Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Una gestió integral per solucionar la manca de sorra i els temporals a la Platja de S’Abanell


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/14/2014 12:15:27 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Una gestió integral per solucionar la manca de sorra i els temporals a la Platja de S’Abanell

Rafael Sardà, del CEAB, i José A. Jiménez, de la UPC, van proposar aquesta solució en motiu d’una xerrada-debat organitzada sobre aquest tema

Ahir al vespre va tenir lloc a Blanes una nova activitat inclosa al cicle organitzat per l’Ajuntament i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) amb l’objectiu d’apropar la ciència i la tecnologia als ciutadans i ciutadanes. En aquesta ocasió, Casa Saladrigas va allotjar un interessant xerrada-debat sobre un dels temes que durant les darreres dècades ha preocupat més a nivell mediambiental i turístic la ciutadania del municipi: la protecció de la platja de S’Abanell i la manca de sorra, especialment al seu tram final a tocar del riu Tordera.

Per centrar el debat es va comptar precisament amb dos experts en la matèria: Rafael Sardà, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, i José A. Jiménez, del Laboratori d’Enginyeria Marítima de la UPC, la Universitat Politècnica de Catalunya.


Una gestió integral de la platja de S’Abanell

A la primera part de la xerrada, Rafael Sardà va demostrar -a través de les fotografies que fa setmanalment del perfil sencer de la platja de S’Abanell- l’evolució del dipòsit de sorra als diferents trams. Així, a la darrera fotografia efectuada el 7 de febrer de 2014, les mesures indiquen que a la zona més propera a Sa Palomera la platja compta amb una amplada de 28 metres, mentre que en canvi al Delta de la Tordera no en queda, perquè no hi ha sorra.


Segons va explicar Sardà, si l’amplada baixa dels 26 metres els temporals poden afectar el passeig, ja que la platja no pot frenar la força de les onades, i si està per sota dels 10 metres d’amplada, la situació ja és preocupant. L’estabilitat que hi ha actualment a la major part de la platja s’ha degut principalment a la manca de temporals que hi ha hagut aquests darrers anys, així com a un major nombre d’episodis de pluja, que han contribuït a aquesta situació més favorable.

Davant aquesta situació, l’investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes va concloure que, si bé de moment la major part de S’Abanell està en una situació estable, en canvi considera que sí s’hauria d’emprendre alguna mesura urgent per restaurar el Delta de la Tordera.

En el mateix sentit es va pronunciar José A. Jiménez, qui precisament l’any 1998 va formar part de l’equip de la UPC a qui se li va encarregar l’estudi sobre l’impacte que havien provocat sobre la platja de Blanes les extraccions de sorra que va fer el Ministeri l’any 1994. Una de les solucions que es va plantejar llavors per evitar que es tornessin a produir destrosses al passeig, així com la conseqüent manca de sorra, va ser la construcció d’esculls artificials situats estratègicament al llarg de la platja de S’Abanell i la Marina.


Durant la xerrada, l’expert del Laboratori d’Enginyeria Marítima va recordar que, malauradament, les aportacions de sorra que es van fer el maig de 2008 i l’agost de 2009, que van comportar uns tres milions d’euros d’inversió, se les van endur sengles temporals en totes dues ocasionis. D’altra banda, també va criticar la poca idoneïtat d’haver emplaçat l’estació transformadora i els pous de captació de la planta dessalinitzadora de Blanes just al Delta de la Tordera ja que, segons va explicar, això no havia fet sinó empitjorar la situació.

Respecte aquesta darrera qüestió, el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Blanes, Miquel Lupiáñez, va aportar una novetat de fa pocs dies, en el sentit que el consistori blanenc ha aconseguit el compromís de la Generalitat perquè l’Agència Catalana de l’Aigua, l’administració competent en aquesta matèria, s’encarregui de retirar aquestes construccions del tram final de S’Abanell. De moment, des de l’ACA encara no s’ha concretat quan està previst que es facin aquests treballs, tot i que s’espera que pugui ser abans de la temporada turística d’aquest any.


Per últim, la solució integral per arranjar els problemes de S’Abanell que van proposar Rafael Sardà i José A. Jiménez passa per una gestió integral de les tres funcions que tenen les platges: la recreativa lligada al turisme, la de protecció pels temporals i la natural de l’ecosistema. Per això, tots dos experts van coincidir en què cal que les solucions es consensuïn amb tots els agents implicats de manera coordinada, amb un necessari lideratge de l’administració més propera, l’Ajuntament, per defensar els interessos locals davant les altres administracions que tenen les competències en aquest àmbit: Generalitat i govern estatal.

Durant la xerrada també es va presentar el llibre Cap a un nou model integral de Gestió de les platges, que inclou diversos estudis en què han participat diversos experts en aquest àmbit, entre ells Rafael Sardà i José Antonio Jiménez.


El cicle organitzat per l’Ajuntament de Blanes i el CEAB es tancarà el proper dimarts 18 de febrer, el darrer dia en què es podrà visitar l’exposició fotogràfica FOCIENCIA 10 que s’ha allotjat durant aquestes setmanes a Casa Saladrigas. L’altra activitat que també s’ha organitzat formant part del cicle és la xerrada sobre l’Àrtic Desconegut que va protagonitzar l’investigador del CEAB, Quique Ballesteros, a finals de gener.
Data de realització: 02/14/2014 | Data de la darrera actualització:

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300