenòmens que l’ull humà no pot percebre, però que es poden captar a través d’un teleobjectiu o un ull de peix. Càmera en mà, els autors de les instantànies ens conviden a capbussar-nos en allò més petit, més llunyà i més remot, i fins i tot descobrir a escala microscòpica imatges que ens evoquen llocs coneguts, viatjar a llocs remots de la natura i captar fenòmens naturals o bé de comportaments dels animals.


Actualment FOTCIENCIA ja ha celebrat 11 edicions, i ha arribat a ser una referència de com apropar la ciència a la societat a través de l’art de la fotografia. Això significa que, al llarg de tota una dècada, el certamen ha esdevingut en testimoni del diàleg entre dos llenguatges universals: la fotografia i la ciència, ple de matisos i peculiaritats.

La selecció fotogràfica de FOTCIENCIA 10 destaca per la seva qualitat fotogràfica i la seva capacitat de suggestió, així com per l’habilitat que han tingut els seus autors per conjugar imatges atractives amb textos divulgatius. El primer premi d’aquesta edició en la categoria general va ser per Juan Manuel Maroto, amb la fotografia titulada “Bailarina”, mentre que el primer premi en la categoria micro va ser per Valerio Violani i Camila Coletti, amb el treball titulat “Grafeno Post-Impresionista”.


El primer accèssit en la categoria general va ser per la instantània “Avispa asiàtica patrullando en colmenar”, de Danel Solabarrieta; mentre que “Los Órganos de La Gomera”, de Maria José de la Mata, Enrique Rodríguez i Eberhardt Josué Friecrich, va obtenir el primer accèssit en la categoria micro. Per últim, el premi “La ciencia en el aula” va ser pel treball “Fluorescencia entrópica”, d’Alicia Albaladejo, Alejandro Martínez, Francisco Javier Tébar David Villodre.

FOTCIENCIA 10 es podrà visitar els dimarts i dimecres de 10 a 13 h, així com dijous, divendres i dissabte de 17 a 20 h a Casa Saladrigas.

Data de realització: 01/24/2014 | Data de la darrera actualització:


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300