Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Confraria celebra Sant Pere Pescador 2014


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/30/2014 09:22:29 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

PortDeBlanes_barquesLa Confraria celebra Sant Pere Pescador 2014

Es van homenatjar 55 mariners jubilats i es van lliurar sengles reconeixements a Carme Nogué, Albert Ros, Quimet Malvesí i Pere Viñas

Els pescadors del port de Blanes van celebrar ahir la festa del seu patró i, com és habitual cada vegada que hi ha aquesta jornada festiva, va tenir com un dels seus punts centrals la missa que es va fer a la llotja del port. Un gran nombre de persones es van aplegar per participar a l’ofici, al terme del qual van arribar els parlaments oficials. Eusebi Esgleas, patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes –així com també president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors-, va explicar que la situació econòmica tant de la confraria com de l’empresa “Pòsit de Blanes” és molt positiva en comparació amb altres ports.


L’any passat la confraria va tancar els comptes amb uns beneficis de 200.000 € després de pagar els corresponents impostos, unes dades que considera més que excel·lents. És per aquest motiu que Eusebi Esgleas creu que la Confraria de Pescadors de Blanes és una de les més punteres arreu de Catalunya. Actualment la societat anònima Pòsit de Blanes està comprant peix no tan sols en aquest port de la Costa Brava, sinó també a Arenys de Mar, Barcelona i Vilanova. Formada per empresaris i mariners de la vila, les perspectives ara per ara són molt engrescadores.

Projecte Blaucat: facilitar l’economia blava

També són molt engrescadors els programes en què està treballant la Confraria de Pescadors de Blanes. Un d’ells és “Blaucat”, un projecte transversal que té per objectiu intentar simplificar els esculls administratius i burocràtics amb què sovint es troben les empreses relacionades amb el mar. No tan sols es tracta dels pescadors, ja que també aplega activitats esportives, recreatives i d’esbarjo.

Així ho explicava igualment el director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat, Jordi Ciuraneta. Segons el director general, es tracta de recolzar el sector de l’anomenada economia blava. En aquest sentit, va remarcar que el sector marítim és on hi ha grans oportunitats de desenvolupament econòmic.

Qui també va encapçalar la celebració de Sant Pere Pescador va ser l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, que va lloar l’esforç d’un sector que ha sabut adaptar-se als temps. El batlle també va recordar que, a través d’aquesta festivitat, cada any hi ha l’oportunitat de retrobar-se i copçar el pols d’aquest sector econòmic primari del municipi.

62è Homenatge a la Vellesa del Pescador

En acabat el torn dels parlaments, va arribar un dels moments més esperats de la vetllada: el lliurament de diplomes que des de fa set anys atorga la Confraria de Pescadors per reconèixer una persona, empresa o institució. En aquest sentit, es van lliurar a quatre persones i la primera en rebre’l va ser Carme Nogué i Deulofeu, coneguda amb el sobrenom de “La Magí”, i que durant molts anys, abans que li arribés la jubilació, venia a comprar peix a Blanes per vendre’l a la seva peixateria de Malgrat de Mar.


També van rebre sengles reconeixements tres personatges molt emblemàtics i coneguts de la Confraria de Pescadors de Blanes: Quimet Malvesí, Albert Ros i Pere Viñas. Tots tres són els qui enguany, per segona edició consecutiva, s’han encarregat d’ensenyar als joves escolars de Blanes els secrets de la pesca i la història del port.


Si el lliurament dels diplomes de reconeixement és un dels moments esperats, sense cap mena de dubte el més emotiu de la vetllada és quan se celebra l’Homenatge a la Vellesa dels Pescadors. Aquest 2014 l’homenatge ja ha arribat a la 62ena edició, i el seu preàmbul és l’entrega que es fa als mariners jubilats homenatjats d’un lot i un donatiu per commemorar la festa.

En aquesta edició han estat 55 mariners els qui han estat homenatjats i que, a mesura que se’ls va anar cridant, van anar rebent els seus obsequis. El més veterà d’ells va ser un mariner que al 2015 complirà els cent anys de vida, José Prats Serra. Poc després d’acabat aquest acte, l’homenatge va continuar amb un dinar de germanor.

Data de realització: | Data de la darrera actualització: 06/30/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300