Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Suma d’esforços per seguir lluitant contra la violència masclista


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/17/2014 01:19:58 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

VIOLENCIA MASCLISTA TELEFONSuma d’esforços per seguir lluitant contra la violència masclista

L’Ajuntament i les entitats de comerços i hostaleria s’han compromès a difondre el telèfon 900 900 120 de l’ICD per atendre situacions de violència masclista

Blanes ha fet un nou pas endavant per seguir lluitant contra la violència masclista. Aquesta vegada ha fet un front comú encapçalat per l’Ajuntament, conjuntament amb les tres principals entitats que apleguen els comerços i els establiments d’hostaleria i restauració de la vila: l’Associació de Botiguers de Blanes Centre, l’Associació de Comerciants Tot Blanes i l’Associació d’Hostaleria de Blanes.


Els presidents de les tres entitats que apleguen botiguers, serveis, així com establiments d’allotjament i restauració, han signat un conveni amb l’alcalde de Blanes per comprometre’s en la difusió d’aquesta eina de lluita contra la violència masclista de l’Institut Català de les Dones. El Servei d’Atenció Permanent Contra la Violència Masclista funciona amb el telèfon gratuït i confidencial 900 900 120, i la difusió s’ha començat a fer a través de 320 cartells i 320 adhesius que es distribuiran a la xarxa de comerços i establiments de Blanes que formen part de les tres entitats.

L’acte de signatura es va fer a principis de setmana a l’edifici consistorial, i va estar encapçalat per l’alcalde de Blanes, Josep Marigó; el president de l’Associació de Botiguers de Blanes Centre, Lluís Pascual; el president de l’Associació de Comerciants Tot Blanes, Xavier Reñaga; i el president de l’Associació d’Hostaleria de Blanes, Enric Portas. També van assistir-hi les regidores d’Acció Social i Promoció de la Ciutat, Susana Ramajo i Lara Torres, respectivament.Durant l’acte de signatura, l’alcalde va lliurar als representants de les tres entitats blanenques el material de campanya, format pels cartells i adhesius. La peculiaritat dels cartells és que segueix el format que tenen els anuncis casolans que acostumen a oferir els serveis de cangurs i professors particulars. D’aquesta manera, els cartells de difusió del servei a través del telèfon 900 900 120 també tenen a la seva part baixa diversos segments que es poden retallar fàcilment perquè, qui pugui estar interessat en tenir el telèfon escrit, se’l pugui endur.

Un servei gratuït, confidencial, les 24 h del dia, i en 124 idiomes

El telèfon 900 900 120 que l’Institut Català de les Dones, del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat, posa a disposició de les dones en situació de violència masclista, i de les persones del seu entorn, va atendre l’any passat un total de 9.050 trucades. L’atenció és gratuïta i confidencial, s’ofereix tots els dies de l’any durant les 24 hores del dia, i facilita la comunicació en un total de 124 llengües.

Durant l’any 2013, les trucades que es van rebre van ser en un 92% per casos de violència psicològica, un 35% per violència física, el 7% per violència econòmica, i el 2% per violència sexual. En un 22% de les ocasions, les trucades les va realitzar un familiar o una persona propera: el 32% són amistats, el 27% progenitors, el 14% germans o germanes, i el 9% els propis fills o filles.


Compromís de Blanes en la lluita contra la violència masclista

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Blanes celebrada el passat 31 de juliol de 2014 va aprovar l’adhesió a l’acord de col·laboració entre l’Institut Català de les Dones (ICD) i les entitats municipalistes –Associació Catalana de Municipis i Federació de Municipis de Catalunya- per a la difusió del servei d’atenció telefònica especialitzada de la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral per a les dones en situació de violència masclista. Amb anterioritat, el 28 d’abril de 2014, l’ICD i les dues entitats municipalistes ja havien signat un acord de col·laboració per establir les actuacions que permetin fer una major difusió d’aquest servei telefònic arreu de Catalunya.

El principal objectiu d’aquest acord és potenciar la universalització del Servei d’Atenció Telefònica Especialitzada 900 900 120 donant-lo a conèixer a tota la ciutadania perquè l’utilitzi tant si s’està patint algun tipus de violència de gènere com si es vol ajudar algú altre que s’hi trobi. També es volen enfortir les polítiques de suport a les dones, així com incrementar l’eficàcia en l’actuació envers la sensibilització social, la prevenció i la detecció de les situacions de violència domèstica.

Per aconseguir-ho, tant des de l’Associació Catalana de Municipis com des de la Federació de Municipis de Catalunya s’ha impulsat la col·laboració entre els ens locals i les entitats de comerciants i botiguers dels municipis. La idea és que es faci la difusió dels materials divulgatius del servei d’atenció telefònica a través de les respectives xarxes de les entitats.

Tant bon punt l’Ajuntament de Blanes es va posar en contacte amb les tres entitats locals que apleguen botiguers, comerciants, responsables de serveis i establiments d’hostaleria i restauració, la resposta va ser immediatament positiva per part de tothom.

Un municipi compromès en la lluita contra la violència masclista

Des de fa molts anys, Blanes està compromesa en la lluita contra aquesta xacra social que continua afectant víctimes de tots els gèneres, edats i condicions socio-econòmiques arreu de Catalunya i l’estat espanyol. El juny del 2010 es va aprovar el Protocol d’Actuació en Casos de Violència Masclista arran que sis anys abans la Plataforma de Dones, amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, va engegar la realització d’aquest document, comptant amb el suport i coordinació de la resta de serveis que hi participen.

En aquest sentit, va ser un dels primers municipis gironins que va generar el seu propi protocol en base al què s’havia posat en marxa a la demarcació gironina l’any 1998 i que posteriorment es va actualitzat el 2006. I és que del què es tracta és de coordinar esforços i posar en comú els mitjans personals i materials per poder lluitar de la manera més eficaç possible. El protocol suma els serveis de l’administració local, sanitaris, jurídics i policials de l’àrea d’influència del municipi.


Va ser precisament l’any 2010 quan també es va posar en marxa el SIAD, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones, que ofereix orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones: àmbit laboral, social, personal, familiar, jurídic i altres. El servei fa especial atenció a la detecció de les violències contra les dones i té establerts els mecanismes d’informació i derivació adequats. El seu objectiu és treballar en l’avenç de l’autonomia de les dones, així com en les relacions equitatives i igualitàries entre homes i dones.

El SIAD és un servei públic que ofereix l’Ajuntament de Blanes amb el suport de l’ICD a la població femenina del poble, i està format per tota una sèrie de recursos que pretenen contribuir a que les dones puguin gaudir dels seus drets civils i personals en llibertat i sense discriminacions. Aquests recursos són: Servei d’informació i atenció a les dones; Servei d’assessorament psicològic i Servei d’assessorament jurídic.

L’equip de professionals que s’encarrega d’atendre a les dones el composen: 1 psicòloga, 1 advocada i 1 tècnica d’integració social que fa les funcions de coordinadora. A l’Ajuntament de Blanes, els canals per demanar el servei, així com la seva ubicació física són els següents :

On es pot sol·licitar :

Departament d’Acció Social
Carrer Francesc Macià, 26
Telèfon: 972 336 111

Serveis Socials de Blanes Sector II
Avinguda de l’Estació, 43
Telèfon: 973.359.007

Ubicació del servei :

Servei d’Atenció i Informació a les Dones (SIAD)
Plaça Argentina, 5
Telèfon: 972 336 207
Data de realització: | Data de la darrera actualització: 09/17/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300