Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes debat sobre el passat, present i futur de la premsa comarcal a la Selva


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/28/2014 04:19:51 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes debat sobre el passat, present i futur de la premsa comarcal a la Selva

S’ha fet en el marc de la VII Trobada d’Entitats Locals de Cultura i Patrimoni, que ha inclòs la presentació de la VII Beca de Recerca la Selva i altres actes

L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, han encapçalat avui dissabte una intensa jornada acadèmica que ha tingut lloc en aquest municipi de la Costa Brava per aprofundir a l’entorn de la història de la premsa comarcal. L’acte més emblemàtic ha estat la presentació de la Beca de Recerca la Selva, inclosa en el marc de la de la VII Trobada d’Entitats Locals de Cultura i Patrimoni de la Selva.


Una seixantena de persones –representants d’institucions i entitats de la comarca, així com entesos en les diferents matèries que s’han tractat- han participat en l’esdeveniment, que s’ha celebrat al llarg de tot el matí a Casa Saladrigas. La jornada acadèmica l’ha convocat el Consell Comarcal de la Selva; l’ha organitzat el Centre d’Estudis Selvatans en coordinació amb l’Arxiu Comarcal de la Selva i l’Arxiu Municipal de Blanes; i hi han col·laborat l’Ajuntament de Blanes, l’Associació Estimem les Ermites i la Confraria de Pescadors.

El programa s’ha encetat amb la benvinguda a tots els assistents càrrec de l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i tot seguit ha tingut lloc la VII Trobada d’Entitats Locals de Cultura i Patrimoni de la Selva, introduïda pel president del Centre d’Estudis Selvatans, Joan Llinàs. Representants d’associacions que tracten aquests dos àmbits han presentat les activitats que duen a terme i han aprofitat per intercanviar experiències i posar-se al dia sobre diversos temes.

Història de la Premsa a la Selva 1868-1975: Beca de Recerca la Selva 2013

El més destacat de la jornada ha estat la presentació oficial del treball que va guanyar la convocatòria de la VII Beca de Recerca de la Selva, corresponent a l’any 2013. El premi es va concedir a Anna Teixidor i Colomer pel treball “Història de la premsa de la Selva (1868-1975). Catàleg dels periòdics, editors, redactors i impressors”, ha dut a terme conjuntament amb el seu pare, Josep Teixidor Planas.


La beca està dotada amb 4.000 € i, després que va ser concedida a la guanyadora ara fa un any perquè fes el treball de recerca comptant amb el seguiment del Centre d’Estudis Selvatans, els investigadors han presentat els resultats aconseguits. Posteriorment, de cara al 2015, està previst publicar el treball.

La jornada es va escollir celebrar-la a Blanes precisament perquè, en la història de la premsa a la comarca de la Selva, aquest municipi ha tingut sempre un paper molt destacat. Tal i com queda recollit al treball, al llarg del temps, és on s’han editat més nombre de revistes i publicacions periòdiques.

La primera capçalera de premsa de la comarca, que es remunta a l’any 1868, és la que duia per nom “La Legalidad, periódico semanal literario, científico, industrial y de noticias”, editada a Blanes pel mestre republicà Joan Benejam Vives. Els dos investigadors també han destacat especialment dues altres publicascions: “La Costa de Llevant” (que data del 1894) i “Recvll”, que va començar a publicar-se al 1920.

Anna Teixidor i Josep Teixidor han localitzat fins a un total de 115 capçaleres en el període que compren el treball: 1868-1979. Del total de 26 municipis que hi ha a la comarca, han localitzat capçaleres en 16 poblacions. El nucli central del treball està estructurat en diversos capítols per localitats amb les seves corresponents capçaleres, amb el nexe comú que no n’hi ha cap de publicació diària.


