Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Tret de sortida de la Festa Major amb el pregó d’en “Falet” i l’actuació d’”El Foraster”, Quim Masferrer


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/20/2014 10:30:51 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Tret de sortida de la Festa Major amb el pregó d’en “Falet” i l’actuació d’”El Foraster”, Quim Masferrer

Tots dos actes s’han traslladat al Teatre per la pluja. Ja s’ha avançat que el pregó es tornarà a repetir un altre dia per la gran quantitat de públic que s’ha quedat sense poder assistir-hi

Aquesta tarda-vespre s’ha donat el tret de sortida oficial de la Festa Major de Santa Anna amb el pregó a càrrec de Joaquim Illas i Illas –conegut com en Falet-, un veí de Blanes que justament el dia central del cicle festiu, el dia 26 quan se celebra Santa Anna, complirà 105 anys. Finalment, l’acte s’ha hagut de traslladar al Teatre per la intensa pluja que amenaçava de caure durant tota la jornada, i que finalment ha fet acte de presència, deixant molts espectadors sense la possibilitat de poder assistir-hi.


Fotografies: Quim Llorens
Precisament per aquest motiu, a causa de la gran quantitat de públic que s’ha quedat sense poder presenciar el pregó -ja que l’aforament del Teatre és inferior al què pot enquibir la Plaça dels Dies Feiners-, l’Ajuntament de Blanes ja ha avançat que està previst que el pregó es repeteixi un altre dia. El canvi d’ubicació ha suposat que l’inici del pregó s’hagi retardat al voltant d’una hora. Finalment, amb un Teatre ple a vessar i amb tots els regidors i regidores de l’Ajuntament presents dalt l’escenari, s’ha pogut començar.


L’alcalde de Blanes s’ha referit al pregoner d’aquest 2014 presentant-lo com una persona coneguda i estimada per tothom. També ha recordat que des de fa 10 anys és un dels col·laboradors de la secció d’imatges de l’Arxiu Municipal. Per això, ha reconegut el treball altruista i abnegat de totes aquelles persones que, com en Falet, fan possible seguir recuperant dia a dia gran part de la història quotidiana de la vila.

Un segle de vida recordat durant mitja hora

El pregó de Joaquim Illas ha estat farcit d’anècdotes i detalls de la història de Blanes viscuts en primera persona per aquest avi centenari que al principi ha afirmat convençut: “El passat que jo recordo no fou pas millor que aquest meu present regalat. Tot i els problemes i els moments tristos que sempre hi ha a la vida, el balanç és altament positiu. A la vida, si vas pel bon camí: te’n surts!”. La seva longevitat l’ha permès ser testimoni de fets importants de la nostra història, que ha recordat a l’hora que ho salpebrava amb trets de la seva manera de ser: “Caminar, m ‘agrada molt caminar, i veure amb els meus ulls com és el dia a dia del poble”.


Respecte quin moment de la història creu que ha estat el millor, en Falet ho té molt clar: “Jo em quedo amb el Blanes d’ara, perquè les persones tenen un benestar que abans era impensable. Abans, la crisi era permanent ! Això si, abans potser es vivia més tranquil: ‘pobrets i alegrets’ que en dèiem”. En aquest sentit, ha donat a conèixer molts detalls de la seva vida personal, lligada als canvis viscuts a Blanes. De què va treballar, com es divertia quan era petit i en la joventut i el fet destacat que la seva família va ser la primera de la població en muntar una botiga tipus autoservei l’any 1968.

En Falet ha compartit alguns dels seus secrets per poder arribar a depassar la centúria: “Jo sopo aviat i vaig a dormir d’hora, perquè m’aixeco cap a tres quarts de set, esmorzo i a mig matí vaig a caminar (...) Caminar i menjar sa, poc i bo, sobretot verdures, algún serrà a la brasa o peix a la planxa que també m’agrada i, fins i tot de tant en tant: una copeta de vi negre, això si, ha de ser bo! A quarts de vuit ja he sopat i a tres quarts de deu ja dormo”.


Cap al final del pregó, Joaquim Illas ha explicat quina és una de les seves actuals ocupacions col·laborant amb l’Arxiu Municipal, intentant posar noms de persones i llocs a les imatges que hi ha dipositades en fons i ajudant amb el seu testimoni a deixar per escrit anècdotes i curiositats de Blanes i la seva gent.

Abans que una llarga ovació tanqués el discurs d’en Falet, ha regalat tothom amb un darrer consell: “Al a vida no s’ha de tenir por als nous reptes, ni als canvis. Això si, les coses s’han de fer ben fetes, “sin prisa pero sin pausa”, pensant molt bé allò que has de fer”. El tancament definitiu l’ha fet recitant la poesia La terra de xauxa, d’Antoni Bori i Fontestà.


Al seu terme, com no podia ser d’una altra manera, s’ha complert una de les tradicions més nostrades del municipi. L’alcalde ha lliurat a Joaquim Illas una reproducció de la Font Gòtica, la més alta distinció que concedeix l’Ajuntament de Blanes, reservada tan sols als regidors i regidores que deixen el seu càrrec, així com als ciutadans i ciutadanes que han fet un destacat servei al municipi, com és en aquest cas fer el pregó de la Festa Major.

Actuació de Quim Masferrer i altres ingredients del diumenge

Després del pregó, hi ha hagut l’esperada actuació de l’actor selvatà Quim Masferrer, més conegut com a “El Foraster” pel programa que presenta a TV3. Si bé actualment se’l reconeix sobretot per aparèixer a la televisió, Quim Masferrer ha demostrat una vegada més que és un tros d’actor amb una dilatada trajectòria teatral, utilitzant el tradicional to humorístic que utilitza al seu programa.


L’actor s’ha posat el públic de Blanes a la butxaca amb el mateix estil que tants adeptes i seguidors l’han fet guanyar, perquè ho ha fet d’una manera còmplice, començant per una àvia –la Mei- que marxava tot just començar l’actuació perquè havia d’anar a cercar la seva neta que volia emparellar-lo amb la seva filla, filant un esquetx molt celebrat pel públic. Els qui l’han ajudat principalment a anar filant el seu discurs han estat els 21 membres del consistori que encara eren dalt de l’escenari, acabant amb l’alcalde. Ara bé, Quim Masferrer ha centrat el seu interès en elogiar el pregoner, deixant molt clar que era molt difícil poder superar el llistó tant alt que havia deixat després de la seva intervenció.


El programa d’actes d’avui diumenge s’ha tancat a la nit, amb una actuació de l’Esbart Joaquim Ruyra que també s’ha hagut d’allotjar al Teatre. L’esbart ha ofert l’espectacle “Nit de Dansa i Música” ballant amb la música en directe que ha tocat la Cobla Sabadell.

Data de realització: 07/20/2014 | Data de la darrera actualització: 07/22/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300