Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes renova un any més el Vot de Vila, una tradició bicentenària


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 10/27/2014 11:22:54 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Obreria del vilarBlanes renova un any més el Vot de Vila, una tradició bicentenària

La celebració es remunta al 1795 i perpetua la prometença que van fer els devots de la Verge del Vilar davant la possible arribada de les tropes franceses

El Santuari del Vilar ha viscut un any més la renovació de l’Aplec Votiu de Sant Rafel, que va tenir lloc aquest passat diumenge, 26 d’octubre. El Vot de Vila es manté a Blanes des de fa més de dos segles i, en aquest sentit, es tracta d’una de les tradicions més longeves arreu del territori gironí.



Fotografies: Joaquim Llorens
El seu origen es remunta a l’any 1794, quan els ciutadans de Blanes temien la possible arribada a la vila de les tropes franceses. Va ser llavors quan els devots i devotes de la Mare de Déu del Vilar –que compta actualment amb una tradició mil·lenària- es van endur la seva imatge del Santuari per protegir-la a la parròquia Santa Maria.


Els devots també van prometre a la verge que, si els salvava de l’amenaça d les tropes invasores, assistirien cada any al Santuari a renovar la prometença, el què es coneix com el Vot de Vila. Un cop passat el perill, el 24 d’octubre de 1795, van retornar la imatge al Santuari i, en compliment de la prometença per haver-los lliurat de l’amenaça, van llegir el Vot de Vila per primera vegada amb el compromís de seguir fent-ho any rere any. Aquell dia se celebrava Sant Rafel, la imatge del qual presideix un lateral de l’ermita.

Una tradició bicentenària lligada a la història del municipi

Tal i com marca la tradició, doncs, ahir diumenge l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, va encarregar-se de llegir el text de fa més de 200 anys enrere, que encara es conserva en el redactat original en català del segle XVIII. Abans de fer la lectura, l’alcalde va destacar en relació a aquesta tradició d’arrels religioses: “Crec que actualment ja no es tracta que siguis o no siguis creient. Es tracta de perdurar tradicions que, més enllà del seu àmbit religiós, formen part de la cultura popular d’un poble. A més, en el cas de Blanes, el Santuari del Vilar és un lloc molt apreciat al voltant del qual es fan moltes celebracions. No hem d’oblidar que l’Aplec del Vilar que es fa el dimarts de Pasqua és una de les dues festes locals que tenim al municipi”.


L’acte va comptar amb l’assistència de regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, que van encapçalar la celebració asseguts a l’altar juntament amb un representant de la Policia Local de Blanes, el sergent Paco Rodríguez. A l’altre costat de l’altar hi havia els membres de l’Obreria del Vilar, que són els qui s’encarreguen del manteniment de l’ermita. L’obreria la composen un total de 13 membres, dels quals 4 són dones, així com el mossèn de la parròquia Santa Teresa (al barri de Ca la Guidó), de qui depèn el Santuari del Vilar.


Després que l’alcalde va haver renovat el Vot de Vila en nom de la corporació, per segon any consecutiu es va voler donar major relleu a la celebració de la festivitat de Sant Rafel. Per aquest motiu, dos dels membres de la Obreria del Vilar es van encarregar de dipositar un centre de flors als peus de la imatge del sant que presideix un lateral de l’ermita.


La celebració de l’Aplec Votiu de Sant Rafel es va completar amb una missa concelebrada pels rectors de Blanes i, un cop acabada la bicentenària celebració, es va oferir un aperitiu davant del porxo del Santuari. Per facilitar l’accés al Santuari del Vilar per a totes aquelles persones que no disposaven de transport privat es va posar a la seva disposició un autocar gratuït que va sortir a les dotze del migdia des de la Plaça Catalunya i va tornar cap a Blanes a quarts de tres del migdia.





Data de realització: 10/27/2014 | Data de la darrera actualització: 10/27/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300