Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La factura de la llum i l’estalvi energètic domèstic


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/30/2014 10:23:58 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La factura de la llum i l’estalvi energètic domèstic

Aquests van ser els temes que es van tractar a la xerrada que es va fer divendres passat, tancant els actes organitzats a Blanes en motiu de la “Setmana de l’Energia”

L’Ajuntament de Blanes va cloure divendres passat els actes organitzats en motiu de la “Setmana de l’Energia” que s’escau del 23 al 27 de juny amb una xerrada que es va allotjar a la Sala de Plens. Presentada sota el títol “Nova cultura energètica: què diu la factura de la llum?”, l’objectiu va ser que els assistents aprenguessin consells bàsics per estalviar el consum d’energia elèctrica a casa.


Per aconseguir-ho, el primer pas és saber quanta energia consumim al nostre domicili, i això es pot saber bàsicament a partir del rebut de la llum. Al llarg de la xerrada es va explicar com funciona el sistema elèctric espanyol i el català, i es va analitzar punt per punt què se’ns cobra al rebut de la llum i perquè. Aquest era un aspecte especialment interessant, sobretot arran de la implantació del nou sistema que va entrar en vigor el passat 1 d’abril, que inclou qüestions com ara el “Preu Voluntari per al Petit Consumidor” (PVPC) que canvia la manera com es calcula el preu de l’energia en la factura dels usuaris domèstics. Abans es fixava mitjançant una subhasta trimestral i ara es factura a partir del preu del mercat d’electricitat.


De fet, una dada que es va aportar en la sessió és que el preu de l’energia varia cada dia i cada hora i que, mentre que el 40’6% de l’electricitat que consumim prové d’energies renovables, el 19% prové de les centrals nuclears. També es va parlar sobre els comptadors digitals, en especial sobre els avantatges i inconvenients que suposa mesurar el consum aquest aquests nous mesuradors que hi ha la obligació que estiguin instal·lats com a màxim el 31 de desembre de 2018.

Objectiu: reduir la factura de la llum i el consum elèctric

Així, pel que fa als avantatges, quan estiguin instal·lats en el 100% de les llars, val a dir que s’acabarà amb el consum estimat, es podran fer canvis de potència a distància evitant el desplaçament dels operaris, i es disposarà d’informació exacta sobre el què consumim cada hora. Respecte els inconvenients, el seu lloguer és més car, un 40% més que els analògics –es passa de 0’54 €/mes al 0’81 €/mes-, aquests nous aparells tenen una vida més curta i en cas que hi hagi una apagada tarden uns 20 minuts en rearmar-se.

Respecte els consells que es van donar per poder disminuir el cost de la factura de la llum, un d’ells va ser reduir la potència contractada adaptada al consum real que necessitem a casa nostra, així com anar al mercat lliure sempre i quan ens sigui favorable. Per avaluar aquest darrer extrem, es va informar sobre una web que pot ajudar-nos a fer-ho: http://comparadorofertasenergia.cnmc.es.

Consells pràctics per estalviar consum elèctric

Una altra qüestió que va ocupar la darrera part de la xerrada van ser diversos consells per estalviar el consum d’electricitat a casa a través d’actuacions molt concretes, com per exemple instal·lar detectors de presència per activar llums en sales de pas i/o rebuda; mantenir les bombetes i les pantalles de les làmpades netes; aprofitar al màxim la llum natural; o bé utilitzar temporitzadors per engegar/apagar determinats electrodomèstics per evitar deixar-los en stand-by. Aquest consell és especialment pràctic si tenim en compte que el 6’6% del consum anual en una casa el provoca deixar engegats aparells –el més comú és el televisor, per exemple- amb aquest sistema.


Coincidint amb la xerrada, també es van repartir fulls informatius on, entre d’altres dades a tenir en compte, es recollien consells bàsics com ara :
  - Apagar els llums quan se surt de les habitacions
  - Omplir el rentaplats al màxim abans de posar-lo en marxa
  - Utilitzar bombetes de baix consum o leds enlloc d’incandescents o halògenes
  - Quan canviem els electrodomèstics, fixar-nos que siguin eficients (A, A+, A++, etc)
  - Apagar el televisor si no el mirem
  - Posar el termòstat de l’aire condicionat en els 25 graus
  - Assegurar-se que la rentadora estigui plena abans de posar-la en marxa
  - Tancar la porta del frigorífic de seguida un cop l’hem fet servir
  - Fer servir el microones abans que el forn
  - Evitar usar l’assecadora si podem assecar la roba a l’aire
  - Fer servir la llum natural en comptes de l’elèctrica sempre que puguem
Data de realització: 06/30/2014 | Data de la darrera actualització: 06/30/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300