Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La recerca en el càncer infantil centra una xerrada a la Biblioteca Comarcal


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 06/11/2014 06:31:27 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La recerca en el càncer infantil centra una xerrada a la Biblioteca Comarcal

La xerrada la va encapçalar el Dr. Josep Sánchez de Toledo, “Català de l’any 2013”, inclosa en el cicle que la Fundació Joan Petit-Nens amb Càncer està fent a la Biblioteca Comarcal

No passa cada dia que es té l’oportunitat de conèixer de la mà d’un especialista mundial els darrers avenços d’una malaltia que, lamentablement, tots hem hagut de conèixer massa bé: el càncer. Ahir al vespre la sala d’actes de la Biblioteca Comarcal va facilitar aquesta ocasió a través de la xerrada que va pronunciar el doctor Josep Sánchez de Toledo, cap del Servei d’Oncologia Pediàtrica a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, força conegut darrerament després que al 2013 va guanyar el premi de “Català de l’any”.


Al llarg de prop d’una hora, Sánchez de Toledo va parlar sobre recerca oncològica, un camp en què tots els esforços conflueixen en l’objectiu comú d’incrementar la supervivència en els casos de nens amb càncer. En aquest sentit, va enumerar que hi ha 4 passos a complir: millorar el diagnòstic, millorar el pronòstic, individualitzar el tractament i crear nous fàrmacs per atacar la malaltia.

En 30 anys ha augmentat molt l’índex de supervivència

A través de tot aquest desenvolupament l’objectiu és poder dissenyar noves drogues que permetin actuar de forma més eficaç, d’una manera diferent al què és avui dia la quimioteràpia. Segons l’oncòleg, el quid de la qüestió està en trobar el fàrmac adequat que ajudi a interferir en les vies de comunicació que fan que la cèl·lula treballi de forma anòmala. Actualment l’esperança de supervivència en els casos d’oncologia pediàtrica és d’un 80%, un pas de gegant tenint en compte que als anys 80 aquest percentatge no arribava al 50%. Lògicament, ara tots els esforços estan en la línia de poder aconseguir augmentar encara més aquesta xifra.


La segona part de la xerrada la va protagonitzar l’investigador Pep Roma, del grup de recerca en biologia molecular de l’Hospital de la Vall d’Hebron. Les seves paraules van servir per explicar perquè és necessari seguir investigant i perquè resulta tan difícil trobar nous fàrmacs que ajudin a millorar el pronòstic dels nens amb càncer.

Fundació Amics Joan Petit-Nens amb Càncer a la Biblioteca

Els especialistes en oncologia pediàtrica van ser a Blanes dins del cicle d’activitats que s’estan fent durant aquest mes de juny a la Biblioteca Comarcal. Ho fan formant part del programa “Promocionem la Cultura, Fomentem la Lectura”, que té com a convidada la Fundació Amics de Joan Petit, Nens amb Càncer.

La raó de poder dur a Blanes al doctor Sánchez de Toledo ha estat perquè l’entitat blanenca està col·laborant en la recerca de cèl·lules tumorals en càncers infantils. Com és habitual, el programa de l’equipament cultural no tan sols es recolza en actes puntuals, també ho fa a través d’una exposició que s’allotjarà durant tot un mes al vestíbul de la Biblioteca.


L’activitat es va iniciar la setmana passada, amb una tarda de contes a càrrec de Mercè Domènech que va anar acompanyada d’una “cullerada de desitjos”, que consistia en què la mainada deixés escrit un desig per a un nen malalt en una cullera de cartolina i després la pengés en un estenedor que hi ha exposat, on també hi ha penjades tot un seguit de culleres de fusta.

Això és perquè el símbol de la Fundació Amics Joan Petit Nens amb Càncer és la cullera. I precisament aquest cobert i altres objectes artístics tallats en fusta és l’altra vessant que es pot visitar aquests dies al vestíbul de la Biblioteca Comarcal. En aquest cas es tracta d’una exposició de la dibuixant, pintora i escultora Olga Ricart. A través de les seves creacions, l’artista ens descobreix les culleres i forquilles, així com d’altres elements quotidians que esdevenen en obres d’art després de passar per les seves mans.

El president de la Fundació Amics Joan petit Nens amb Càncer, Joan Torner, es va mostrar ahir molt satisfet de poder encapçalar aquesta activitat a la Biblioteca Comarcal perquè, tal i com ja els ha passat a d’altres entitats que han participat en aquest programa, guanyen en visibilitat i difusió.

12a edició dels Contes de Sant Joan

La que serà 12a edició dels Contes de Sant Joan tornarà a canviar d’emplaçament. Després que els dos anys anteriors s’han allotjat a Pinya de Rosa, aquest 2014 ho faran al templet del Jardí Botànic Marimurtra. Una de les principals novetats serà que comptarà amb la participació del guanyador i finalistes de la primera convocatòria del Premi de Contes Joan Petit que es va incloure a la 50a edició dels Recull.


Com ja sol ser habitual, la vetllada dels Contes de Sant Joan també comptarà amb convidats especials. Durant totes les edicions, la canalla i acompanyants han pogut gaudir de contes explicats per molts personatges coneguts, com per exemple ho va ser l’any passat la participació de la cantant Lucrecia.





Data de realització: | Data de la darrera actualització: 06/11/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300