Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El mal temps fa minvar la participació al tradicional Aplec del Vilar


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/22/2014 01:43:30 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Obreria del vilarEl mal temps fa minvar la participació al tradicional Aplec del Vilar

Tot i que a l’esplanada del Santuari del Vilar hi havia poca gent, en canvi s’ha registrat més afluència a la missa del migdia, presidida per l’Obreria, l’alcalde i representants de l’Ajuntament

El temps insegur que ha fet els darrers dies i que ha continuat aquest dimarts ha provocat que l’afluència de participants hagi minvat força enguany a l’Aplec del Vilar que s’ha fet avui a Blanes. L’aplec se celebra coincidint amb el dimarts de Pasqua i marca el darrer dels actes que tanca oficialment el cicle de la Setmana Santa en el municipi. Això és perquè es tracta d’una de les dues festes locals que es celebren a Blanes, juntament amb la de la seva patrona, Santa Anna, que s’escau el 26 de juliol.


Fotografies: Quim Llorens
Tradicionalment solen ser nombrosos els blanencs i blanenques que aprofiten aquest dia afegit de festa per passar-lo a l’aire lliure, a l’entorn de l’esplanada del Santuari del Vilar. Si bé l’afluència de persones a l’aire lliure ha estat molt baixa enguany, per contra on sí que s’ha registrat un sensible augment de participants ha estat en l’ofici religiós que s’ha fet al migdia.

L’Obreria del Vilar, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes, ha organitzat diverses activitats que s’han encetat a les onze del matí amb una missa de difunts, seguida a dos quarts d’una per l’ofici solemne que aquest 2014 ha encapçalat mossèn Salvador Gras, rector de Malgrat i Palafolls i delegat de catequesi de la diòcesi de Girona. Aquest és l’acte religiós que centra les activitats de la jornada.

L’Aplec del Vilar, una tradició del segle XVII

Tal i com marca la tradició –que es remunta almenys fins al segle XVII- la missa ha comptat amb la participació dels membres de l’Obreria del Vilar, la institució que vetlla per la conservació i manteniment de l’ermita del Santuari. Els obrers del Vilar s’asseuen a la dreta de l’altar, mentre que a l’altre costat ho fa una representació de l’Ajuntament encapçalada avui pel seu alcalde, Josep Marigó. També hi havia regidors i regidores del consistori i representants de les principals forces de seguretat i emergència que operen al municipi: Policia Local, Protecció Civil, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil.


Poc abans que comencés la celebració de la missa, l’alcalde ha destacat la importància de seguir mantenint vives tradicions com l’Aplec del Vilar: “A cavall entre la tradició religiosa i popular, aquesta festa forma part de l’ADN dels blanencs i blanenques, que aprofiten aquest dia afegit de festa per poder gaudir amb la família. Es tracta d’una celebració que cal seguir preservant per no perdre la identitat”.

Enguany també han estat convidats a participar en el tradicional aplec blanenc una representació de l’Obreria de Santa Cristina, de Lloret de Mar. L’obreria lloretenca ha estat representada pel nou obrer major, Arseni Frigola, així com per l’obrer comptador, Josep Fàbregas. Durant la celebració de la missa una de les novetats que hi ha hagut enguany és que s’ha comptat amb els cants interpretats en la comunió i l’ofertori per la Coral Alba, un cor de veus blanques que s’ha format recentment dirigit per Agustí Delgado.

Després de l’ofici solemne, membres de l’Obreria del Vilar, autoritats, representants de les forces de seguretat i emergència, així com els voluntaris de Creu Roja que també han assistit a l’aplec, han participat plegats en un dinar de germanor. Finalment, a la tarda s’ha resat el rosari i una novena a l’ermita i s’ha fet una audició de sardanes amb la Cobla del Col·legi Santa Maria a l’era del Vilar.


L’Aplec del Vilar és una de les dues festes més assenyalades que es viuen al llarg de l’any al Santuari del Vilar. L’altra celebració s’escau el darrer diumenge del mes d’octubre, amb l’Aplec de Sant Rafel, quan l’Ajuntament de Blanes dóna compliment al Vot de Vila, que compta també amb una tradició centenària.

Per facilitar l’accés al Santuari del Vilar, que es troba lluny del nucli urbà del municipi, s’ha posat en marxa un servei d’autobusos amb cinc viatges d’anada i tornada al matí i cinc altres anàlegs a la tarda.

Data de realització: 04/22/2014 | Data de la darrera actualització: 04/22/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300