Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Èxit de públic en la presentació del llibre “Diario de una mujer maltratada”


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/12/2014 05:04:59 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LLIBRE DIARIIO DE UNA MUJER MALTRATADAÈxit de públic en la presentació del llibre “Diario de una mujer maltratada”

La Plataforma de Dones de Blanes també ha organitzat per aquest divendres un taller per a la igualtat amb un espectacle adreçat a nens i nenes de 4 a 8 anys

Una vegada més, la sala d’actes de la Biblioteca Comarcal es va quedar petita ahir al vespre per allotjar el gran nombre de públic que va assistir a una presentació literària. En aquesta ocasió, la Plataforma de Dones de Blanes, amb el suport de l’Ajuntament de Blanes i l’Institut Català de les Dones, va organitzar la presentació d’un llibre que tracta una temàtica que l’entitat blanenca coneix abastament: la violència de gènere. Precisament entre les assistents a l’acte s’hi comptava Fina Surina, coordinadora territorial de l’ICD.


La portaveu de la Plataforma de Dones de Blanes, Montse Romera, es va encarregar de presentar l’acte tot recordant la tasca en què treballen, així com la seva principal funció a través del SIAD, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones, que gestiona per a l’Ajuntament de Blanes des de l’any 2010. Precisament una de les psicòlogues amb qui ha comptat el SIAD de Blanes, Laura Garcia, ha estat l’encarregada de fer el pròleg del llibre que es presentava ahir: “Diario de una mujer maltratada”.

Pròleg del llibre a càrrec de la psicòloga Laura Garcia

Abans de donar pas l’autora del llibre, Laura Garcia va presentar la temàtica que tracta recordant quins són els processos pels quals passa una dona abans d’arribar a poder superar una situació de maltractament. La psicòloga va explicar que, per entendre una dona que pateix aquestes circumstàncies, s’ha de tenir en compte que sovint el què passa és que s’auto-enganya. En una primera fase, les dones poden minimitzar la gravetat dels fets o bé es donen la culpa d’haver “provocat” la reacció violenta de la seva parella, ja sigui física o psicològica.


Laura Garcia també va recordar que la recuperació d’una dona que ha patit i superat aquesta situació depèn fonamentalment del suport familiar, de la xarxa de relacions socials que tingui i dels ajuts que ha pogut trobar fins arribar a poder recuperar l’equilibri en la seva vida quotidiana. En quest sentit, va posar el llibre de Sonia Fuentes com un exemple de superació i creixement personals. Per últim, va tancar la seva intervenció amb una reflexió a mena de conclusió: “estimar no significa haver de patir”.

L’educació és l’única vacuna contra la violència i la ignorància

L’autora del llibre, Sonia Fuentes, va explicar que el seu objectiu quan es va plantejar escriure’l va ser fer arribar un missatge positivista i ajudar a totes les dones que, com ella, van haver de superar una situació de maltractament. Això és perquè, a través de la seva pròpia experiència, demostra que sí és possible poder sortir d’aquesta situació i trobar una alternativa a la vida.


“Diario de una mujer maltratada” narra la història d’una dona que aguanta durant un any infinitat de situacions de maltractaments psicològics i físics fins que decideix aturar-ho, fer un pas endavant i superar-ho. També analitza un dels motius desencadenants: el fet que la seva parella fos brasilera i ella catalana. Dues cultures molt diferents, la relació de les quals era difícil, ja que la d’ell està basada en un model patriarcal familiar, caracteritzada per un despotisme masclista i la submissió femenina.


La història que es planteja al llibre és el reflex de milers de vivències que malauradament han protagonitzat moltes dones. Primer comença amb una idíl·lica història d’amor i després, poc a poc, ell va canviant el seu tracte envers la dona fins que la situació es fa insostenible. D’aquesta manera, l’autora ha utilitzat la seva pròpia experiència personal per descriure les etapes per les quals passa una dona fins que decideix fer un pas endavant que, en el seu cas, va comptar amb el recolzament tant de la seva família com de la seva actual parella, amb qui ha aconseguit recuperar una vida trencada. El seu suport i estimació li han permès refer totalment la seva vida, si bé amb les lògiques cicatrius psicològiques que suposa haver passat per aquest infern.

Taller per a la Igualtat: espectacle infantil

Sonia Fuentes va concloure la seva intervenció amb una frase que, al seu entendre, és l’antídot a la violència de gènere: “L’educació és l’única vacuna contra la violència i la ignorància”. Potser la part més catàrtica de la presentació del llibre va ser al final, quan diverses dones van intervenir per fer aportacions personals, ja que s’havien vist reflectides en les vivències de l’autora. També es va posar de manifest la inquietant proliferació d’actituds masclistes que estan evidenciant els adolescents en l’actualitat, la qual cosa significa un pas enrere en tot el terreny que s’havia guanyat fins ara a nivell educatiu per lluitar contra el maltractament.


Precisament per contribuir en la lluita contra aquesta situació, la Plataforma de Dones de Blanes ha organitzat la tarda d’aquest proper divendres 13 de juny un “Taller per a la Igualtat” que també es farà a la Biblioteca Comarcal. Sota el títol “Construint Històries”, es tracta d’un espectacle a càrrec d’una pallassa, per a nens i nenes de 4 a 8 anys. El taller promou la reflexió al voltant de la creació d’estereotips i rols de gènere, així com el foment de les relacions igualitàries. L’espectacle té unes dues hores de duració, començarà a les 6 de la tarda i és gratuït.

Data de realització: | Data de la darrera actualització: 06/12/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300