Blanes ocupa el primer lloc amb un total de 31 publicacions; Lloret de Mar el segon amb 23 periòdics; el tercer, Santa Coloma de Farners amb 16, Sant Hilari Sacalm en té 9, Arbúcies i Caldes de Malavella 6 cadascuna, La Cellera de Ter 5, i així successivament. Per la seva banda, el darrer capítol està dedicat al sistema de premsa de la comarca a mode de conclusió i està acompanyat d’una extensa bibliografia i una relació d’apèndixs.

Passat, present i futur de la premsa comarcal

A l’entorn del treball guanyador de la Beca de recerca, s’han estructurat els següents ingredients de què ha constat la jornada acadèmica, començant per contextualitzar històrica i temàticament el tema. Així, Lluís Costa i Fernàndez, professor titular de la Universitat de Girona, ha presentat la conferència “Premsa de masses versus premsa comarcal”, el tema de què va tractar la seva tesi doctoral.


Tot seguit, s’han fet dues breus intervencions sobre dos altres temes relacionats amb la matèria. Primer s’ha tractat “Lloret i la premsa escrita” a càrrec de Joan Domènech i Moner, historiador i investigador del Centre d’Estudis Selvatans, i després ha estat el torn del filòleg i historiador de Blanes Josep Bota-Gibert, que ha presentat “Notes sobre la premsa blanenca entre 1868-1970: creació i filiació”.

El viatge a través d’aquestes dues ponències ha servit per situar el context històric en l’actualitat, amb la mirada posada ja en el seu futur. Per tractar-ho, s’ha fet una taula rodona presentada sota el títol “La premsa a la comarca de la Selva: trajectòria, actualitat i reptes”, moderada per Joan Carles Codolà, tècnic del Consell Comarcal de la Selva i membre de la junta de l’Associació de l’ACPC, l’Associació Catalana de Premsa Comarcal.


La taula rodona ha comptat amb la participació de representants de mitjans de comunicació de la comarca. Així, han intervingut Albert Puig, de la revista “Ressò”, de Santa Coloma de Farners; Pere Reixach, de la revista “Recvll” de Blanes; Josep Borrell, de l’agència de comunicació “La Selva Comunica”; i Joan Ferrer, cap d’informatius de “Ràdio Marina” i de la revista “La Marina”.

Enguany ha estat la segona edició consecutiva en què la trobada d’entitats ha inclòs una taula rodona, un element que es considera molt útil per tenir una visió de conjunt de tots els continguts tractats al llarg de la jornada. En aquest sentit, un dels temes que s’ha debatut ha estat el paper de les publicacions periòdiques i els mitjans en general, així com el seu present i futur en el context de l’era digital, en què les edicions electròniques de les capçaleres, combinades amb la popularització dels smart phones i les tablets, ja està marcant des de fa temps una nova manera de consumir notícies de premsa escrita, amb una progressiva migració del paper a les pantalles.

Declarada deserta la VIII Beca de Recerca La Selva 2014

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, s’ha encarregat de fer públic el veredicte de la VIII Beca de Recerca La Selva, que correspon a aquest any 2014. En aquest sentit, s’ha donat a conèixer que cap dels vuit treballs que aspiraven a guanyar la beca s’ha considerat que tenien la suficient qualitat i idoneïtat que s’adaptessin a les bases, de manera que s’ha declarat desert.

Després de la seva intervenció, que ha servit com a cloenda de la jornada, els assistents han participat en un dinar que s’ha fet al Club Vela Blanes i a la tarda han pogut conèixer més a fons el port d’aquest municipi, a través d’una visita guiada. El recorregut l’han fet comptant amb tres cicerones d’excepció: el Patró Major de la Confraria de Pescadors de Blanes i president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors, Eusebi Esgleas; el pescador, aficionat a la història i subhaster de la llotja de peix retirat, Albert Ros; i l’antic guardamolls de Blanes, així com exguardamolls en cap de la zona nord de Catalunya, Joaquim Malvesí.
Data de realització: 06/28/2014 | Data de la darrera actualització: 06/28/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300