Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’investigador del CEAB Enric Ballesteros apropa l’Àrtic Desconegut a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/30/2014 02:49:54 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’investigador del CEAB Enric Ballesteros apropa l’Àrtic Desconegut a Blanes

El científic ha fet una xerrada a Casa Saladrigas formant part de les activitats que el CEAB organitza amb l’Ajuntament per apropar la ciència i la tecnologia als ciutadans

El doctor Enric Ballesteros, investigador del CEAB especialitzat en biologia marina, va protagonitzar ahir al vespre una xerrada que es va allotjar a Casa Saladrigas de Blanes per donar a conèixer al nombrós públic que hi va assistir alguns dels trets més característic d’una zona del planeta terra més poc investigada: l’Àrtic. Precisament per aquest motiu, la xerrada es presentava sota el títol “L’Àrtic Desconegut”.

Ballesteros participa amb l’ex-investigador del CEAB, el doctor Enric Sala, en un gran projecte a escala mundial que se centra en l’estudi de zones remotes que no estan afectades per la mà de l’home, anomenades “prístines”. Enric Sala treballa actualment per la National Geographyc Society a Washington. Va ser amb un equip d’aquest organisme amb qui Enric Ballesteros va participar en una expedició que es va fer l’any passat a l’Àrtic.


L’estudi on participa Enric Ballesteros vol aplegar les característiques més destacades que defineixen aquests espais prístins. Un cop reunida tota aquesta informació, es proposarà als diferents països amb competències en la seva gestió pristins un pla per crear grans àrees protegides que funcionin com a reserves de biodiversitat al mar.

Projecte Pristine Seas a l’Àrtic rus

Es tracta del Pristine Seas, un projecte d’investigació que s’està fent a diversos indrets entre els quals hi ha la Franz Josef Land (Terra de Francisco José), un arxipèlag rus remot que allotja un ecosistema àrtic salvatge que inclou ossos polars, morses, balenes, foques i grans colònies d’aus marines. Va ser fins aquí on un grup internacional de científics i cineastes va viatjar durant l’estiu de 2013 per reunir tant imatges com informació. A banda dels objectius científics, durant l’expedició National Geographic també va rodar imatges per fer un documental que mostra les meravelles naturals d’aquest indret, una pel·lícula que està previst que s’estreni abans de l’estiu.


Amb l’ajuda de diverses fotografies que va projectar durant la xerrada d’ahir, el doctor Ballesteros va parlar de les meravelles naturals que es va trobar durant la seva experiència, així com de les dures condicions amb què havien de treballar. Una de les més adverses és que es tracta d’ambients complicats de recórrer per la deriva dels trossos de gel que suren, així com per les parets glaçades que s’alcen en les costes de la multitud de petites illes que formen l’arxipèlag, cosa que fa impossible poder desembarcar-hi.

Al final de l’acte, el doctor Enric Ballesteros també va compartir amb tots els assistents diverses anècdotes relacionades amb la vida quotidiana del que significa conviure amb científics internacionals durant una expedició en una terra tan remota i tan inhòspita. La xerrada d’ahir dimecres forma part del cicle d’activitats que han organitzat l’Ajuntament de Blanes i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes amb l’objectiu d’apropar la ciència i la tecnologia als ciutadans i ciutadanes.


Les activitats es van iniciar la setmana passada, amb la inauguració de l’exposició fotogràfica FOTCIENCIA 10, que s’allotjarà a Casa Saladrigas de Blanes fins el proper 18 de febrer. La propera activitat que s’ha organitzat dins aquest mateix cicle tindrà lloc a mitjans del proper mes. En aquest cas l’investigador del CEAB, el doctor Rafa Sardà, s’encarregarà de parlar sobre l’erosió de la platja de Blanes.
Data de realització: 01/30/2014 | Data de la darrera actualització:

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300